Prototyp neutrálního ruského sportovce

Vezměme si za příklad ruského plavce Klimenta Kolesnikova, čtyřnásobného mistra světa v krátkém bazénu z roku 2021, jenž zaplaval světový rekord 23,55 sekundy na 50 metrů znak letos v červenci v Kazani.

Pro mě osobně je start na olympijských hrách za těchto podmínek nemožný,“ uvedl. A ty podmínky dále rozebírá: „Ostatní budou moci závodit, jako by se nic nestalo, a my nebudeme moci mít výpravu, vlajku ani hymnu.“

Ano, tak to je ten sportovec, který přeci vůbec nemůže za to, že Rusko napadlo Ukrajinu, ani za to, že mnozí ukrajinští sportovci si už nezasportují nikdy, protože už odpočívají v hlíně. On by si strašně rád na té Olympiádě zasportoval, ale jedině jako reprezentant Ruska, jinak mu to za to nestojí. A já si naivně do teď myslel, že jde jen a jen o sport a o žádné symboly.

Ovšem své úvahy rozvíjí dál a velmi zajímavým směrem: „Samozřejmě bych rád jel. Samozřejmě bych rád vyhrál zlatou olympijskou medaili. Ale vzhledem k současné situaci bych riskoval, že se vrátím s medailí domů a MOV mi ji sebere.

Pokud vím, tak zpětně se medaile zabavovaly jen za doping. Že by tedy již něco tušil? Ale přisuďme to jeho naivitě, že si samozřejmě myslí, jak je jemu a všem Rusům a vlastně celému ruskému národu a zemi celosvětově ubližováno, oni jsou strašní chudáci a všichni jsou proti nim. Proto netuší, z jakého důvodu by mu v budoucnu mohla být medaile zabavena. Za doping by to určitě nebylo, ale něco by se jistě našlo.

Ovšem vrcholem jeho úvah je následující věta: „Pokud se podmínky změní a naši funkcionáři rozhodnou, že ve jménu vlasti musíme jet a vyhrát medaile pro naši zemi, tak samozřejmě pojedu.

No, je to jasné, jako dřív. Strana a vlast zavelí a není o čem diskutovat. Nejen že pojedu, ale i vyhraji medaili pro svou zemi. To zní nejen vlastenecky, to zní obětavě, to zní skoro jako že je potřeba za vlast zemřít. Co se v Rusku vlastně za 100 let změnilo? A opravdu bylo dobře ruským sportovcům tu účast povolit? Co když strana a prezident opravdu zavelí a takovíto lidé pak na Olympiádu pojedou? Určitě nebudou poskytovat rozhovory, jak jsou pyšní na svou vlast a podmínky, které jim připravila? Neprohlásí, že se ukazuje, že spravedlnost zvítězila? Nebudou své vítězství věnovat třeba kamarádům na Donbase? Opravdu jsou to jen nevinní neutrální sportovci, kterým je nesmysl účast na Olympiádě zakazovat, protože s Ruskem nemají nic společného?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | středa 27.12.2023 13:31 | karma článku: 32,72 | přečteno: 914x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,23

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11