Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

carolusI

11. 1. 2012 23:21
Vrácení majetku církvi

je zatím jediný rozumný krok, který tato vláda udělala. Církev s ním bude hospodařit určitě lépe než stát. A až většina občanů skončí na ulici, církevní charita bude  jedinou institucí, která jim dá alespoň najíst. Banky a důchodové fondy to určitě neudělají.  Jinak s autorkou souhlasím, že si vláda počíná asi stejně jako obecní blázen.

0 0
možnosti
H

Host8

12. 1. 2012 10:49
Re: Vrácení majetku církvi

Vrátit lze jen to, co někomu patřilo. Tady nikdo nehodlá prokázat, zda se vrací majetek, který skutečně církvím patřil a mělo by to být za stejných podmínek jako občanům. Zřejmě tu částečně nejde o vracení, ale o přesun majetku formou daru.

1 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 1. 2012 14:21
Tak jste mě, soudruzi přispěvatelé, donutili studovat.

1.  Poslední zásadní úprava v ( fakticky jen v neuherské části) Rakousko-Uhersku byla konkordátem ze srpna 1885. Zde bylo mj. výslovně stanoveno, že církevní majetek a také majetek Náboženského fondu jsou vlastnictvím církve a jsou spravovány jménem církve pod dozorem církevní vrchnosti. (Kromě toho se panovník /stát/ zavázal k úhradě jisté dotace na úhradu církevních potřeb.)

2. Konkordát byl sice v roce 1870 vypovězen a jeho zásady (prakticky celý konkordát) derogovány květnovými zákony z roku 1974.  Konkordátem pouze potvrzená existence vlastnictví církví však nebyla nikde popřena, tím méně zrušena.

3. Popsaný stav trval i v říjnu 1918.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 1. 2012 17:28
Re: Tak jste mě, soudruzi přispěvatelé, donutili studovat.

Oprava: konkordát byl podepsán v roce 1855!

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 1. 2012 11:43
On véčkařský populismus s proplácením

v době krize má jednu vadu:

kdyby byl zákon schválen před krizí (či krize přišla o dva roky později) bylo by vše jinak? Oni véčkaři (a všichni, kteří dodnes proti restitucím nic nenamítali) jsou tak neprozíraví, že je nenapadlo, že v průběhu třiceti let krize (a možná nejen jedna) přijde? A nenapadá je, že pokud odložíme "po krizi", stejně nejspíš splátky alespoň jedna krize zastihne.

Ale je vidět, že se toho mnozí chytnou: je nač nadávat.

PS: To není o správnosti či nesprávnosti církevních restitucí. Jen o nesmyslnosti argumentu, proč ne teď.  (Mimochodem: Pak mohl návrh třeba znít - schvalme zákon teď, s odkladem splácení o tři roky; to by /možná/ respektovalo současnou fiskální realitu.)

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

11. 1. 2012 11:52
Re: On véčkařský populismus s proplácením

Jako vždycky - jen ta účetní položka. Jsem zvědav, kdy dospšjete a podíváte se, co se za touto položkou skutrčně skrývá. kdepak, není nad prosté účetní.:-)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 1. 2012 11:18
Vážený pane

Když mně bylo 110, 13 bylo maso jednou týdně (neb nebylo víc na potravinových lískách), když mně bylo 15, 20 bylo i třikrát týdně - neb na víc nebylo (a byly povinné bezmasé čtvrtky).  Můj táta v dětství neměl to maso ani jednou týdne - a dožil se devadesáti.

Pane, my si žijeme jak prasata v žitě. My jsme stát, který patří mezi 20 % nejbohatších (a neříkejte, že jen pro některé, to je pouze blbost vnucovaná některými politiky - rozvrstvení je ve všech státech).

I kdyby tomu tak nebylo: jako prasata v žitě jsme si žili na dluh. Na dluh se trvale žít nedá. A pokud se týká jednotlivců: pokud mám dojem, že nevystačím od výplaty k výplatě, nemohu zatížit svůj rozpočet ještě splátkou a úroky. Tedy nesmím se v tom případě zadlužit.

