Navoko

Ráno jsem se šla podívat na místo činu. Kolem nebylo nic. Ani zaschlá krev, ani chlupy od psa. Včerejší hysterickej řev napovídal, že se tam asi něco stalo. Přinejmenším vražda nebo napadení. Nebyla bych jinak tak vyděšená. Pořád dokola slyším: „Mami, mami…“

Někdo na ulici řek´, že se kolem zase toulá Psice. Lidi ze sídliště jí vždycky potkávali v Topolový aleji, ale od dnešní noci bylo všechno jinak. Po dlouhý době se vydala mezi paneláky, kde vyrostla. Obyvatelé sídliště jí znali, ale mívali z ní vždycky divnej pocit. Dívala se vždycky lidem do očí, ale jakoby do prázdna. Panelákový krysy měly strach, že na nich Psice něco pozná. Že pozná, že žijou jinak, než to vypadá. Většina krys totiž hrála šťastnou rodinku. Proto se jí vyhejbaly velikým obloukem. Široký povědomí o ní vědělo, že rozumí lidskejm srdcím, že vidí to, co jiný neviděj´. Nejvíc se jí lidi báli potkat v noci, kdy chodila zahalená do kapuce po hlavní třídě a opírala se o sloupy panelákovejch staveb. Často nechávala vzkazy v podchodech, kam sprejovala tajný zkratky, který už všichni měli rozklíčovaný. Iniciály rodin, který nebyly šťastný a dělaly, že jsou.

Pro čtenáře to nebylo jednoduchý. V tom všem se vyznat. Všichni věděli, že Psice patří do Topolový aleje a jinam si jí ani zařadit neuměli. Čtenáři věděli, že tam je Psici dobře a mezi panelákama jenom škodí. Je jí tam dobře prostě proto, že si panelákový krysy můžou žít navoko šťastnej život a nikdo jim do toho takzvaně nekecá.

V době, kdy se Psice přesunula z Topolový aleje mezi paneláky, všem bylo jasný, že něco nehraje. Že krysy nejsou šťastný a že přišlo krizový období. Bylo nutný s tím něco udělat. Ale nikdo nevěděl jak a co. Krysy byly zacyklený ve svejch příbězích a neviděly ven. Jeden večer uspořádaly v jedný kočárkárně sraz, kde se domlouvaly, jak nenásilně Psici přesunout zpátky do Topolový aleje. Tam byl přece její domov. Vymejšlely různý strategie, ale když došlo na lámání chleba, nikdo nebyl schopnej přesun Psice zrealizovat. Všichni měli strach, že se dostane blíž a uvidí i neštěstí relativně šťastnejch krys.

Blízko Topolový aleje, žil v jeskyni Medvěd. Krysy věděly, že je silnej a že když ho slušně poprosej, že pomůže. Stačilo by Psici naznačit, že její éra mezi panelákama je u konce a ať se hezky rychle vrátí do Topolový aleje. Jenomže s Medvědem byla zase těžká řeč, protože ze svý jeskyně moc nevylejzal a nikdo ho nepotkával. Neměl skoro žádný kámoše. Jen Čas, Prostor a Příběh. S Příběhem si rozuměl asi nejvíc. Chodili spolu na pivo do místní čtyřky Pohoda jazz. Medvěd byl bezkonfliktní, ale nejradši byl sám. Věděl, že ho krysy potřebujou, ale nechtělo se mu. Proč taky. Měl svůj režim. Moc dobře si byl vědomej toho, že jedinej umí komunikovat s Psicí a že když bude chtít, tak se do Topolový aleje, co nejdřív vrátí. Jenomže on nechtěl. Nedávno jí poslal mezi paneláky, tak ať si jí krysy chvíli užijou. Krysy neměly ani tucha, že je to Medvědova práce. Jeden večer seděl Medvěd s Příběhem u pátýho kousku a říká: „Hele, zaslech´ jsem, že krysy maj´ problém s Psicí, nevíš o tom něco?“

„No Medvědě, abych řek´ pravdu, Čas byl na tom srazu v kočárkárně, začalo to přesně, ale nemělo to, jak bych řek´ příběh.“

„Jo, jakože se na ničem nedohodli.“

„Popravdě se dohodli na tom, že jedinej ty víš, jak Psici dostat ze sídliště.“

„Psice tam ještě chvilku zůstane. Je to potřeba, to mi věř.“

„Jo?“

„Jo.“

 

Krysy uspořádali pro Medvěda a jeho kámoše exkluzivní hostinu, ale k hlavnímu tématu - odsun Psice se nedostali. Medvěd moc dobře věděl, že něco potřebujou, ale schválně problém obcházel a oddaloval. Věděl, že je to zase jedna z krysích fint, který už dávno prokouk´ a taky věděl, že Psice je zapotřebí ještě nejmíň na měsíc. Nebyl zase takovej ras, aby zdecimoval všechny domácnosti, ale o nějakejch průserech ještě věděl. Prostě Psice ještě byla mezi krysama platná a měla tam svoje úkoly.

 

Existovalo totiž takový místo, kam se uchylovaly duše padlejch krys. Bejvalo to často ve sklepě každýho paneláku. Každej panelák disponoval dušema padlejch krys a klíč od sklepa měl jenom Medvěd. Vždycky, když Psice dokončila svoji práci, Medvěd vytáh´ velkej svazek klíčů z regálu u dveří svý jeskyně a šel na věc. Jeho úkol bylo promluvit si s padlejma dušema a naznačit jim, že se ke svý rodině můžou vrátit jedině v případě, že budou sekat dobrotu. Medvěd měl talent na hluboký rozhovory a uměl leccos pojmenovat. Padlý duše si to uvědomovaly a chtěly se vrátit. Často mu tam brečely a slibovaly, že už to víckrát neudělaj´, že to bylo jenom přechodný období, ale jinak jsou moc šťastný. Prosily ho, aby už nalákal Psici zpátky do Topolový aleje. Medvěděl věděl svý a mručel si pod vousy, že je Psice ještě na chvíli potřeba.

 

Po jednom večeru, kdy Medvěd s Příběhem zase seděli u pivka, se rozhodlo, že je čas Psici odvolat zpátky. Medvěd viděl, že krysy už jsou úplně vyřízený a podělaný strachy. Věděl, že je čas na odpočinek.

 

Na noc zaparkoval svý auto blízko podchodu, kde zrovna Psice sprejovala další iniciály. Z kufru vytáh´ kbelík bílý barvy a naznačil Psici, že ještě není ten správnej okamžik. Psice ochotně přetřela iniciály Primalexem. Potom nasedla k Medvědovi do auta a nechala se odvézt zpátky domů do Topolový aleje.

 

Mezi panelákama nastal zase na čas klid, do tý doby, než krysy začnou žít znova jenom navoko.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Flajšmanová | čtvrtek 24.6.2010 13:36 | karma článku: 9,09 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik