Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špioni mocností – přihlaste se na úřadě!

Současný apel německé vlády, aby se agenti cizích mocností pracujících na ambasádách a obchodních zastoupeních přihlásili k evidenci, je nutno sledovat s trpkým úsměvem a pobavením. Představa, že vzniknou fronty agentů u přepážky k registraci, je fantastická. Proč ale racionální Němci takové výzvy svým spojencům adresují? Práce agentů výzvědných služeb je přece součástí vládní politiky většiny států. Pokud tomu tak není, tak to svědčí o politické naivitě.  Klasická špionáž a sledování komunikačních zdrojů a médií je v určité míře nedílnou součástí diplomacie. Té diplomacie, která v lepším případě Vás hladí jednou rukou po vlasech a druhou Vám prohrabává kapsy. V tom horším případě Vás drží pod krkem a bez obalu Vás šacuje, včetně všech myslitelných úkrytů.

V případě, že Německá speciální služba zjistí, že na jejím území a ambasádách pracují agenti cizí mocnosti, má na vybranou několik přístupů. První na řadě jsou vyhodnocení a pokusy dotyčného agenta získat na svou stranu. Druhým způsobem je takové osoby zviditelnit, blokovat či vypovědět jako nežádoucí. To se děje především u „nepřátel“, nebo příslušníků států nevýznamných. Největší problém je, když bezpečnostní služby zjistí, že jsou špiclovány přáteli a spojenci. Což se v minulých letech dělo v Německu pravidelně. Nesmíme zapomenout, že USA po II. světové válce převzaly velkou většinu agentů nacistických služeb. Z těchto osob potom nový šéf německé zpravodajské služby generál Gehlen vytvořil základ nové agenturní sítě. Jako nacistický generálmajor řídil operace na východě. Po válce, pod přímým dohledem amerických zvláštních služeb, zřídil špionážní síť proti tehdejšímu Sovětskému svazu, a později tato síť byla překlopena do nové špionážní služby Německa. Doposud vše klapalo, jak klapat mělo. Předchozí blokové uspořádání světa reprezentované Varšavskou smlouvou a NATO se rozpadlo.  S tím zmizela i potřeba každého bloku mít svého špionážního vůdce, který nesl hlavní tíhu této činnosti vůči protivníkovi. Jestliže bývalý SSSR a pozdější Rusko se v této aktivitě stalo sirotkem, tak USA si kormidlo stále nechce nechat vzít. Proto se kouká pod pokličku i svým spojencům, včetně těch nových. U těch nových o to více, protože řadu vedoucích pracovníků nového zpravodajského vedení vyškolilo. Důsledkem je to, že špionážním agenturám USA připadá stále normální vykonávat kontrolu bez rozdílu přátelé – nepřátelé.  Jen se tato kontrola více sofistikovala. Pohled jejich spojenců se ale mění.  

Z rozbitého Německa, které bylo zcela odkázáno na USA, se stala evropská velmoc. Výrazným způsobem zasahuje do dění v Evropě. Zároveň se jí podařilo to, co Hitler nedokázal vojensky. Německo dobylo mnoho evropských států a východní území ekonomicky, a je jeho bytostným zájmem tato území udržet v klidu, případně získat další, například Ukrajinu a jiné bývalé republiky Sovětského svazu. A zde je zřejmě jádro problému, proč se snaží Německo alespoň trochu vytvořit dojem, že cení zuby. V případě Ukrajiny lze bez zakrývání prohlásit, že tuto ekonomickou kořist si vyhlédl strýček Sam. A dokonce chce, aby účet za budoucí hodování zatáhla Evropa, tj. především Německo. V každém případě tento strýček riskuje nejméně. Pokud se podaří Ukrajinu vytrhnout z ekonomické sféry Ruska, bude účet platit především Evropa, která si občas lízne smetany.  Šlehačku slízne někdo jiný, a to bez velkých nákladů.

Zároveň toto bafání spojenců navazuje na únik informací z výzvědných služeb USA, které v současné době neví, kam dříve skočit. Ukrajina vyčerpává jejich kapacity dezinformační, jihoamerické a středoamerické státy čím dál tím více koketují s levicovým pojetím ekonomiky, aktivizuje se situace v Iráku, Sýrii, Afghánistánu a Libyi. K tomu se pomalu připojuje Čína využívající této situace pro prosazování svých zájmů v Africe, stejně tak startuje čím dál tím více Indie. Ne nadarmo ministr Kerry rotuje po světě, o čemž svědčí i nenadálá návštěva Indie a dalších států. Takto rozpohybovaná situace nemůže být dlouhodobě a efektivně zpravodajsky pokryta. Situace tak spěje ke katarzi – zpravodajský zájem diverzifikovat a například evropské spojence pustit z hlavních špionážních plánů. Nabízí se však i katarze mnohem horší – horký konflikt, který odpustí páru a umožní spřáteleným zpravodajcům spojit se proti jednomu nepříteli.

Dominantní hráč v oblasti špionáže, současné USA, stále dávají jasně najevo, že přátelé buďme ale jen za určitých podmínek. Uplatňují tak zcela heslo „Co je tvoje, je i moje, co je moje, do toho nic není.  Zapojení řady firem, především v komunikacích, do výzvědné služby je dávnou tradicí. Výzva Německa „Špioni mocností přihlaste se“ je sice úsměvná ale vyjadřuje jen opatrný postoj, který bude posilován a stupňován dalšími evropskými partnery USA. Postoj se bude přesouvat i do oblasti ekonomické. Například rozhodnutí německých úřadů, že nechce využívat americký koncern VERIZON, který pro německé státní úřady poskytoval služby operátora, je reakcí na propojenost takových firem na výzvědné agentury. Pro firmy v USA, které chtějí být obchodně úspěšné, je běžné, že vědomě či polovědomě dodávají informace zpravodajské službě.  USA mají bohaté zkušenosti, jak veřejným míněním neposlušné firmy a jednotlivce „umravnit“. Mc Carthismus, ortodoxní náboženské hnutí, embarga, výhružky a další podobné postupy se uplatnily i při informační masáži po úniku informací Snowdena, Assange a dalších, o kterých se spekuluje, že přijdou. V podstatě se nejedná o nic nového. I ČR zažila činnost různých sovětských poradců, kteří ve skutečnosti byli zpravodajci nebo jimi byli využíváni. Včetně novinářů a masmédií vytvářejících jinou skutečnost od reálné.

Současný rozsah činnosti USA v této oblasti, jako globálního hráče, je však enormní. Je jen otázkou, zda katarze bude poklidná, zpravodajci USA aktivitu k evropským spojencům omezí a spolehnou se na služby evropských spřátelených států. V opačném případě musí něco dříve či později prasknout. USA nebo celý světový pořádek. Hádejme, co to bude?

J. Fišer

Autor: Jaroslav Fišer | pondělí 11.8.2014 23:53 | karma článku: 8,60 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik