Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adidasky na Filipinach

Dalsi velky zazitek, ktery vam chci priblizit je tzv. Feature Wednesday. Vzdy ve stredu neni vyucovani, ale je zvoleno jedno tema, kteremu se venujeme. Tema spojuje vsechny kultury a zaroven charakterizuje kazdou zemi zvlast. Tentokrat to bylo jidlo. Cele dopoledne se skladalo z prezentaci, scenek, filmovych ukazek a prednasek na tema stravovani ci stolovani a vse bylo zavrseno spolecnym obedem ala Indie.

Na uvod reditel skoly Christoph, ktery uci danske realie, prednasel ryze statisticky o tom, co delat se stale rozsirujici se populaci, ze je to jeden z velkych globalnich problemu. Sel trochu do historie a zminil, ze Napoleon prisel s myslenkou, ze na to, aby nas na zemekouli nebylo moc jsou prece smrtelne nemoci a ze to neni vlastne nase starost. Dale nam predstavil tabulku, kde dominovaly potraviny, diky kterym bychom prezili, kdybychom konzumovali jenom je. Zaujalo me, ze kdyz jite cely zivot jen brambory, prezijete a ani neonemocnite, ale pokud byste se stravovali jenom pomoci obilnin, za chvili vazne onemocnite. Vzhledem k tomu, jak jsou cerealie dnes tolik propagovane, tak me to prekvapilo.

Nasledovala prezentace o polskem kefiru, ktery je u nas ve stredni a vychodni Evrope neco specifickeho. Tady v Dansku ho napriklad vubec nemaji. Dale bylo prezentovano africke a vietnamske jidlo. Potom jsme se presunuli dolu do Party roomu, kde byla pripravena scenka o rozdilnych zvycich u stolu. Bylo to opravdu vtipne, jak si to studenti pripravili. Z divadelniho vystupu jsme mohli pochopit, ze Indove konzumuji pouze pravou rukou a behem obeda si neustale myji ruce v misce, kterou si nechaji donest na stul, pribory tedy nepotrebuji. Prekvapilo me, ze Japonci a Cinane sice vetsinou pouzivaji hulky, ale kazdy narod je drzi trochu jinak. Cinani navic u toho vseho krkaji a srkaji, cimz naznacuji, ze je jidlo vyborne, zatimco Japoncum se tyto projevy zdaji nechutne. Mexicane zase radi prendavaji lzici z ruky do ruky. Pry je narocne jist stale jednou rukou. Evropani specialne Danove a Cesi by se zase vsude nalivali alkoholem, zatimco Asiati maji alkoholicke napoje spojene ryze s vecirky.

Scenky a prezentace byly okoreneny filmovymi ukazkami napr. ze Zhavych vystrelu ci Monty Pythnu. Uryvek z Monty Pythnu byl zvlast nechutny. Velmi specificky smysl pro humor.

Z prezentaci nas vsechny asi nejvice zaujala Filipinka Cha, ktera tady na Hojskole uci Management neziskovych organizaci, ktery mam mimochodem take zapsany. Je neskutecne, jak to maji se stolovanim a jidlem vsechno tak dokonale promyslene. Kdyz si vzpomenu na dansky uklizeci system po obede, musim se tomu filipinskemu smat. Na Filipinach maji domy na kulech, coz znamena, ze mezi zemi a bambusovou podlahou domu je prostor. Kdyz obedvaji, vsechny drobky a zrnicka ryze, propadnou diky mezeram v podlaze do tohoto prostoru, takze nemusi zametat. Aby bylo dilo dokonano, maji dole slepice, ktere neporadek sezobaji, tudiz nemusi ani krmit drubez. Misto taliru pouzivaji bananove listy a vodu piji casto z kokosovych orechu. Jedi samozrejme rukama. Po obede tedy nemaji zadne nadobi. Bananove listy a orechy vyhodi do organickeho odpadu a zameteno je diky slepicim vlastne neustale. Asi se prestehuju na Filipiny.

Potom nam Cha predstavovala jejich lahudky. Nejvic me asi znechutilo, ze se u nich na ulici prodavaji varena vejce, v kterych jsou jeste nevyvinuta ziva kachnatka. Cha prislo jako nejvetsi vtip na svete, kdyz nam rikala, ze kdyz vejce jite, tak tam jsou kachnatku jeste videt mala pericka coby vlasky. Hruza. Velmi me pobavilo, kdyz popisovala, ze Filipinane chteji zuzitkovat naprosto vsechno, a tak na grilovaci spejle napichuji napriklad praseci usi ci slepici drapy. Nevim, co na tom konzumuji, ale kazdopadne, aby se vse zpestrilo, davaji tomuto zvlastnimu druhu Barbecue originalni nazvy. Slepicim drapum rikaji napriklad Adidas a prasecim usim na spejli Walkman. Smysl pro humor tedy maji.

Potom jsme jeste absolvovali prezentaci o knedlicich a japonskem Okonomyaki. Tyto specialni japonske palacinky byly dokonce i s degustaci, tudiz jsme mohli vse ihned ohodnotit. Musim rict, ze to bylo kupodivu dobre narozdil od japonskych merunek ci kreker.

A jak jsem jiz v uvodu zminila, dopoledne vyvrcholilo indickym obedem se vsim vsudy. V telocvicne byly rozlozeny dlouhe pasy karimatek, na kterych jsme meli usednout, mezi tim svicky a vonne tycinky. Kdyz jsme vesli dovnitr, museli jsme si pochopitelne zout boty a pripravit se na to, ze budeme jist pravou rukou. Levou v Indii pouzivaji k ponekud jinym ucelum. Reknu vam, ze chapu, ze Indove nikam nespechaji. Nez do sebe tou jednou rukou nasoukate vsechnu ryzi a fazolove pyre, chvili to trva. K obedu byla tedy ryze, ktera byla jemne ochucena pomerancovymi slupkami, k tomu okorenene fazolove pyre, restovana zelenina a k tomu vsemu trochu bileho jogurtu. V kombinaci s indickym korenim opravdu vynikajici. Mexicane davaji k salse smetanu a Indove k fazolim jogurt. Toto maji tyto dva narody podobne.

Abychom si pripadali opravdu jako v Indii, v pozadi bezela prezentace s fotkami a z repraku se linula indicka hudba. Jinak zde mame jednu studentku z Indie a kluka z Bangladese, tudiz jsme se u nich mohli inspirovat, jak se pri obede prilis nezaspinit. Ryze byla stejne nakonec vsude a filipinske slepice ne a ne priletet.

 

Mily Hamlete,

Vcera jsem se opet byla podivat na tvem hrade. Diky za pozvani na divadelni slavnost. Je od tebe velmi mile, ze jsi v Kralovske danske opere zaridil, aby jenom pro me operni diva zapela ceskou arii z Rusalky. Jeji dansky akcent me dojimal. Moc si vazim, ze si ke me tak zdvorily. Na Cronborgu dokonce svitilo i slunce a vitr od more prilis nefoukal. Zaridil si to dokonale. Diky za hezky vecer.

 

Tvoje Ofelie

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Flajšmanová | sobota 23.8.2008 9:45 | karma článku: 5,56 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik