"Za dobrotu na žebrotu"?

Možná se Vám taky někdy zdá, že děláme dobré věci, a přesto se  to vždy nějak zvrhne, obrátí proti nám? Jsme znechuceni a chce se nám uzavřít do sebe, starat se jen o sebe a svojí rodinu a "vykašlat se" na ostatní. 

"Hleďte, aby nikdo neoplácel zlým za zlé..."
Jedno známé přísloví praví: „Za dobrotu na žebrotu“. Možná, že se nám již někdy stalo, že jsme se z dobré vůle snažili někomu pomoci, ale situace se obrátila proti nám. Autor tohoto textu napsal tato povzbudivá slova čtenářům, kteří také žili ve zkaženém světě. Byli pronásledování, trpěli zlé věci od svých blízkých i cizích, někdy šlo o život. On mohl tato slova napsat, protože sám takto odplácel, jak to napsal. Sám prožíval těžkosti, přesto se modlíval za své nepřátelé. Odpouštěl, žehnal, miloval právě tam, kde jiní nenáviděli. Proto jeho slova mají pro nás moc a inspirují k dobrému.
... "ale vždycky usilujte o dobro mezi sebou..."
Církev je skvělým místem, kde může být budováno dobré ovzduší, přijetí, odpuštění a lásky. Je zřejmé, že jen takto žijící, budou přitahovat jiné a Ježíš Kristus bude přebývat s radostí v prostředí, které je mu vlastní. On vždy usiloval o dobro. I on šel „za dobrotu na žebrotu“, málo, šel zemřít pro naše dobro. 
... "a vůči všem". 
Svět je nádherným místem, abychom v něm žili svatý, praktický život. Kristus velmi rád přebýval v tomto prostředí. Naši nevěřící, nechápající nás, někdy nepřátelští vůči nám bližní, jsou milováni Pánem Bohem. „Bůh tak miloval svět, že dal svého Syna...“
Jsou milováni i námi? Dokážeme jim naslouchat, přát dobré věci a modlit se za ně? Jen na cestě následování toho, jenž je zdrojem lásky a porozumění...

Nejsem přesvědčen, že platí - "Za dobrotu na žebrotu". Spíše to je, jako v přírodě - Zaséváme pšenici, sklidíme pšenici, několika násobně více. Sázíme - li trní, sklidíme trní, někdy taky mnohem více, než bychom si přáli. Přesto je možné, že nás zkušenosti utvrzují, že opak je pravdou. Rád bych sebe i Vás povzbudil, abychom rozsévat dobré věci zkoušeli stále znova a znova.  Dobré plody potřebují čas a většinou dozrávají později, než špatné.

 

 

 

 

Autor: Tadeáš Firla | čtvrtek 14.2.2019 15:01 | karma článku: 8,76 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,87