Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

9) Cesta do Huasky

Rok se s rokem sesel a ja se znovu vydavam tam, kde pro mne vsechno zacalo. Do malebne horske vesnicky Huasca de Ocampo. 

my friend Galdinofilippo
Nasedám do autobusu v Mexico City a cítím se v povznesené náladě. Před rokem mne na místo činu vezla Rebecca a Helen nás doprovázela. Letos už ničí asistenci nepotřebuji. Naopak sám ji poskytuji – vezl jsem Evu mezi indiány do Rio Manso, organizoval kurzy angličtiny v oblasti, kam se zatím příliš Evropanů nepodívalo.


Vloni jsem byl vyplašený z veškeré nejistoty, co mne čekala, letos si připadám skoro jako „chlap“. Kluk ze Sosnové co jedná ve velikém a nebezpečném Mexiku na vlastní pěst. Nevěřil bych, jak velkou proměnou může jeden projít během pouhých dvanácti měsíců. 


Pravda je ta, že v Evropě má člověk všechno servírované na stříbrném podnosu. Vše funguje, jak má, nebezpečí je minimální. Člověka pohodlný život uspokojí. Když ale vystoupíte z letadla v Mexico City, jistoty jsou ty tam. Z ničeho nic si musíte hlídat své věci, cestu, kam jdete, jídlo, jež chcete pozřít, lidi, jež se vám připlétají do cesty. Spolehnout se můžete maximálně sami na sebe a na to, že druhý den vyjde Slunce. Nic z ostatního nemusí fungovat.




Veškerá ostražitost, veškeré úsilí, jež musíte vynaložit, nutnost domluvit se španělsky za všech okolností, to vše vás nastartuje na trojnásobný výkon. Pohybujete se v extrémních podmínkách, procházíte abnormální psychickou zátěží, počáteční stres je obrovský. Tím spíš, víte-li, že máte v Mexiku strávit dalších 6 měsíců. 


Vím, co jsem prožíval, když jsem do Mexika přijel poprvé, vím, co prožívám vždy, když se musím pohybovat v místě, kde nemám vybudované zázemí. Dny v šedivém a anonymním Mexico City jsou pro mne noční můrou stejně jako cestování bez zkušenějšího doprovodu. Myslím, že reakce nových dobrovolníků mou zkušenost jen a jen potvrzují.




Když se vám ale po nějaké době podaří uvolnit se a ohlédnout zpět, stojí to za to. Uvědomíte si, že jste toho za pár dní zažili, dokázali, vytvořili, přežili, odžili, prožili tolik, co v pohodlí domova za mnoho týdnů či měsíců. 


A tento krásný pocit satisfakce a uvolnění mne zastihl právě při nástupu do autobusu do Huasky. Věděl jsem, že v jistém slova smyslu končí dlouhé období boje za druhé a konečně budu moct začít bojovat jen sám za sebe.




Od dubna jsme tvrdě pracovali na tom, abychom mexickým studentům přivezli nové učitele a zajistili projektu CommUNITY inspiration kontinuitu. Po překonání všech nástrah a komplikací jsme dobrovolníky připravili a rozvezli na místa, kde se nám podařilo v průběhu pilotního projektu vybudovat kvalitní zázemí. Úkol, jež jsme si před rokem stanovili, se nám podařilo splnit. Teď už je pokračování jen v rukou nových mladých hrdinů toužících pomáhat a zažívat nepoznané. 


Po dvou rozlítaných týdnech v Mexiku jsem byl psychicky i fyzicky unavený. Ale šťastný, že tohle dlouhé období končí. Potřeboval jsem vypnout. Restartovat hlavu, odpočinout si. Neměl jsem energii ani na čtení, ani na poslouchání muziky. Nepřítomně jsem hleděl z okna autobusu.




Jak jsme se blížili cílové destinaci a já začal poznávat místa, kterými jsme projížděli, moji duši začal pozvolna naplňovat klid a mír. Blížil jsem se k místu, kde na mne čekají. Kde mne mají rádi a kde jsem prospěšný, kde se moje práce promítá přímo do lidských osudů. I přes celkové vyčerpání se ve mně začaly ozývat pocity euforie. Tak trochu podobné těm, které zažívá cestovatel, jež se po dlouhé době navrací domů mezi své blízké. 


Nebylo divu. Za pár minut mne na zastávce v Pachuce bude čekat můj student a kamarád Galdino. A pak už bude chybět jen třicet kilometrů, abych se dostal zpět mezi své přátele v Huasce.

Galdino – student z lonska

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=637145&picture=8697019

 

 

 

 

 

 

Autor: Filip Šena | čtvrtek 19.11.2009 23:58 | karma článku: 7,03 | přečteno: 4403x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.