Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radosti a starosti šumavského starosty Díl. 6.

Po útlumu kvůli pandemii už je to zase tady. Problém, který trápí drtivou většinu obcí a měst, která jsou cílem velkého množství turistů. Složité to je zejména, když jsou turisté v mnohonásobné převaze.

Na našem Železnorudsku žije něco přes šestnáct set stálých obyvatel. Turistů je zde ale v nejexponovanějších dnech přibližně dvacetinásobně víc. Spousta z vás si teď určitě řekne, o co ti jde starosto, proč si stěžuješ, buď rád. Chápu to, při pohledu zvenčí bych to asi viděl stejně. Pohled zevnitř je ale složitější. Pokusím se vysvětlit.

Začnu optimisticky. Turistický ruch přináší Železné Rudě samozřejmě i pozitiva. Živí část místních lidí a přispívá i do obecní kasy. Ty počty i částky jsou ale výrazně nižší, než byste si možná mysleli. Proč?

Jedním z důvodů je, že řada podnikatelů či firem vydělávajících na turistickém ruchu v Železné Rudě pochopitelně není odsud. Podobně je na tom i poměrně dost jejich zaměstnanců. Dojíždějí z okolí. Kombinace život a práce v Železné Rudě totiž není jednoduchá. Ceny nemovitostí u nás vyletěly do nebes, velmi vysoké jsou i nájmy. To v důsledku vede k situaci, že si u nás nemovitosti pořizují především majetní lidé, kteří je potom ale využívají především k víkendovým pobytům. Jejich poptávce jdou vstříc developeři, kteří stavějí další a další apartmány. Vesměs jde o poměrně vkusné objekty, takže opticky jde naše město nahoru. Ovšem ceny apartmánů jsou pro většinu místních lidí nedostupné. Rozhodně pro lidi, kteří pracují a vydělávají u nás v Železné Rudě. A je prakticky jedno, jestli jde o servírku v restauraci, lesníka, úředníka či starostu. Nikdo z nás si při současných cenách nemovitost v našem městě nemůže dovolit.

Výsledkem je, že zejména o víkendech je Železná Ruda plná majitelů apartmánů, ze kterých město na rozdíl od hotelových hostů prakticky nic nemá. Místní se na ně koukají skrz prsty, nebo lépe řečeno skrz odpadky, noční hluk a problémy s parkováním.

Jde o dlouhodobě neudržitelnou situaci. Město má bohužel dost svázané ruce. Zejména kvůli tomu, že v minulých desetiletích prodalo drtivou většinu nemovitostí i pozemků. Můžeme si jen zaspekulovat, jakou motivací k tomu tehdejší vedení města měla, ale už to nezměníme.

Nehodlám ale věšet hlavu. Podobné problémy řeší i další města a obce. Snažím se komunikovat s jejich starosty a společně hledáme možná řešení. Já jsem příznivcem (pokud je to možné) pozitivních řešení. Proto intenzivně hledáme a plánujeme možnosti výstavby městských bytů, či jejich získání v rámci developerských projektů. S developery intenzivně řešíme i problémy s odpadky či parkováním. Je to o přístupu. Minimálně část developerů už chápe, že z dlouhodobého hlediska je i v jejich zájmu, aby jejich podnikání nebylo v rozporu s městem a místními obyvateli. Bohatí lidé si nebudou kupovat apartmány v nefunkční lokalitě, kde nefungují veřejné služby a kde narážejí jen na naštvání místních či samosprávy. Naopak se u nás logicky chtějí cítit dobře a příjemně. Mojí snahou je, aby se stali rezidenty Železné Rudy. Proč jezdit do nádherného prostředí jen na víkendy, když tam můžu bydlet? Říkám otevřeně, že to je pochopitelně důležité i z pohledu městského rozpočtu. Ten musíme naplnit, abychom mohli platit technické služby, městskou policii, aby u nás mohla fungovat škola, školka a spousta dalších služeb, abychom i nadále mohli investovat do infrastruktury a dokončit změnu Rudy z devadesátých let „města trpaslíků a prostitutek“ na krásné město uprostřed nádherné Šumavy.

Dlouhodobě se proto snažím apelovat i na všechny návštěvníky, aby respektovali místní obyvatele a přírodu, kvůli které koneckonců přijeli na dovolenou, nebo si dokonce koupili apartmán. Drtivá většina lidí je slušných a velmi dobře tento apel chápe. Najdou se bohužel i bezohlední jedinci, kteří si z nějakého důvodu myslí, že si můžou dělat, co se jim zlíbí. Nemůžou. Nedovolíme jim to. Je to v našem zájmu, ale i v zájmu Šumavy a všech lidí, kteří ji mají rádi. Držte nám prosím v našem snažení palce a brzy na shledanou u dalšího dílu Radostí a starostí šumavského starosty.

 

Autor: Filip Smola | středa 18.8.2021 19:07 | karma článku: 16,69 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Filip Smola

Radosti a starosti šumavského starosty díl 14.

Další díl blogu by mohl nést okřídlený název „Ta naše povaha česká“. Bude o lidech, kteří by všechno chtěli, nejlépe hned, ale ať to zařídí někdo jiný, hlavně ať je s tím nikdo neotravuje, aby mohli jen slíznout smetanu.

14.4.2024 v 18:00 | Karma: 11,00 | Přečteno: 233x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Smola

Radosti a starosti šumavského starosty díl 14.

Další díl blogu by mohl nést okřídlený název „Ta naše povaha česká“. Bude o lidech, kteří by všechno chtěli, nejlépe hned, ale ať to zařídí někdo jiný, hlavně ať je s tím nikdo neotravuje, aby mohli jen slíznout smetanu.

14.4.2024 v 17:21 | Karma: 10,58 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Smola

Radosti a starosti šumavského starosty díl 13.

Blíží se konec roku. Oslavy Silvestra jsou pro mnoho lidí dlouhé roky spojeny také s pyrotechnikou. Zkusme to změnit. O nic nepřijdeme, mnozí naopak získají.

30.12.2023 v 10:12 | Karma: 17,83 | Přečteno: 357x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Smola

Radosti a starosti šumavského starosty Díl 12.

Asi každého v životě něco štve. Chci se s Vámi podělit o to, co v poslední době štve mě. Cítím v naší společnosti narůstající negativitu a často i snahu někomu ublížit. Většinou jen verbálně, ale síla pomluvy bohužel roste.

16.10.2023 v 15:35 | Karma: 18,30 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Smola

Radosti a starosti šumavského starosty Díl 11.

Čas je relativní, řekl kdysi Albert Einstein. Platí to nejen ve fyzice, ale i v komunální politice a vlastně v životě obecně. Hezkým příkladem je další etapa stavby průtahu Železnou Rudou, která u nás nedávno začala.

26.6.2023 v 8:41 | Karma: 10,57 | Přečteno: 285x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 10,79
  • Průměrná čtenost 470x
starosta města Železná Ruda, věčný optimista, šumavský patriot, absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze.

Seznam rubrik