Kreativní propaganda, to je to pravé.

Většina lidí se nechá manipulovat. Jednoduché bláboly tak lze vydávat za hodnotné informace. A člověk masový to dlabe a říkáme tomu svoboda slova. A drzost manipulátorů roste v krizích.

Většina nám předkládaných zpráv jsou jako včerejší headlajny v našívaší televizi, kdy dlouhou dobu běžely titulky "Kyjev prudce omezil dovoz plynu z Ruska !". Ve zprávách a hodnocení přizvaných odborníků, se zúčastnění shodli, že je to výrazný pokrok Kyjeva, kdy se odpojuje v závislosti na Rusku. Dokonce i mnohé internetové deníky, včetně ekonomických, naprosto vážně tvrdily totéž.

Jaký je skutečný stav, a jak se tvoří propaganda, si můžeme demonstrovat na kritickém rozboru této dezinformace. Pozoruhodné je to, že v těchto "zprávách" bylo obsaženo vše potřebné ke zjištění skutečnosti. Ukazuje to na to, že vládci médií si už vůbec nedělají starosti s tím, že by čtenář samostatně myslel. Co nám vlastně zpráva říká? Fakt č.1: Ukrajina meziročně zdvojnásobila dodávky plynu z Evropské unie na 10,3 miliardy metrů krychlových.Fakt č.2: Kyjev z Ruska loni dovezl 6,1 miliardy metrů krychlových, když ještě před rokem to bylo zhruba 14,5 miliardy. Fakt č.3: Ukrajina potřebuje cca 50 mld kubíků plynu, vlastní zdroje kryjí necelou polovinu.   

Propagandistický cíl: Ukázat, že se Ukrajina bez následků obejde, když vypojí ruský plyn a Evropa vlastně taky. A pro posluchače (či čtenáře) zafixovat tento stav po překrytí dalšími "zprávami". Sekundární cíl je podpořit vládu Ukrajiny, že dobře koná, a budou pro všechny šťastné zítřky.

Jaká je skutečnost? Fakt č.1: Ukrajina plyn obdrží v rámci reverzních opatření z propojení ze Slovenska, Maďarska, Polska a možná i Rumunska. Fakt č.2: Cena se neuvádí.  V tabulce jsou ceny a jejich vývoj na trhu od roku 2011. Fakt č.3: Cena plynu ve světě dnes klesá, Evropa ale nakupuje za předem dohodnuté dlouhodobé ceny s povinností odebrat stanovenou kapacitu. Plynu je nyní v Evropě nadbytek. Fakt č.4: Plyn dodaný Ukrajině z EU stejně přiteče z Ruska (cestami na severu a jihu, i cestou přes Ukrajinu). Fakt č.5: Cena ruského plynu pro Ukrajina je stanovena v prvním čtvrtletí 2016 na 230 USD, a k tomu je možná sleva 17,73 USD (usnesení podepsané Medveděvem dne 30.12.2015).

Skutečný dopad rozhodnutí Ukrajiny: Ukrajina inkasuje peníze za transport plynu přes své území, a to i za ten, který odebrala EU. Bude platit cenu, kterou si EU řekne - buď cenu tržní ze spotového trhu, nebo pod cenou. Náklady na plyn bude moci platit na základě půjčky od EU či MMF. Kurátor Katz - to se nám to hoduje, když nám půjčují. Z hlediska současných oligarchů na Ukrajině to rovněž nemá chybu - provize jsou velké. Obchodníci s plynem (zde hlavně němečtí) se zbaví nadbytečného plynu za přijatelnou cenu. Členové EU toto politické rozhodnutí Ukrajiny zaplatí ze své kapsy. Rusko bude nadále prodávat plyn EU v předem dojednané kapacitě. V případě, že nastane oživení ekonomiky nebo konflikt v teritoriu dalších dodavatelů (plynu bude méně), ochota EU prodávat Ukrajině plyn klesne na nulu a Rusko si případné ztráty na Ukrajině zhojí, včetně EU.

Jednoduše: V příští době dvaceti let odstřihnout se od ruského plynu je chiméra. Je to ekonomický, energetický a politický nesmysl, prostě řečeno pitomost. Pro "znalce" argumentující břidlicovým plynem USA a kapalným plynem Kataru, doporučuji dobře prostudovat ekonomické parametry těžby, zpracování a dopravy.

Takhle funguje propaganda. Kdo má ale trpělivost a schopnost tu řadu pitomostí analyzovat a vyvracet? Denně se na nás hrnou nové a nové hlouposti od lidí z médií, kteří mají být zárukou, že takové hlouposti okomentují řádně a kriticky.A jsou vedeni jako experti na dannou problematiku.

P.S. Zkuste si například podrobit kritické analýze další headline ze středy - "Koalice vedená USA snížila příjmy Islámského státu o 30%, tím, že bombardovala jejich ropné terminály." a "Spojenecké letouny v prosinci 2015 v Iráku a Sýrii usmrtily na 2500 islamistů". Dejte si to do časové souslednosti a další zprávy tohoto týdne "Od 30. září, kdy Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii, si nálety vyžádaly již 2371 obětí, třetina mrtvých jsou údajně civilisté." Takže to máme jistých 2600+1580 mrtvých islamistů. Závěr pro slaboduché: Koalice vede čistou a přesnou válku od počátku konfliktu, Rusko v tom dělá bordel a vede špinavou váku.

Svatá prostoto - my jsme tak naivní!

                                                                                                

 

Autor: Jaroslav Fišer | čtvrtek 7.1.2016 11:25 | karma článku: 24,01 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78