Ukrajina v NATO? Ano nebo ne?

Položme si pár otázek, kdo by z toho co měl, pro koho by to bylo dobré a pro koho ne. A hlavně, je to dobré pro nás? 

Je to dobré pro Ukrajinu? ANO

V obraně proti svému rozpínavému východnímu sousedovi Rusku by nedostávala od západních zemí jen materiální pomoc, ale mohly by být nasazeny i armády vycvičené v zacházení s nejmodernější technikou. Nemluvě o preventivním faktoru odstrašení, aby Rusko už podobnou agresi nezkoušelo.

 

Je to dobré pro NATO? ANO

Velký člen aliance přímo jako nárazníkový stát před Ruskem, a do budoucna možná i před Čínou, až Rusko pohltí, je pro ostatní členy aliance jen přínosem. Nehledě na to, že ukazuje svou motivaci bránit se, což se asi o mnoha současných členech aliance říci nedá.

 

Má na to ukrajinská armáda? ANO

Dokonce bych řekl, že rozhodně ano. Kdo jiný by dokázal Rusům tak dlouho a tak dobře vzdorovat? Drtivá většina členů aliance, a to i těch největších, jako třeba Německo, by se položila za pár dnů. Ukrajinská armáda je pro NATO nejen přínosem, ale přímo posilou a pilířem.

 

Splňuje ukrajinská armáda standardy NATO? ANO

Nevím, co jsou to standardy NATO a jestli je Ukrajina splňuje nebo ne. Ale její armáda hlavně prokázala bojeschopnost. A o nic jiného snad v obranné alianci nemůže jít.

 

Je to v zájmu Ruska? NE

Rusko by přišlo o možnost své další expanze. Vůbec nejde o to, že by NATO Rusko ohrožovalo. A ví to jistě i Rusko. Po vstupu Finska sice přišlo pár bububu frází, ale žádné dramatické hrozby, jako kdyby se pokusilo vstoupit třeba Moldavsko nebo Gruzie. Rusko totiž reálně o nějaké anexi Finska nebo Švédska naštěstí neuvažovalo. Každá členská zem NATO se pro Rusko v podstatě stává tabu pro jeho další rozšiřování a to je pro něj problém.

 

Zahájilo by Rusko při vstupu Ukrajiny do NATO válku? NE

S kým by ji chtělo zahajovat? A pokud by pomýšlelo na globální konflikt, smířilo by se s tím, že by bylo samo zničeno? Silně pochybuji. I kdyby došlo jen na konvenční konflikt, Rusko by to už vyšťavilo tak, že by už nebylo jen hospodářsky na dně, ale začalo by doslova a do písmene žrát hlínu. Čína by zajásala a jistě by nabídla odkup Sibiře za sumu, která se neodmítá.

 

Měla by Ukrajina vstoupit do NATO i když se současný konflikt změní v dlouhou zákopovou válku na současných pozicích? ANO

Minimálně zbylé území Ukrajiny by získalo bezpečnostní jistotu. A naopak Rusko by nikdy netušilo, kdy začne další osvobozování a za nasazení jakých sil. Spíše by to Rusko přimělo vyjednat si podmínky, za kterých by se stáhlo a na kterých by třeba i něco vydělalo.

 

Došlo by ke zklidnění situace v Evropě? NE

Dokud nebudou v alianci všechny země sousedící s Ruskem, tak nebudou mít nikdy jistotu, že je nepotká totéž co Ukrajinu.

 

Ze všeho tohoto mi vyplývá, že Ukrajina do NATO patří a bude to dobré nejen pro ni, ale hlavně pro NATO a tudíž i pr nás. A čím dříve, tím lépe. A Rusko ať si kafrá jak chce.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | neděle 11.6.2023 6:29 | karma článku: 27,68 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,23

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11