Kalouskův černý humor nebo jeho arogance moci?

Už v loňském roce jako na běžícím pásu přibývalo každý měsíc tisíce osobních bankrotů. Zadluženost českých domácností vzrostla o 70 miliard.  

O.Formánek

A bude hůř. Vládní sociální škrty a úsporná opatření, které platí od letošního roku zvýší zadluženost českých domácnosti a přivedou k bankrotu další tisíce lidí.

 

Díky zvýšené DPH zdraží:

Všechny potraviny a nealkoholické nápoje (kromě sedmi výjimek:chléb, mléko, brambory, mléko bez ostatních mléčných výrobků , syrová nezapracovaná zelenina, nezpracované ryby dětská mléčná výživa)

Léky a zdravotnické pomůcky, vitamíny, domácí péče, pohřebnictví Pacienti na doplatcích za léky zaplatí více 700 miliónů korun. Stát si bude brát dvakrát tolik, než kolik činí běžná marže lékáren.

Teplo minimálně o deset procent.

Vodné a stočné minimálně o tři procenta.

Sběr komunálního odpadu

Hromadná doprava

Dětské plenky a autosedačky Dětské plenky zdraží zhruba o 40 korun na balení

Dále: Noviny, časopisy, knihy, jízdné na lyžařských vlecích a lanovkách, posilovny, lázně a sauny, úklidové služby, vstupné do kin a divadel, vstupné na kulturní a sportovní akce, do muzeí i zoologických zahrad. Benzin i nafta dosáhli rekordních cen.

Sociální škrty omezí příjem mladých rodin s dětmi a zdravotně postižených  jelikož dojde ke snížení a omezení vyplácení porodného, rodičovského příspěvku a příspěvku na péči pro některé zdravotně postižené.

Zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici omezí přístup k potřebné lékařské péči lidí s nižšími příjmy, což se týká především důchodců a nezaměstnaných.

Ekonomická krize měla v loňském roce vliv i na zvýšené zadlužování živnostníků a firem a pro spoustu firem byla likvidační.

Letošní zvýšení DPH a změny ve vyplácení nemocenské, kdy firmy svým zaměstnancům místo 14 dní vyplácí nemocenskou 21dní, je likvidační pro mnoho menších firem.

Zvýšené DPH a další úsporná opatření tak sníží koupěschopnost obyvatel, sníží zisky firem, některé zlikvidují a důsledkem bude větší nezaměstnanost a větší výdaje státu v sociální oblasti a menší příjmy na daních. Čím měně budou lidé nakupovat, tím menší příjem půjde do státní pokladny nejenom z DPH, ale i k kapes daňových poplatníků.

Otázkou zůstává, jestli všechna ta úsporná opatření, která zpomalí ekonomiku, opravdu zastaví zadlužování státu. Ke konci loňského roku se státní dluh vyšplhal už na 1,46 biliónu korun.

 

Kalouskův černý humor nebo jeho arogance moci?

Kalouskovo škrcení opasků, způsobí tisíce dalších osobních bankrotů, zvýší zadluženost většiny českých domácností, které budou mít problém pokrýt své základní životní potřeby, zlikviduje spoustu menších firem.

Přesto všechno chce v této krizové situaci Kalousek prosadit zákon o církevních restitucích, tedy aby byly vyplaceny církvím náhrady za zabavený majetek.

 

Tak nevím, jestli jde o černý humor a má to být výsměch občanům, nebo jestli se jedná o projev arogance moci?

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Formánková | středa 11.1.2012 9:30 | karma článku: 32,32 | přečteno: 2849x