Nejen selský rozum

Po uložení článku o "selském rozumu", jsem si uvědomil, že ta moje úvaha je příliš obecná. My křesťané můžeme jednat a žít nejen podle selského rozumu, ale podle "Kristova myšlení". Toto je úžasná výsada i dar pro nás.

Možná, že si to neuvědomujeme a někdy opravdu jednáme jen obecně, podle myšlení tohoto světa, podle našich zvyklostí a představ a pak prožíváme strach, úzkost, jako lidé kolem nás. Bible nás pozvedá do jiné dimenze, ale zároveň nás drží při zemi a ovlivňuje naše myšlení podle Ježíšova.

"O nic nebuďte úzkostliví, ale ve všem oznamujte Bohu své žádosti v modlitbě a prosbě s děkováním. A pokoj Boží, který převyšuje všechno porozumění, bude střežit vaše srdce a vaše myšlenky v Kristu Ježíši. Přemýšlejte o všem tom, co je pravdivé, ušlechtilé, spravedlivé, čisté, milé, co má dobrou pověst, jestli je nějaká ctnost a jestli je nějaká chvála. ... A Bůh pokoje bude s vámi". "My přece smýšlení Kristovo máme" (Fil. 4).

Zdá se to pošetilé, ale i v době koronavirové i jakékoliv jiné, lze mít pokojné, láskyplné srdce ochotné pomoci v potřebách lidem kolem nás. Je to i mé osobní vyznání, že společenství s Bohem a jeho slovo působí v nás proměnu a pokoj, formuje náš charakter a vzájemné vztahy.

Ještě k panu premiérovi, na kterého jsem byl hodně přísný i když si myslím, že právem. Navzdory všemu, pro nás věřící je stále důležitá modlitba za v moci postavené. Sám to dělám velmi málo. Možná právě proto jsem někdy kritický, nahněvaný na to, jaké jsou jeho postoje a jak je prezentuje.

První církev žila v době Neronově, jednoho z nejhoršího císařů, který je posílal do jámy lvové. A přesto byli nabádáni, aby se za své vládnoucí modlili. To samozřejmě neznamená, že máme se vším souhlasit a neozývat se. Naopak můžeme usilovat o spravedlnost, pokoj a solidní vedení národa. Přinejmenším pozvednout svůj hlas proti bezpráví, útlaku, necitlivosti na potřeby, lhostejnosti a sami k těmto vlastnostem přiložit své srdce i ruce.

Ten Boží, zmiňovaný pokoj Vám upřímně přeji.

Autor: Tadeáš Firla | sobota 10.10.2020 22:12 | karma článku: 9,80 | přečteno: 382x