Bude se hrát fotbal bez diváků

V neděli 22.2. od 12 hodin diskutovali v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Ivan Langer a stínový ministr vnitra František Bublan mimo jiné i o pondělní smlouvě mezi policií fotbalovým svazem, kterou podepsali předseda ČMFS Pavel Mokrý a policejní prezident Oldřich Martinů.

Foto: www.akirname.cz

Smlouva převádí plnou zodpovědnost za bezpečí na fotbalových stadionech na fotbalové kluby, které ji mají zajistit pomocí soukromých bezpečnostních služeb. Policie zasáhne pouze v případě krizové situace, na níž nebudou pořadatelé stačit.

Důvodům ministra Langera, že v ceně vstupenky je zábava i bezpečí a nelze dělat na fotbalu jenom byznys a vykašlat na svou zodpovědnost – lze zatleskat. Jsou spravedlivé a logické. Proč by stát a potažmo my všichni jsme měli doplácet na fotbalové podnikání?

Ovšem František Bublan se obával, že soukromé bezpečnostní služby nemají pravomoc veřejného činitele, a tudíž ani respekt fotbalových chuligánů, a proto jejich řádění nezvládnou. Slova Bublana se bohužel potvrdila ještě týž den, na odpoledním zápase mezi 1. FC Brno a FC Baníkem Ostrava. Rozvášnění fanoušci strhli zábrany na stadionu a vrhli se na pořadatele, kteří vzali nohy na ramena.

Jenomže ministr Langer nepovažuje nezvládnutí této situace za chybu smlouvy, ale za chybu brněnského fotbalového klubu, protože nasadil na zápas s obávanými chuligány stejný počet pořadatelů jako na zápasy, u nichž asistovala policie. Podle něj se na svou zodpovědnost vedení klubu vykašlalo.

A na kluby, kteří budou kašlat na bezpečnost při zápasech má ministr Langer právní lék. Kluby, které opakovaně nebudou bezpečnostní situaci zvládat, budou muset zavřít stadion a hrát bez diváků.

Co se týče převzetí zodpovědnosti za vlastní podnikání, lze s panem ministrem Langrem souhlasit, přesto však vyvstává otázka: Kdo nejvíc odnese fakt, že někteří lidé si pod rouškou fotbalu vybíjejí ničením cizího majetku a rvačkami svou agresivitu?

Samozřejmě fotbaloví byznysmeni, ale také pravověrní fanoušci, jimž jde opravu o fotbal.

Fotbalovým chuligánům, kteří ničí při cestě na zápasy vlaky, autobusy, památky, nebo bary a napadají obsluhu či pořadatele přeci nejde o fotbal, ten se naopak stal jejich obětí. Když jim zavřou stadiony, budou si svou agresivitu vybíjet jinde a problém se posune jinam. Agresivita podpořená alkoholem je hlavní příčina problémů a místo aby se léčila příčina, trestají se nevinní.

Řádění "fotbalových" chuligánů není problém fotbalu, ale celé společnosti.    

 

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html  

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta  

http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2    

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Formánková | úterý 24.2.2009 8:00 | karma článku: 17,62 | přečteno: 2024x