Proč nestávkuji?

Jsem živnostník. Dokážete si představit stávkujícího živnostníka? Dokážete si vůbec představit jak má živnostník hájit své zájmy? Proti komu? Proti zaměstnavateli, tedy zákazníkům? A jakou formou?

Učitelé mají garantováno 130% průměrného platu. Teď stávkují za to, aby něco podobného měli další pracovníci ve školství. V dalším kroku by mohli stávkovat za rodiče svých dětí. Chudáci je přeci musí vozit do školy, doma jim prát, vařit jim a dohlížet na dělání domácích úkolů. Takže nakonec bychom mohli mít 130% platu všichni. Nojo, ale matematicky mi vychází (nevím jestli i učitelům, dokonce matematiky), že pak by stejný počet lidí měl brát kolem 70% nějakého fixního průměru. Kdo to prosím podle našeho pedagogického sboru má být?

Stávkovat budou i dělníci naší nejúspěšnější automobilové firmy Škoda. Jeden můj známý, jinak to dělník od pásu, je již skoro rok na nemocenské a asi čtyři desítky tisíc korun měsíčně jsou pro něj normou. Stávkovat v podniku se smí pouze při neúspěšném kolektivním vyjednávání. Jinak je to proti zákonu. Tedy ne, že by za to někdo dneska střílel, nebo zavíral, ale důvodem k výpovědi to být může. Tak aby tomu všemu byl dodán punc legálnosti, tak stávku podpořilo i vedení automobilky. Proč? Je snad vedení VW nespokojeno s prací vlády? Jak konkrétně? Za Babiše bylo málo covidových bonusů, takže mnohamiliardový zisk i při zastavení výroby vlastníka koncernu neuspokojil?

Stávkovat budou tradičně odboráři. Nevím čeho. Ani nevím, který z těch bossů to podporuje. Středula? To je jedno. Jak jsem to nějak pochytil, tak peněz mají všude málo a deficit státního rozpočtu dosahuje katastrofických rozměrů. Na to snad ani nemusí člověk být učitelem, aby pochopil, že to jde nějak proti sobě.

Nevím kdo ještě bude stávkovat a je mi to fuk. Já dnes žádnou zakázku nemám, tak i kdybych chtěl (a jako živnostník mohl, což nemůžu, pokud nechci spáchat ekonomické harakiri), tak stávkovat prostě nemohu. Zajdu si do hospody na dobrý oběd, večer si se ženou asi otevřeme lahvinku vína a budeme se bavit u zpráv naštvanými obličeji novodobých revolucionářů, kteří mrzli na náměstích a mysleli si, že jsou kdoví jak geniální a spravedliví. A pak už teplá postýlka … .

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 27.11.2023 7:23 | karma článku: 44,46 | přečteno: 7010x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,24

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11