Už i naši energetici zeleně šílí?

Nevěřil jsem tomu, když Pražská energetika rozhodla, že vypíše bonusy za úspory elektřiny na následující zimu. A k podobnému kroku se prý chystá i ČEZ.

Pokud vím, tak ČEZ má i soukromé akcionáře. Nevím, jak je to s PRE. Ale přeci firma musí akcionářům vydělávat, pokud jí zákonným způsobem nezkrouhne stát. Nabídnout slevu v případě, že odeberu méně elektřiny, je úplně totéž, jakoby supermarket nabídl zákazníkům, že když si těch vajec místo 30 kusů koupí 10, tak mu je zlevní. Nebo IKEA řekne že při koupi pouhých tří židlí místo čtyř bude cena nižší. Též nabádání k úsporám energie ze strany elektrárenských firem, či dokonce zřizování poradenských středisek pro účely úspor, je jakoby vlekař, který neprodává celodenní jízdenky, ale pouze jednotlivé (i takové znám) radil, abyste jezdili co nejméně.

Lze to považovat i za situaci, že firma si vlastně platí antireklamu sama proti sobě.

Doposud obzvláště z našich energetických kruhů zaznívaly realistické hlasy co se týče energetické politiky Evropské Unie. Ale toto už hraničí zase se zeleným šílenstvím. To nikdo těm pohlavárům na ČEZu a PRE nevysvětlil, že ta spotřeba energie se bude dost odvíjet podle toho, jak bude tuhá, či mírná zima?

My doma topíme již léta krbem s vložkou od které jdou tepelné výduchy do jiných místností a když je nejhůř a venku mrazy tak mínus 7 stupňů přitopíme elektřinou. To jsme v zimě 2020/2021 dělali dohromady asi 7 týdnů. V zimě 2021/2022 jsme pak elektrické topení nezapnuli vůbec, protože zima byla velmi mírná a s krbem jsme vystačili. Účet za elektřinu byl tak za letošní rok o asi třetinu nižší, než za rok předchozí. Elektrické teplo je totiž samozřejmě největší spotřebič.

Nemá cenu zhasínat LED žárovku každý den, když jdu kolem, několikrát a uspořit tak třeba hodinu jejího svícení denně. Řekněme, že má žárovka spotřebu 6W, denně ušetřím hodinu svícení, tak za 200 dnů (za celou zimu a ještě na jaře a na podzim něco k tomu) ušetřím 1.2 kWh. Když si uvařím vodu na kafe v rychlovarné konvici s příkonem 1600W, řekněme 5 minut, tak za těch 5 minut spotřebuji 133 Wh. Jinými slovy si během těch 200 dnů odpustím jedno kafe za tři neděle a jsem na téže úspoře. To je prostě fyzika. Mám tu pakárnu se stálým zhasínáním každý den, každou hodinu, zapotřebí? Nebo prostě jednou na kafe zapomenu?

Nápad dávat lidem bonusy za úspory elektřiny, když nevím jaká bude zima, připomíná ono pověstné: poručíme větru, dešti. Tohle mohou vymyslet jen zelené mozky. Dřív se tak označovali lampasáci armády, dnes tito zelení inženýři. Inteligenční úroveň je u obou skupin naprosto stejná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 10.10.2022 11:23 | karma článku: 31,54 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 19,63

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11