Likvidace českého skla a porcelánu

164 -leté české sklo a 314 -letý Karlovarský porcelán přežily hospodářskou krizi v letech 1846-1848 i první světovou hospodářskou krizi v roce 1857 a o 150 let starší porcelán dokonce i Velkou hospodářskou krizi v letech 1836 – 1838. Ani dvě světové války je nezničily.

O. Formánek

I za totality se pyšnil ve světě svou kvalitou a krásou český cibulák a o umění českých mistrů sklářů se při pohledu na český křišťál či broušené, ryté nebo malované sklo pěly obdivné ódy.

Všechny pohromy krizí i válek přežily a najednou bác!

Firmy skupiny výrobců skla a porcelánu kolem Porcely Plus a Bohemia Crystalex Trading se bortí se jako domeček z karet, jedna za druhou. Nepřežily silnou korunu, finanční krizi a pokles zájmu o české sklo. Viníci jsou hozeni na pranýř a vedení firem si myje ruce.

Jenomže není náhodou vina jinde? Nevloudila chybička při privatizaci? Nedostaly se české klenoty do rukou vlastníků, kteří si mysleli, že nasednou na úspěšnou rozjetou tradici a pohodlně se povezou dál? A protože tradice jistila odbyt, tak firmy nepřiměřeně zadlužili, ignorovali poptávku i vývoj ekonomiky. Základní prvky pro přežití každé firmy.

Ovšem vina nepadá jen na hlavu neschopného vedení, ale také na stát, který měl v těchto firmách majetkový podíl. Ani on neodkázal ochránit svůj podíl a tedy české tradiční klenoty, které ho ve světě důstojně reprezentovaly.

A jakoby nestačilo, že managerská i polická neschopnost zlikvidovala český světový unikát s více jak stoletou tradicí, ještě pošpiní nenávratně jeho jméno dalšími podpásovkami. České sklo ztratí svou světovou známku kvality, protože se bude vyrábět jinde a Češi ho budou jen zdobit. Zcela logicky tak ztratí svůj unikát české ryzosti, kvůli němuž ho cizinci kupovali. 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html  

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta  

http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2    

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Formánková | středa 7.1.2009 11:22 | karma článku: 30,38 | přečteno: 3498x