Hňup šetří, žrout se raduje.

Příprava úprav sazeb za elektřinu je další doplnění mozaiky o tom, jak vysát z lidí co nejvíce peněz. Již dávno náš stát rezignoval na ochranu občanů, a v duchu "svobody podnikání" nechává drancovat naše peněženky.    

Podobně můžeme vidět nezřízené chování nenažranců v hospodaření s vodou a za pár let bude reálné pouštět z trubek místo vody pivo (o čemž asi řada Ďařbujánů sní). Pokud si ale porovnáte i ostatní služby a jejich distribuci k výši našich platů, tak musíte zjistit, že pro podnikání v Českomoravské kotlině je to země zaslíbená. Kvalita až podprůměrná, zisky nadprůměrné. To platí i pro telekomunikace, banky, lomy, stavební výrobu, dálnice, či potraviny.

Prostě náš stát si nechal ve svém kurníku zabydlet několik kun. Ve své zemi by si to kuny v takové míře nedovolili. Celý systém je propojen s dalšími aktéry - od kriminálních hranostajů až po vykrmované tchoře, ve které se přerodila řada našich volených představitelů. Těch poctivých volených je jen tolik, aby kurník moc nezasmrádl a dalo se na něj ještě napsat "Zde je naše nová demokracie! ".

Takže i když naše ekonomika roste, tak celkové bohatství se soustřeďuje do stále užší skupiny lidí, převážně mimo naši republiku. Má to jednu nevýhodu, kterou definovala moje babička selským rozumem, když nakládala na talíř: "Jezme ať jsme tlustí, až přijde bída, tak tlustej zhubne a hubenej zhebne!". I tak se dožila svých 89 let. Kolika let se asi dožijeme my jako stát, až krize přijde a nebude z čeho brát? Jen v roce 2014 odešlo na cizí konta akcionářů do zahraničí 371 miliard Kč. Pokud by jen polovina zůstala u nás doma, tak by se dalo mnoho postavit, postarat se o drahou léčbu dětí a dospělých, vybavit školy a univerzity, nedávat zvýšení důchodu ve výši zpropitného v restauraci po rodinném obědě, postarat se o postižené občany, zvířecí útulky a mnoho dalších aktivit.

Toho všeho se stát programově vzdal a neponechal ani náznak kontroly v některých klíčových oblastech ekonomiky. Pokud se podíváte na ostatní státy ve světě, které mají minimální "empatii" pro své občany, tak takový příklad nenajdete. I na asijské úrovni řada u tzv. ekonomických tygrů, vládnoucí elita svůj rozvoj nepustila zcela ze svých rukou tak, jako jedna malá země ve střední Evropě - tedy v místě, kde se po staletí snažil každý stát žít vždy na úkor ostatních států. Jejich rovnováha se nastolila jen tehdy, když si stát bránil své občany.

Stát místo toho aby vytvořil rovné podmínky a nenechal okrádat své občany bližními i nebližními, se chová jako degenerovaný a vypasený kohout, když najde drobné zrnko. Místo toho aby svolal své občany jako slepičky, tak ho klidně sežere, a o to víc a silněji kokrhá. Je jen otázkou času, kdy mu i to kokrhání ty kuny s ostatními škůdci v kurníku zatrhnou.

 

Autor: Jaroslav Fišer | sobota 16.1.2016 14:06 | karma článku: 38,42 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78