Radosti a starosti šumavského starosty Díl. 9.

Další neklidný a bláznivý počátek nového roku je úspěšně za námi a pomalu se rozjíždí doba zimních dovolených a celá zimní sezóna. Dneškem de facto začínají první turnusy jarních prázdnin. 

Jako každé horské středisko se bude muset i Železnorudsko vypořádat s náporem velkého počtu návštěvníků. A jako každý rok nás zase čeká kromě radovánek i trápení (nejen) s parkováním. Proto mám na všechny velkou prosbu, ke které se hned dostanu.

Pokud se chystáte trávit dovolenou, jarní prázdniny, víkend nebo třeba jen jednotlivé dny u nás na Železnorudsku, tak děláte dobře. Je u nás opravdu krásně a přejeme vám, abyste si tady svůj volný čas skvěle užili. Ale chci vás všechny touto cestou moc poprosit, abyste pamatovali a brali ohled na to, že zde žijí místní, kteří tu mají svůj domov. A stejně jako lidé všude jinde chtějí mít jeho okolí hezké, najít místo na zaparkování a v noci se v klidu vyspat.

Naše parkoviště bohužel nejsou kapacitně neomezená. Naštěstí jsou ale rozmístěná v oblasti celého Železnorudska a dostupnost skiareálů a běžeckých tras je zajištěna díky SkiBUSU, který vás všechny bude celou zimu vozit zdarma. Prosím, využívejte parkovišť a SkiBUSU. Přehled možností parkování u nás najdete zde: https://www.zeleznaruda.cz/muruda/user/deska/2021/Parkov%C3%A1n%C3%AD%202021%20-%20plak%C3%A1t.png Jízdní řád SkiBUSU najdete na: www.zeleznaruda.cz/itcruda/

Případně, pokud můžete, zkuste k cestě k nám místo auta využít vlak - České dráhy dokonce spolupracují se skiareálem Ski&Bike Špičák a nabízejí benefity pro lyžaře, kteří dorazí vlakem. Opravdu to pomůže nejen nám. Město přecpané auty ke kouzelné zimní atmosféře moc nepřispívá.

Stejně tak prosím o ohleduplnost k místním v nočních hodinách. Samozřejmě chápu, že k dovolené na horách patří i večerní posezení i nějaký ten alkohol na zahřátí. Ale pamatujte, že zde žijí rodiny s malými dětmi, senioři i lidé, kteří ráno vstávají do práce. Ti všichni velmi ocení klidný spánek bez nočního křiku na ulicích. Dávám starostovský slib, že se všem slušným návštěvníkům odměníme úsměvem a pohostinností.

Závěrem bych ještě za celou Šumavu poprosil o ohleduplnost k životnímu prostředí. Věřím, že letos už si Černé jezero nikdo nebude plést s veřejným kluzištěm, ale především pamatujte, že do naší nádherné přírody fakt nepatří odpadky. My na smetišti nechceme žít a vy na něj nechcete jezdit na dovolenou. Zároveň vánoční výzdobu ve své plné kráse naši návštěvníci také neuvidí, protože nám jeden vandal stihl zničit naše slavnostní anděly.

Moc vám všem předem děkuji. Je mi jasné, že se po přečtení tohoto blogu nejspíš najde někdo, kdo si řekne: Co nás moralizuješ starosto? Buď rád, že ti tam přivezeme peníze.

Upřímně říkám, že o takového člověka tady opravdu nestojíme a jeho peníze rádi oželíme. Naopak všechny slušné návštěvníky, kterých je naštěstí drtivá většina, u nás vítáme s otevřenou náručí.

Díky, že jste dočetli až sem. Těším se na viděnou u nás na Železnorudsku a taky u dalšího dílu Radostí a starostí šumavského starosty. Příště na téma výstavby obecních bytů a bytové politiky celkově.

 

Autor: Filip Smola | pátek 4.2.2022 17:59 | karma článku: 15,47 | přečteno: 426x