Tak nám mírumilovný islám zase předvedl svou tvář

Čtyřicítka státem vlastněných médií v Iránu zvýšila odměnu za hlavu britského spisovatele Salmana Rushdieho o téměř 15 milionů korun. Celková suma tak již dosáhla skoro 90 milionů. 

            Rád bych připomenul, že to je ten stát, na který teď byly zrušeny sankce a který bude moci zase vesele prodávat svou ropu. Dokážu si představit, že fondy na odměnu pro případné útočníky se zase budou moci zvýšit. Snad jediný demokratický stát, který proti zrušení sankcí protestoval, byl Izrael.

            Jenom pro připomenutí. Salman Rushdie napsal román Satanské verše, který se nepříliš lichotivě vyjadřuje o islámském náboženství. Tehdejší náboženský vůdce Iránu ajatolláh Chomejní na něj vyhlásil fatwu. Tedy ho odsoudil k smrti a každý pravověrný muslim, který by ho zabil, by se dočkal blažené odměny. A to nejen finanční, ale předpokládám i tělesné v podobě 72 panen. Kde by se vzaly, zda by s tím souhlasily a jak by to ajatolláh řešil, kdyby Salmana Rushdieho zabila žena, o tom se islámské zdroje již nezmiňují.

            Po každém atentátu islámských fanatiků slyšíme, že se jedná o skutek pár pomýlených jedinců. Že to s náboženstvím zvaným islám nemá nic společného. Atd. atd. Skutečně?

            Myslím, že se shodneme (aspoň v to pevně věřím) i s největšími obhájci tolerance náboženství a islámu, že zabít někoho za projev jeho myšlenek je fanatický zločin. Můžeme ho morálně odsoudit, myslet si o něm své, pohrdat jím, ale určitě ne zabít. To je proti naší civilizaci. A kdokoliv tvrdí opak, tak je fanatik na úrovni teroristy. A těch je údajně jen pár. Skutečně?

            Onu odměnu nyní zvýšilo 40 státem vlastněných médií. Předchozí odměnu složilo dohromady mimo jiné i mnoho nadací. Takže všechny tyto lidi, přispěvatele těch nadací a jejich fanoušky, musím já osobně považovat za teroristy. Jinak to nejde. A to má být opravdu jen pár pomýlenců? Skutečně?

            Kdykoliv dám za špatný příklad šíleného výkladu  islámu Saudskou Arábii, tak se v lepším případě dozvím, že to je výjimka, v horším, že jsem nácek a xenofob. Tak si tedy k té Saudské Arábii nyní připočtěme i Irán. A určitě bychom mohli pokračovat.

            Ne, opravdu nejde o pár pomýlených a vychýlených jedinců. To náboženství, ta víra je problém. A je nutno si to už konečně přiznat a to na i na nejvyšší úrovni. Ostatně zkuste se zamyslet jaký je rozdíl mezi náboženstvím a ideologií. Oboje má své modly (prorok, bůh, Lenin, Hitler), svou posvátnou literaturu (Bible, Korán, Kapitál, Mein Kampf), svou víru v tu jedinou správnou cestu. Rozdíl nevidím. Jde jen o to, jak moc se to "žere". Křesťané už naštěstí své svaté texty tak moc nežerou. A ti ostatní nám to naopak stále ukazují v praxi.

 

http://www.rozhlas.cz/zpravy/svet/_zprava/iranska-media-zvysila-odmenu-za-vrazdu-spisovatele-rushdieho--1586551

http://echo24.cz/a/id64e/rushdie-lezi-iranu-v-zaludku-zvysuje-odmenu-za-jeho-hlavu

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 22.2.2016 17:09 | karma článku: 40,74 | přečteno: 3225x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 16,98

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11