Pokud poslanci kývnou, budeme moci udělat STK přímo v autoservisu

Dnes ráno v 8:23 byl poslancům rozeslaný návrh novely Zákona 56/2001 Sb. Boj ve sněmovně bude velmi obtížný. Exkluzívním STK se vypouští rybník, kontroly budou vznikat neomezeně i v tzv. malé formě. Konkurenci doposud neznali.
J.H.: "Mám  ve všech ohledech lepší vybavení než nejbližší STK, kam musím čím dál častěji jezdit se zákaznickými vozidly. Zde musím platit "výpalné", jinak mne nechají čekat ve frontě s obyčejnými lidmi hodiny. Je to nedůstojné a prodražuje to služby.

Konečně by mohlo být odzvoněno nekonečným frontám na STK. Novela navrhuje zrušit regulaci počtu STK v okresech a navíc se nebude muset stavět průjezdní velkokapacitní linka, jak ji doposud nakazuje zákon.

Malá TK+ME (technická kontrola a měření emisí) budou totiž podle novely moci vznikat kdekoli, kde to stavební řízení nezakáže. Je tedy jasné, že začneme vídávat na autoservisech plakety nabízející jak technickou kontrolu, tak měření emisí přímo v autoservisech, jak je to vidět v Rakousku, Německu, Anglii atd.

Doba, kdy se nastavovala geometrie podle mechanických doteků s plechovým úhloměrem, na který ukazovala plechová špička, je definitivně pryč. Dnes má každý moderní auto servis laserovou geometrii ovládanou počítačem s databází hodnot všech vozidel.

Servisman, syn zakladatele rodinného, dobře vybaveného autoservisu se ptá: "Proč mám jezdit se zákaznickým autem patnáct kilometrů k STK, kde mou práci kontroluje technik STK s předpotopní výbavou, která je 10 x méně přesná než ta, co s ní geometrii nastavuji já? Kromě toho ten "nedobrovolný výlet" musím vyúčtovat a můj čas je drahý. Jezdit k STK nechci. Riskuji havárii, utrácím čas, musím poslouchat účelové a blbé poznámky kontrolora, které přímo vyzývají, abych mu strčil do kapsy peníze za "vstřícnost". Jinak mně nechá do poslední kapky vychutnávat jeho neomezenou moc nade mnou a budu čekat hodiny na řadu. Brigádníky zaměstnávat nechci, úplatky platit taky nechci. Proto iniciativu Ministerstva dopravy  vítám. Pokud bychom mohli v domě nabízet i završení našich služeb razítkem potvrzujícím kvalitu naší práce jako garanci, že za ni ručíme jen a jen my, pak bych to viděl jako podporu našeho řemesla a má cenu do opravárenského vybavení investovat, protože je jistota, že se investice vrátí."

Pokud se podaří návrh novely schválit, kontroly mnohonásobně zlevní a již nebudou předmětem byznysu mocných a nedůstojného kšeftování s protekčním obstaráním "Vyhovujícího protokolu" za úplatu. Prostě občan přistaví auto do servisu a aniž by jej auto opustilo, provede se pravidelná zákonem předepsaná kontrola zde. Pokud někde auto nevyhoví, hned se to na místě může opravit. Bez čekání, starostí a na plnou odpovědnost jednoho jediného právního subjektu. Bůh pomáhej poslancům při schvalování. Je to krok k obecně prospěšnému veřejnému zájmu.

Autor: Libor Fleischhans | středa 27.3.2019 14:19 | karma článku: 29,91 | přečteno: 1150x