PS: Ta prasata, pohybující se v obilí nechápou, že se mají lépe, než ta zavřená v chlívku. Nesmažte se ji být až tak podobný.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

11. 1. 2012 11:24
Re: Vážený pane

Stará káro, Vy už jste dokonce a takhle na poledne dokonale zpit. Nu ani se nedivím. Ten účetní z dálky nebeské se ve Vás holt nezapře - ani v tom opojení.:-)

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

11. 1. 2012 10:46
Škoda, že vás nelze na měsíc přesadit

do 80. let. Pak by vám došlo, že si žijeme jako prasata v žitě a to včetně těch tzv. chudých. Většina si dluhy nasekala vlastní hloupostí. Ale životní úroveň se nám zvedla za posledních 20 let nejméně 10x. Na jedné straně "bankrotující" a na druhé straně titulek ze včerejška (Právo) : Sjezdovky praskají ve švech. Kromě toho jen za poslední rok se u nás cca 128 mld. Kč prosázelo a prohrálo na automatech. To je asi 50% všech výdajů na zdravotnictví. Takže méně automatů a bude více na vodu a pleny.

0 0
možnosti

3lipy

11. 1. 2012 10:25
Hani,

já chápu cos chtěla říci. A to, že Kalousek byl ve všech polistopadových vládách a nedokázal zabránit ani těm největším zlodějinám...A to je bohužel pravda...

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIII

11. 1. 2012 10:30
Re: Hani,

Zřejmě je Kalousek svým způsobem SUPERMAN, který by těm zlodějnám zabránit dokázal, jen kdyby chtěl, že? 8-o;-DRv

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIII

11. 1. 2012 10:11
Melete to páté přes deváté

1/ Tisíce osobních bankrotů byly ještě před letošním zvyšováním daní ... za to, že někdo neumí spravovat ani rodinný rozpočet, nese odpovědnost Kalousek?

2/ Stav národní ekonomiky nezávisí na Kalouskovi, ale na objednávkách ze SRN, potažmo z EHS. Stát neovládá národní ekonomiku, jen ji usměrňuje.

3/ "Za války jsme přišli o víc" - málokdo si může koupit všechno, co by chtěl.

4/ Stát uznal nároky církví již v roce 1991 zákonem o nápravě majetkových křivd (restituční zákon), ale 20 let se vyrovnání vyhýbal.

5/ Pořád jste stejná populistka.

2 0
možnosti
V

vipeeer5

11. 1. 2012 10:18
Re: Melete to páté přes deváté

Nejhorší je, že autorka ty svá ,,moudra" zřejmě myslí a bere vážně, ale možná se pletu a je velká recesistka.

2 0
možnosti
PM

pavel-m

11. 1. 2012 10:09
Zase jedna "chytrá"..

Milá paní bloggerko, mohla byste prosím uvést váš úžasný recept na zalepení schodků rozpočtu, tak abychom za pár let neskončili v Řecku?

A mohla byste také pochopit že církevní restituce nejsou žádný Kalouskův výmysl ale morální povinnost státu vrátit jedné instituci to, co jí komunisté před pár desetiletími ukradli? Restituce občanům už proběhly, proti nim jste neprotestovala? Vždyť to bylo to stejné.. Navíc církevními restitucemi se stát zbaví břemene plateb církvím jednou pro vždy, čili se do budoucna něco ušetří.

Neříkám že pan Kalousek je génius, ale pokud kritizujete jeho kroky zkuste si uvědomit co jsou jiné možnosti.

1 0
možnosti
GMX

Glock Mark XXIII

11. 1. 2012 10:13
Re: Zase jedna

Ale kdeže konec v Řecku ... soudruh profesor Bělohradský přece tvrdil, že argumentovat "řeckou lží" (tj. jdeme stejnou cestou jako řekové) je ošklivý podvod pravice při volbách v roce 2010.

0 0
možnosti
PK

bakules2

11. 1. 2012 10:01
já teda taky nevím

to že se někdo nezodpovědně zadluží znamená že Kalousek je arogantní??Vy asi ještě žijete v reálném socialismu.Každý je odpovědný za své chování!!!!!

1 0
možnosti
VK

VLAKR

11. 1. 2012 9:58
Nic ve zlém,

ale za ty osobní bankroty nemůžete vinit ministra Kalouska. Velká většina z bankrotářů si to zavinila sama vlastní hloupostí, když si půjčovali i na věci, které nezbytně nepotřebovali. Pokud vím, lidí, kteří nezvládali splácet hypotéku na bydlení je mezi nimi menšina. Pokud něco současné vládě vyčítám, tak to, že šetření by se mělo více dotýkat i těch bohatších, osob samostatně výdělečeně činných a měl by se více omezit tzv. schwarzsystém.

1 0
možnosti