Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kreativní propaganda, to je to pravé.

Většina lidí se nechá manipulovat. Jednoduché bláboly tak lze vydávat za hodnotné informace. A člověk masový to dlabe a říkáme tomu svoboda slova. A drzost manipulátorů roste v krizích.

Většina nám předkládaných zpráv jsou jako včerejší headlajny v našívaší televizi, kdy dlouhou dobu běžely titulky "Kyjev prudce omezil dovoz plynu z Ruska !". Ve zprávách a hodnocení přizvaných odborníků, se zúčastnění shodli, že je to výrazný pokrok Kyjeva, kdy se odpojuje v závislosti na Rusku. Dokonce i mnohé internetové deníky, včetně ekonomických, naprosto vážně tvrdily totéž.

Jaký je skutečný stav, a jak se tvoří propaganda, si můžeme demonstrovat na kritickém rozboru této dezinformace. Pozoruhodné je to, že v těchto "zprávách" bylo obsaženo vše potřebné ke zjištění skutečnosti. Ukazuje to na to, že vládci médií si už vůbec nedělají starosti s tím, že by čtenář samostatně myslel. Co nám vlastně zpráva říká? Fakt č.1: Ukrajina meziročně zdvojnásobila dodávky plynu z Evropské unie na 10,3 miliardy metrů krychlových.Fakt č.2: Kyjev z Ruska loni dovezl 6,1 miliardy metrů krychlových, když ještě před rokem to bylo zhruba 14,5 miliardy. Fakt č.3: Ukrajina potřebuje cca 50 mld kubíků plynu, vlastní zdroje kryjí necelou polovinu.   

Propagandistický cíl: Ukázat, že se Ukrajina bez následků obejde, když vypojí ruský plyn a Evropa vlastně taky. A pro posluchače (či čtenáře) zafixovat tento stav po překrytí dalšími "zprávami". Sekundární cíl je podpořit vládu Ukrajiny, že dobře koná, a budou pro všechny šťastné zítřky.

Jaká je skutečnost? Fakt č.1: Ukrajina plyn obdrží v rámci reverzních opatření z propojení ze Slovenska, Maďarska, Polska a možná i Rumunska. Fakt č.2: Cena se neuvádí.  V tabulce jsou ceny a jejich vývoj na trhu od roku 2011. Fakt č.3: Cena plynu ve světě dnes klesá, Evropa ale nakupuje za předem dohodnuté dlouhodobé ceny s povinností odebrat stanovenou kapacitu. Plynu je nyní v Evropě nadbytek. Fakt č.4: Plyn dodaný Ukrajině z EU stejně přiteče z Ruska (cestami na severu a jihu, i cestou přes Ukrajinu). Fakt č.5: Cena ruského plynu pro Ukrajina je stanovena v prvním čtvrtletí 2016 na 230 USD, a k tomu je možná sleva 17,73 USD (usnesení podepsané Medveděvem dne 30.12.2015).

Skutečný dopad rozhodnutí Ukrajiny: Ukrajina inkasuje peníze za transport plynu přes své území, a to i za ten, který odebrala EU. Bude platit cenu, kterou si EU řekne - buď cenu tržní ze spotového trhu, nebo pod cenou. Náklady na plyn bude moci platit na základě půjčky od EU či MMF. Kurátor Katz - to se nám to hoduje, když nám půjčují. Z hlediska současných oligarchů na Ukrajině to rovněž nemá chybu - provize jsou velké. Obchodníci s plynem (zde hlavně němečtí) se zbaví nadbytečného plynu za přijatelnou cenu. Členové EU toto politické rozhodnutí Ukrajiny zaplatí ze své kapsy. Rusko bude nadále prodávat plyn EU v předem dojednané kapacitě. V případě, že nastane oživení ekonomiky nebo konflikt v teritoriu dalších dodavatelů (plynu bude méně), ochota EU prodávat Ukrajině plyn klesne na nulu a Rusko si případné ztráty na Ukrajině zhojí, včetně EU.

Jednoduše: V příští době dvaceti let odstřihnout se od ruského plynu je chiméra. Je to ekonomický, energetický a politický nesmysl, prostě řečeno pitomost. Pro "znalce" argumentující břidlicovým plynem USA a kapalným plynem Kataru, doporučuji dobře prostudovat ekonomické parametry těžby, zpracování a dopravy.

Takhle funguje propaganda. Kdo má ale trpělivost a schopnost tu řadu pitomostí analyzovat a vyvracet? Denně se na nás hrnou nové a nové hlouposti od lidí z médií, kteří mají být zárukou, že takové hlouposti okomentují řádně a kriticky.A jsou vedeni jako experti na dannou problematiku.

P.S. Zkuste si například podrobit kritické analýze další headline ze středy - "Koalice vedená USA snížila příjmy Islámského státu o 30%, tím, že bombardovala jejich ropné terminály." a "Spojenecké letouny v prosinci 2015 v Iráku a Sýrii usmrtily na 2500 islamistů". Dejte si to do časové souslednosti a další zprávy tohoto týdne "Od 30. září, kdy Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii, si nálety vyžádaly již 2371 obětí, třetina mrtvých jsou údajně civilisté." Takže to máme jistých 2600+1580 mrtvých islamistů. Závěr pro slaboduché: Koalice vede čistou a přesnou válku od počátku konfliktu, Rusko v tom dělá bordel a vede špinavou váku.

Svatá prostoto - my jsme tak naivní!

                                                                                                

 

Autor: Jaroslav Fišer | čtvrtek 7.1.2016 11:25 | karma článku: 24,01 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Česko zřejmě najme odborníky z Islámského státu

Na ministerstvu korupce a na ministerstvu okrádání se úředníci připravují k vyhlášení tendru na dovoz ropných derivátů. Favoritem je firma Kinžál GmBh, kterou založil islámský stát v Německu.

18.2.2016 v 15:32 | Karma: 26,45 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Prima nadační fond a Prima – to je legrace.

Rozpoutané mediální „peklo“ k Nadačnímu fondu GENERACE 21 je podivné. Ne ze strany TV Prima ale ze strany fondu, který organizoval příjezd iráckých křesťanů do ČR. Něco tam zapáchá, ale nejsou to uprchlíci.

17.2.2016 v 9:29 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Kdo, nebo co, nás kope do propasti.

Začíná finiš v cílové rovince. Zde se uplatní jen silné lokty a kopance. Dojde i na kousání a plivance. Vše „investované“ do Ruska se začíná v nějaké formě vracet EU a USA. Začíná se to nějak smolit.

15.2.2016 v 11:03 | Karma: 27,98 | Přečteno: 626x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Proč Česko nevěří na integraci?

EU jsme napadáni, že jsme ti, co nepodporují integraci utečenců. Hrotící se situace ukazuje, že to bude v EU spíše otázka dlouhého vedení.

11.2.2016 v 16:11 | Karma: 39,71 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Turecko vydrbalo s Evropou

Únik záznamu jednání EU s Tureckem z minulého roku, ukazuje, že EU je v jasné defenzívě. Erdogan zneužívá rozpatlanou vládu v EU ke svým cílům - prodrat se do Evropy s islámským státem.

9.2.2016 v 11:08 | Karma: 33,78 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik