Jak se znova postavit na nohy a pokračovat dál?

Taky se Vám  zdá, že Vaše plány a vize "šly ke dnu"? Určitě ne všechny. Vždy můžeme znova povstat k nové naději, pohlédnout jiným zrakem a pokračovat dál. Důležité jsou změny a ty bolí,  měli bychom s tím počítat. Sdílím můj život.

Slova potěšení, vytrvalosti a odvahy na cestě životem

Máte někdy pocit, že Vaše dobrá předsevzetí, plány šly ke dnu, jsou zasypány, odloženy na neurčito? Ve své službě i osobním životě jsem přijal svým srdcem i rozumem několik důležitých, i dílčích vizí, poslání a rozhodnutí. Některé nebyly realizovány, ale díky Bohu i lidem kolem mně, některé důležité z nich byly naplněny. Tehdy jsem byl moc šťasten, ale zjistil jsem, že i ty největší vrcholky života, euforie z výstupu na ně, časem opadne, zevšední a naše srdce se zdá znova prázdné a potřebuje vrcholek další. V posledním období taky procházím obdobím života, které není snadné. Věci, které podle osobního přesvědčení a touhy jsou důležité, nejsou důležité pro ty, které máme rádi, kterým sloužíme. Jinak přemýšlejí, jinak jsou směřování, jsou jiní, než my. A to je přirozené a lidské.  Právě ve chvílích hlubokého přemýšlení nad minulými vrcholky i údolími mezi nimi, a nad rychle se zkracující budoucností, je má mysl naplněna skvělými podněty z Písma, ze vztahů s lidmi, dobrých knih autorů, kteří prošlapali podobné cestičky, po kterých jsem kráčel i já. Zdá se mi, jakoby mi sám Pán Bůh "našeptával" slova potěšení, odvahy a vytrvalosti na cestě k cíli. Možná, že některá z nich potěší i Vás mladší, plné elánu a perspektiv a pomůže vytrvat na případné cestě údolím, mlhy a očekávání.

Zapiš své poslání

„Hospodin mi odpověděl, řekl: Zapiš to vidění, zaznamenej je na tabulky, aby si je čtenář mohl snadno přečíst. Vidění už ukazuje k určitému času, míří neomylně k cíli; prodlévá-li vyčkej, neboť přijde zcela jistě, zadržet se nedá" (Hab. 2, 2-3). Nepřítel chce, abys zapomněl na své poslání. Když to je zřejmé, napiš si to. Na začátku je to břímě. Cítil jsem, slyšel jsem, viděl jsem, vyplnilo to mé srdce a dohlédl jsem potřebu. Bůh proměnil břímě na vizi a všechno bylo zřejmé. Když promluví Bůh, nemusíš pochybovat. Přebývej ve společenství s Bohem. Dovol mu, aby tě vedl dál a prohluboval to ve tvém srdci

Soustřeď se na Boha

Potřebuješ jeho sílu. Potřebuješ nadpřirozenou moc k realizaci. Chodit vírou.  „Já nemám za to, že jsem již u cíle; jen to mohu říci: zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou, běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši (Fil. 3, 13).
Soustřeď na to svojí pozornost. Budeš muset projít zrozením, smrtí a vzkříšením své vize. Vize pocházející od Boha je vždy větší, než naše možnosti. Počítej s těžkostmi.

Je to větší od tebe

Vykračuje mimo tvé možnosti. Je mnohem větší a lepší, než připouštíš. Bůh sám bdí nad tím, co od něho pochází. Záleží na něm, zda to bude realizováno. On připravuje jiné lidí, kteří se stanou tvojí součástí a budou s tebou spolupracovat. Je potřeba Boha  poslouchat. On bude působit na tobě, v jiných lidech a bude utvářet okolnosti. Všechny elementy budou do sebe zapadat. 

Je to spojeno se společností a církví

Uvědom si, jak je to spojeno se žněmi v Božím království. Jde o budování církve a vliv na svět kolem nás. Bůh nebude podporovat vize egoistické, ale ty, které jsou zaměřeny na žeň jeho království. Místo modlitby:  "Pane, požehnej mi - Pane použij si mně". Požehnej mi v tom, abych mohl být požehnáním pro jiné.

Boží sny se naplní

I když se to vyvíjí pomalu, měj jistotu, že se naplní. Sen, který pochází od Boha, vždy realizuje cíle jeho království. Budeš muset očekávat, jako Habakuk trpělivě a vytrvale. Nebuď překvapen, když opadne tvé prvotní nadšení s pocitem, že vše stojí na místě. Může se stát, že vše se postaví proti. Nerezignuj, nepoddávej se, očekávej splnění svého snu. "Vím, že mám slovo od Boha a necouvnu nazpět". Bojuj, jako o život. Mojžíš sám nevstoupil do země zaslíbené, o které snil a těšil se na ní. Po mnoha staletích ho vidíme s Ježíšem na hoře proměnění. Sen se naplnil slavným způsobem ve skutečnost.

Reakce přináší výsledky

Když jsi Bohem osloven, odpověz. Nehleď na názory jiných a nehledej výmluvy. Když budeš otálet, nikdy ničeho nedosáhneš. Musíš být připraven vykročit na nové místo (Abraham). Musíš být připraven na změny. Víš, že změna je znamením Božího působení? Chození s Bohem je spojeno s neustále se měnícími zkušenostmi. Jedním z důkazů, že Bůh působí ve tvém životě, je změna. Je to znamení, že Bůh tě připravuje na zázrak. Většina nemá ráda změny a to je problém. Bráníme se před změnami, jak je to jen možné. Bůh chce, abychom spoléhali jen na něm. Bůh nás vede krok po kroku. Změna je nezbytná! Budeme - li poslušní a půjdeme kupředu, detaily se uloží samy.

Objevuj své poslání

Cílem našeho života je prožívat život s cílem. Největšími nepřáteli Izraele nebyli obři, ale slova v jejich myšlení: „To se nepodaří, to nepůjde". Musíme riskovat posměch a prohru. Pokud nebýváš kritizován a vysmíván, to může znamenat, že neděláš nic hodnotného. Neboj se toho, co lidé o tobě řeknou. Věř, že můžeš vykonat všechno v Kristu Ježíši.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tadeáš Firla | neděle 20.1.2019 18:12 | karma článku: 6,87 | přečteno: 189x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88