Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obycejny zivot v Japonsku

Protoze jsem na zacatku pobytu slibila, ze o Japoncich budu psat prubezne, dnes nastal konecne ten pravy cas, kdy mohu vsechny nove informace sdilet. Hlavne je mi dnes prvni den v me nemoci lepe, tudiz se mohu na psani i soustredit. Zakladni info je, ze jsem si od spravce pujcila primotop, tudiz mi neni zima. Jinak by to asi neslo. Jako nemocne mi ho nastesti pujcili bez problemu.

Tento clanek jsem nazvala Obycejny zivot v Japonsku z jednoho prosteho duvodu. Zajimalo me, jak to maji Japonci se vztahy, kdy se zeni ci vdavaji, jakou maji pracovni dobu, kam chodi za zabavou apod.

Ackoliv se to nezda, jejich mentalita je nam Cechum opravdu dost blizka. Samotnou me to prekvapilo, ze lide na druhem konci zemekoule, o kterych jsem do tehle chvile nevedela vubec nic, maji podobne mysleni, podobny smysl pro humor, podobne zajmy. Je mozne, ze jsem tak soudila dle Vietnamcu a Cinanu, kteri se u nas vyskytuji a kdy jsem samozrejme vsechny Asiaty hazela do jednoho pytle.

Vietnamci jsou pro me nepochopitelni stale. Dva kluci z Vietnamu Kung a Jung jsou jako z jine planety. Zatimco s Japonci to tak vubec neni.

Ovsem, i kdyz jsou Japonci tak mili, do Japonska bych se opravdu nerada prestehovala. Hlavni duvod je ten, ze nemaji skoro zadne svatky, prazdniny a ba ani vikendy. Japonci jednoduse porad pracuji. Je mi jich uplne lito. Jedine, co maji je takzvany less day, kdy firma, kde jsou lide zamestnani, vyhlasi kazdy tyden  jeden den volna. Ale samozrejme existuje spousta spolecnosti, ktere muci lidi v praci stale. Pracovni doba je podobna jako u nas. Ale kdyz se v uvozovkach postesti a povinny cas v praci se pretahne do osmi vecer, mate volno jen v noci. Proto Japonci taky tak malo spi. Moje spolubydlici Aki chodi casto spat tak ve tri rano. Ja bych byla napriklad uz uplne mrtva a stale nemocna.

Teprve po praci se Japonci schazeji se svymi kamarady, chodi nakupovat, do restaurace na veceri, na rande. Obvykle na tyto aktivity tedy nemaji silu, proto se bavi vetsinou jen v den, kdy je druhy den volno. Jinak pracuji vetsinou muzi, zeny zustavaji doma a staraji se o domacnost. No neni divu, vzdyt by se potom nic nestihlo, kdyby byli oba porad v praci. Ale dnes se to pry meni a i zeny hodne pracuji.

Co se tyce volneho casu, tak uz to tolik neni karaoke, ktere v Japonsku byvalo nejoblibenejsi zabavou pred deseti lety. Momentalne chodi mladi lide spise do klubu. Co se tyce hazardnich her, nemaji v Japonsku napriklad Casina ani Black jack. Kamarad Tauya popisoval nejaky specialni japonsky druh hazardu, ale to nejsem schopna prevypravet. Zajimala me take obvykla otazka, zda je Gejsa prostitutka ci nikoliv. Rikal, ze to prostitutka neni, ale ze slusny japonsky muz nevyhledava ani spolecnost Gejsi. Vetsinou tuto zabavu provozuji hlavne bohati manageri. Gejsa tedy zastava funkci  jakesi vzdelane spolecnice, je to spis tedy role.

Posledni dobou je v Japonsku ve vsem citit americky vliv. Pokud jdete do kina, davaji tam prevazne holywoodske filmy jako u nas. Jen 20 procent zabira japonska kinematografie. Americka kultura se promita do vseho a to i do vztahu.

Japonsko je v tomto ohledu velmi konzervativni zeme. Pokud spolu divka a chlapec zacnou chodit, vetsinou o tom nikdo nevi, protoze to vubec nedavaji najevo. Libani a objimani na verejnosti je brano jako nezdvorile. Takuya dokonce pouzil slovo ostuda. Dnes se pry nekteri lide uz vezmou za ruce, ale neni to prilis obvykle. Vsechny dotyky jsou brany jako velice osobni, a proto Japonci verejnost se svymi vasnivymi projevy neseznamuji. Kdyz jsem se ptala, zda je obvykle zit spolu pred svatbou ve spolecne domacnosti, dozvedela jsem se, ze ne. Pokud mladi lide nejsou svoji, spolecne bydleni neprichazi v uvahu. Je to nejen prisnou vychovou, ale opet zde hraje roli ucta k zene a zdvorilost. Pokud chce muz se zenou zit, da ji najevo, ze si ji skutecne vazi, snatkem. Obvykly vek na zeneni ci vdavani je od 22 do 28 let, tedy jako u nas. Sex pred svatbou ale jiz obvykly je. Jeste pred padesati lety tomu pry tak v Japonsku nebylo, vse se uvonuje diky americkemu vlivu.

Muj kamarad Takuya nechapal, ze u nas zije tolik paru spolecne bez manzelstvi. Prislo mu to hrube vuci zenam.

Jestlize v Japonsku mate trochu volneho casu, pokud zrovna nenakupujete v obchodech, ktere jsou otevrene casto 24 hodin, jdete ven se svym psem. Japonci totiz miluji psi asi tak jako my. Z nejakeho duvodu jsem si myslela, ze kdyz v Japonsku vsichni vypadaji uplne jinak nez my, ze i jejich psi, budou jini. Ano, maji sve slechtene rasy, ale jinak chovaji samozrejme labradory, jezevciky, kokrspanely, husky a dalsi druhy psu.

Jedine, co je opravdu jine nez u nas je jidlo. To mi zatim nejak zvlast neprirostlo k srdci. Vsechno bali do morske rasy asi tak jako my mazeme vsechno na chleba ci housku. Krome sushi a okonomyaki/japonska palacinka, mi jejich jidlo zatim moc nechutnalo. Vsechno je citit rybinou, morem ci ryzi. A musim rict, ze i sushi se clovek snadno preji.

Obecne vzato jsou Japonci tedy velmi pratelsti, zabavni a nezni lide, kteri maji radi sve rodiny, pratele, prirodu, zvirata a koneckoncu i praci, kdyz v ni travi vetsinu sveho casu.

Mily Hamlete,

posledni dobou to tady v IPC bylo ponekud narocne. Doufam, ze se vse k dobremu obrati, jak to tak vzdycky umis zaridit. Jsem presvedcena, ze ted bude uz jenom dobre a ze si opet budu moci uzivat tvou pevnost v cele sve krase. Diky za veskerou peci.

tvoje Ofelie

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Flajšmanová | neděle 21.9.2008 10:07 | karma článku: 14,21 | přečteno: 6639x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik