Navádění k nenávisti v praxi SJ

Svědkové Jehovovi působí jako slušní, milí lidé. Přesto v jejich literatuře jsou naváděni svými vedoucími k nenávisti vůči těm, kteří, kteří odešli z organizace. Totéž praktikují velmi důkladně. Zdá se to nesprávné a ponižující. 

V případě výstupu, nebo vyloučení nastává stav tzv.: „Ostrakizace“. Podle Wikipedie, to znamená: „Forma sociální kontroly, vytěsnění jedince z kolektivu nebo společnosti, jeho částečné nebo úplné ignorování. Je využíván kolektivem jako trest, nebo někdy jako forma nátlaku.“[2]

    Slyšel jsem mnoho bolestných, srdcervoucích příběhů rodičů, dětí, druhých rodičů, přátel, kteří přicházejí o ty nejkrásnější, kdysi hluboké vztahy. Ptal jsem se několikrát, proč? Ti, kteří zůstávají, to zdůvodňují snahou o čistotu sboru.

   Jako druhý důvod uvádějí, že se jedná o výchovný prostředek k návratu do společenství. V tom je utvrzuje i literatura Strážné věže. Přitom studium Písma nám jednoduše ukáže, že tento jejich výklad Pavlových epištol je vytržený naprosto z kontextu a je explicitně proti Kristově zákonu lásky.[3]

     Vzbuzování strachu z odloučení 

SJ jsou vyučování, že vyloučení z Organizace = oddělení od VRO = oddělení od Jehovy. Zdá se, že náboženská povýšenost a pýcha již v tomto dosáhla vrcholu.

     Podněcování k nenávisti vůči „odpadlíkům[4]

     ,,Odpadlíci mohou použít lichocení, a překroucené úvahy, jen aby tě porazili. Jejich jedovaté úvahy ti mohou duchovně uškodit  a nakazit tvoji víru, jako rychle se šířící sněť.”[5] 

  „A navíc chceme nenávidět ty, jež svévolně ukazují, že nenávidí Jehovu, nenávidí to, co je dobré. Nenávidíme je, ne že bychom jim chtěli škodit nebo jim přáli újmu, nýbrž v tom smyslu, že se jim vyhýbáme, jako bychom to činili s jedem či s jedovatým hadem, protože nás mohou duchovně otrávit.“[6]

„Zbožná nenávist je mocnou ochranou proti nesprávnému jednání... Děláme to? Mezi těmi, kdo projevují nenávist k Jehovovi tím, že se proti němu bouří, jsou odpadlíci. Odpadlictví je ve skutečnosti vzpoura proti Jehovovi.

 „Jiní odpadlíci tvrdí, že věří Bibli, ale zavrhují Jehovovu organizaci a aktivně se snaží zabránit jejímu dílu. ..Křesťan [je] musí nenávidět (v biblickém smyslu tohoto slova) jako ty, kdo neoddělitelně přilnuli ke špatnosti.“[7]

     Je zřejmé, že to je běžná praxe ve vztahu k těm, kteří byli vyloučeni, nebo odešli. Sám jsem svědkem tvrdosti, nenávisti ze strany SJ v kruhu mých vzdálených příbuzných. Je známo, že toto je kámen úrazu, o který se potýkají SJ a budou potýkat neustále, pokud jejich učení a praxe budou pokračovat.

   Bible -  1. Jan 3,  15Každý, kdo nenávidí svého bratra, je vrah; a víte, že žádný vrah nemá věčný život, který by v něm zůstával.  

     Strážné věže vedou k tomu, že ty, kteří mají jiný názor na Písmo, na VRO je třeba nenávidět a vyhýbat se jim, jako jedovatému hadovi…Při tom nezapomněli zdůraznit, že jim nechtějí škodit. Všimněte si toho vyjádření ještě jednou: „Nechtějí odpadlíkům škodit“. Může být větší škoda učiněna lidské duši, než vyhýbání se ji jako jedovatému hadovi…? Kdo může takto přemýšlet a napsat tento text bez uzardění, studu, bez obavy?

     V této souvislostí si dovolím upozornit, že podle trestního zákona ČR, podněcování k nenávisti vůči skupině, náboženství je trestným činem. Z výše uvedených citátů i ze zkušenosti mnohých vyloučených vyplývá, že organizace vyzývá k nenávisti, zároveň ji vyjadřuje velmi konkrétním způsobem. Praktikuje dokonalou „ostrakizaci“ osob příbuzných a přátel.

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod[8]

  (1) „Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině,náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta“.

   (3) „Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist“.

[2] https://www.youtube.com/watch?v=nGiTRGXjsd8&t=51s

[3] https://polemika-se-svedky-jehovovymi.estranky.cz/clanky/svedkove-jehovovi/postoje/vztah-k--odpadlikum-.html

[4] Listina základních práv a svobod, článek 10, 1 „Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.“

[5]Strážna veža, 2004, 15. február, s.28

[6]Strážná věž, 15. června 1980, str. 8 (angl.)

[7] Strážná věž, 1. října 1993, str. 19

https://www.youtube.com/watch?v=kJzcik-n5oM

[8] § 356 Trestního zákona

Autor: Tadeáš Firla | sobota 13.8.2022 23:24 | karma článku: 10,68 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,87