Opravdu jde hnutí ANO jen a jen o tuto republiku?

Naposled zablokovalo zvýšení spotřební daně u nafty o 1,50 na litr. To je jistě velice chvályhodný čin, na který mnoho lidí slyší. Vždyť přeci jezdí na naftu! Třeba takový majitel 4litrového SUV BMW by mohl vyprávět.

Nicméně faktem je, že státní finance se řítí do kopru. A to tempem připomínajícím závodníky na lyžích při sjezdech na světovém poháru. Snaha šetřit a škrtat, případně dovybírat nějaké daně, musí být každému trochu soudnému člověku úplně jasná. Prostě účet má dáti – dal musí být v rovnováze.

V souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu a následném zvýšení ceny ropy a plynu na světových trzích, došlo i u nás ke skokovému růstu těchto komodit a výrobků z nich nevídaným tempem. Vláda, aby aspoň trochu pomohla spotřebitelům, snížila spotřební daň o 1,50 na litr s platností do konce roku 2023. Už tenkrát jsem to kritizoval. Snížení ceny o 1,50 při cenách atakujících 50 Kč bylo o ničem. Jediný efekt byl výpadek příjmů pro státní rozpočet. Netušil jsem, že zrušení tohoto nesmyslu pomůže hnutí ANO honit si triko a nic jiného.

V době, kdy cena nafty zase spadla pod 30 korun, a kdy se hledá každá koruna do státního rozpočtu, chce vláda toto přechodné snížení spotřební daně zrušit ihned. Toto sabotuje hnutí ANO se slovy: Když to vláda slíbila do konce roku 2023, tak by to tak mělo zůstat (Karel Havlíček). Vůbec jakoby neviděl co se děje se státními financemi. Politické body jsou na místě prvním, republika možná až někde mezi kávou a zákuskem po obědě.

Zní to velmi rozumně a státnicky. Podnikatelé si prostě naplánovali své podnikání tak, že ta daň bude do konce roku na současné výši. Je nesmysl jim do jejich kalkulací házet vidle. Jenže v této úvaze chybí též, že když to plánovali, tak ta nafta stála kolem 40ti korun a ne dnešních 30. Takže případná podnikatelská kalkulace vychází stejně mnohem líp, než bylo zamýšleno. Ale to už hnutí ANO vidět a sdělit nechce.

To není konstruktivní, ale destruktivní opozice.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 19.6.2023 10:36 | karma článku: 42,25 | přečteno: 4395x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,46

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11