Je Ústavní soud v naší zemi zpolitizován?

V kontextu rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení zdanění církevních restitucí a po shlédnutí komentářů a názorů některých politiků se naskýtá otázka: "Je Ústavní soud zpolitizován, je důvěryhodný"? Dovolím si jen načrtnout problém.

V souvislostí s kauzou zdanění církevních restitucí, se nasouvají do myšlení zajímavé konotace. Je dobře, že konečný verdikt ve věci, vynesl Ústavní soud a potvrdil neoprávněnost a protizákonnost případného zdanění církevních restitucí. Ti, kteří ctí právo a uznávají nezávislost soudů, mohou být spokojeni, že církev není příčinou neoprávněného vydírání společnosti, ba naopak je nositelem rozličné pomoci v mnoha oblastech společenského života, dokonce tam, kde nahrazuje roli státu, který jen omezeně koná péči, jež mu přísluší. Finanční prostředky budou využity ve prospěch všech občanů, kteří budou potřebovat pomoc.

Po vynesení jasně formulovaného rozhodnutí v této věci jsem opět pocítil hrdost na to, že opravdu žijeme v demokratické zemi, kde přinejmenším  Ústavní soud je garantem práva a spravedlivého konání institucí. Zároveň nastalá situace znova potvrzuje pravý kontrast postojů. Komunistická strana především, projevila, jako již mnohokrát svůj pokrytecký, populistický, až nehorázný postoj, kterému jinak ve společnosti není rovno. Nejen, že komunisté zastírali pravý důvod pro zdanění restitucí, tak jeden z nich p. Grospič bez uzardění a hanby, zhodnotil jednání ÚS, jako politické, určené skrze veřejná média.  Jinými slovy upozornil naše občany, že náš ÚS je manipulován, tudíž nemá důvěru. Cokoli nyní bude schváleno soudy, proti přání KSČM, tak může být považováno za nedůvěryhodné, nebo zkorumpované. Je zajímavé, zda si někdo ze zodpovědných osob všiml toho vyjádření? Je to tak podlé, pokrytecké, až to mrazí v zádech. Představte si to. Představitelé strany, která byla znova označena ÚS, jako zločinecká,  se pokusila ještě jednou oloupit církev a kopnout si do ní, jen z důvodu nenávisti k ní a pro získání hlasů. Tato strana mající místopředsedu Parlamentu ČR, a mnohé další zodpovědnosti, osočuje před celým národem ÚS z manipulace a veřejně lže o vlastní motivaci. Paradoxně pár dnů před třicátým výročím listopadových události. Dokonce se brání, že komunisté nebyli účastní v této záležitosti. Zároveň se ukazuje, jak ta naše demokracie je docela široce „rozkročena“, že unese bez problému i spoluvládnutí těch, jenž byli takto drsně označeni ÚS, a kteří se takto posunují k těmto hanlivým krokům. Zda to je dobře, ukáže čas. Samozřejmě víme, že tito lidé se dnes jaksi slovně distancovali  od svých předchůdců. Proč tedy pokaždé, když se jedná o něco zásadního „vytahují růžky“ a sami se usvědčují, kde je jejich srdce? Pak jejich ujištění, že jsou jaksi demokratickou stranou, vyznívají do prázdna.

Jsem rád, že jako křesťan nemusím nosit ve svém nitru žal, vůči těm, kteří by rádi své věřící spoluobčany poškodili znova. Ale rozhodl jsem se v této věci alespoň takto ozvat a vyjádřit svůj pohled. Věřím, že jsou mezi nimi lidé slušní, pravdomluvní, nesobečtí. Rád bych pozval kohokoliv z nich, v případě potřeby, nemoci, aby měli odvahu využít služeb církve. Určitě budou s láskou přijati, nezávisle na jejich nevíře a postoji vůči církvi. Dokonce hospicové služby jsou na vysoké úrovní, ale ty ještě zatím nikomu z našich spoluobčanů, o kterých je řeč nepřeji.

Buďte zdrávi a usilujte raději o pokoj, upřímnost a spravedlnost.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tadeáš Firla | čtvrtek 17.10.2019 23:23 | karma článku: 19,38 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88