Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

Vlády se mění jako apoštolové na orloji a tento problém nikdo neřeší. A přitom je to tikající bomba. Pokud si jednou nechceme říci, že místo stavby nových dálnic a tratí, škol, či údržby elektrického vedení, musíme peníze vydat na zákonem stanovené důchody, tak se něco už stát musí.

Když někdo něco zkusí, jako například zavedení druhého důchodového pilíře, tak to po obměně vládní garnitury ta nová zruší. To je prostě problém přesahující jedno volební období a tudíž rozhled jakékoliv vlády. Na nějakém řešení se musí shodnout rozhodující politické subjekty ze všech stran politického spektra. Aby po převzetí moci nebylo zase vše postaveno na hlavu.

Iniciativa prezidenta Pavla je proto více než náhled do dalšího volebního období. Je to konečně postup, který opravdu míří do daleké budoucnosti.

I výsledek oné schůzky u prezidenta je povzbuzující. Zástupci koalice i opozice se shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Prezident Pavel to oznámil po jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou na Pražském hradě. Tedy opozice byla na jednání ve většině, jak vidno. Asi těžko by prezident řekl něco, co tam nepadlo.

Jenže uplynul asi den a účastnice jednání, Alena Schillerová za ANO, nám sděluje: "To se nezakládá na pravdě. Takto jsme se neshodli."

Někdo tady tedy prostě lže. A kdo to asi je?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pátek 29.3.2024 9:13 | karma článku: 34,45 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,23

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11