Tak budeme zase sněmovně schůzovat kvůli jednomu milionu

No kdo z vás to má? Jak by řekl předchůdce dnešních zoufalců z řad opozice, bývalý premiér Paroubek. Jenom je ještě třeba podotknout, že nejde o milion ukradený, ani nezdaněný, ale pouze neohlášený.

Stručně shrnu co je už všeobecně známo. Premiér Fiala si na svůj účet u nějaké družstevní spořitelny uložil milion korun, v domnění, jak uvádí on sám, že se jedná o normální spořící účet. Ona spořitelna ale není obyčejná banka, a tak vlastně právně se stal spolumajitelem. Musel podepsat, že tím vkladem se stává společníkem s procentem úměrným tomu vkladu.

A teď ruku na srdce. Když si v bance zakládáte účet, čtete dopodrobna všechny všeobecné podmínky? Nebo to prostě podepíšete? Přiznejte se masochisté, kdo z vás si tam na přepážce těch třeba 16 stránek tištěných drobným písmem před podpisem přečte? Pamatuji si, že jsem něco podobného o spoluvlastnictví podepisoval ještě tuším u FIO, když ještě nebyla banka.

Takže premiér, peníze vložil, podepsal to, a toto spoluvlastnictví v hodnotě jednoho milionu později neuvedl v majetkovém přiznání. Omluvil se za to, asi i pokutu dostane.

Nicméně ona družstevní spořitelna má asi nějaké oplétačky se zákonem a opozice se zjevně domnívá, že premiér se na tom podílí. To už asi musíme označit za choromyslnost, pokud si někdo myslí, že nějakým vkladem jednoho milionu někdo provede hospodářský zločin zralý na kriminálku a div ne hospodářský rozvrat republiky. Opozice zřejmě tu definici choromyslnosti splňuje.

A tak k tomuto tématu svolává mimořádnou schůzi sněmovny. Opravdu nemáme palčivější problémy, než řešit milion korun premiéra? I fotograf paní Schillerové, když ona byla ještě ministryní, stál dvojnásobek.

Legrace by byla, kdyby se schůze konala a koalice by začala obstruovat mnohahodinovými projevy. Národ by se bavil a nakonec by bylo usnesení stejně zamítnuto. A celé by nás to na provozu sněmovny stálo asi 4 miliony, tedy čtyřnásobek projednávané sumy, denně. A to má opozice stále na jazyku proti vládě jen řeči o nehospodárnosti, rozhazování, nekompetentnosti a další perličky.

Koalice bude, na rozdíl od opozice rozumná, a program schůze neschválí, a tím pádem k ní nedojde. Ale to si opravdu pohlaváři ANO a SPD myslí, že jsou užiteční? Možná ano, ale jenom podle té definice stoletého Lenina.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pátek 2.2.2024 6:20 | karma článku: 36,86 | přečteno: 3580x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,24

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11