Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

3) Dopravní superchaos aneb vítej v Mexiku, chlapče!

Prvně jsme vyrazili mimo Mexico City. Do přibližně 120 km vzdálené dvoutisícové vesničky Huasca de Ocampo ve státě Hidalgo, kde bych měl první půlku svého dobrovolničení působit. Za předpokladu, že vše dobře poklape a o angličtinu a participaci na našem projektu budou mít tamní obyvatelé zájem. To jsme se také vydali zjistit ...

Nekvalitni nocni fotografie potvrzujici v Evrope tezko predstavitelnou dopravni situaci ... filippo

Vzhledem ke kalamitní dopravní situaci v mexické metropoli se Rebe rozhodla, že nás s Helen naloží již v 7 hodin ráno. S nadějí, že se ranní špičce ještě časnějším odjezdem vyhneme. Bohužel. Nepodařilo se. Rebe nabrala zpoždění ještě dříve, než-li nás vůbec stačila vyzvednout. To nebylo dobré znamení. Vrhli jsme se do proudu těžko popsatelného dopravního chaosu. Co by také člověk mohl čekat od 30ti milionové „vesnice“ ...


Zdejší vozovky málokdy zdobí pruhy oddělující jednotlivé proudy. V praxi se tedy silnice řekněme „normovaně“ pětiproudá flexibilně mění v silnici šesti či sedmiproudou, v závislosti na šířce vozidel na ní se v daný moment nacházejících ... Pakliže se vedle sebe srovná aut deset, silnice se prostě stane desetiproudou ...


Jedinou obranou je útok. Kdo řídí pomalu a obezřetně, je sám sobě nebezpečný. Tady se na to prostě musí šlápnout, ať se děje, co se děje. To je základní pravidlo, jak mi vysvětlila Rebeca. Je fakt, že vyskytnout se podobná dopravní situace u nás, polovička aut skončí na vrakovišti. V Mexico City jsem neviděl jediný karambol.


Zažil jsem slušný provoz v Paříži, Barceloně či Madridu. Zde je to ale i tak jiné kafe. Jedete po čtyřproudovce (její proměnlivost v závislosti na velikosti aut nechme nyní stranou) a najednou se na vás připojí čtyřproudovka zleva a čtyřproudovka zprava. A všichni chtějí jet stejným směrem jako vy. Jste obklíčen v podstatě ze všech směrů. Osobáky, autobusy, kamióny ... Chaos nezná hranic, limity neexistují, představivost kapituluje před realitou. Nikdo nikoho nehodlá pustit. Ani o píď. Ani náznakem. Do toho všeho všichni troubí jak zběsilí a s rychlostí svých nebezpečných manévrů si hlavu nelámou.


Cesta z centra města musí pochopitelně vést skrz slamy, které obepínají celé Mexico City jako dužina meruňkovou pecku. Ocitnout se v takové čtvrti sám by patrně opravdu mohlo být životu nebezpečné. Zavzpomínal jsem na Tomův bezpečnostní manuál. Ani z bezpečí automobilu to nebyl příjemný pohled.


Poté jsme již dorazili na dálnici směřující do naší cílové stanice. Placenou dálnici. Ta je prý v mnohem lepším stavu než-li ta neplacená. Ve skutečnosti se jedná o dvouproudovou silnici kvality úseku Brniště - Jablonné. Místo svodidel je mezi oběma směry jakýsi výkop.


Nejšílenější mi ovšem přišla velmi častá, k nerozhodným řidičům velkorysá, příležitost změnit znenadání názor a s ním i směr jízdy. V praxi to vypadá tak, že zhruba každé dva kilometry je mezi oběma směry spojovačka, kterou můžete využít a „bezpečeně“ se napojit do protisměru (mluvíme o dálnici !!!) ... Tuto spojovačku jsme použili asi dvakrát a husí kůži mám ještě teď. Prostě sjedete ze svého pruhu, odbočíte vlevo a čekáte, až bude příležitost se napojit na dvouproudovou dálnici, na které to všichni mrskají tak stotřicítkou. Je to fér obchod. Projíždějícím autům zbyde jeden pruh, druhý je váš ... Vítejte v Mexiku.


Zhruba po devadesáti minutách cesty jsme vyjeli ze smogu, který dusí obyvatele hlavního města. Až když je z něj člověk venku a vidí jej ve zpětném zrcátku, uvědomí si, o jak šílené znečištění se ve skutečnosti jedná. Jeden obrovský, tmavě šedivý oblak dokonale „chránící“ město před dopadem slunečních paprsků ...


Do půlmilionového hlavního města státu Hidalgo nám cesta trvala zhruba dvě hodiny. Pachuca, ležící v nadmořské výšce 2.426 m., je původně hornické město, jež vděčí za svůj rozkvět nedalekým nalezištím drahých kovů. Stříbro přilákalo mnoho dělníků z Velké Británie, kteří s sebou přivezli hru zvanou „soccer“. Tím se toto místo stalo kolébkou mexické kopané.


Nabrali jsme Roberta Carlose a vydali se do cca 20 km vzdálené Huasca de Ocampo, kde tento mladík působí jako terénní pracovník naší spřátelené mikrofinanční instituce. Pachuca na mne příliš dobrý první dojem neudělala. Jeden dům přilepen na druhém, všude prach, hustý provoz a okolní krajina připomíná polopoušť.


Jen jsme však přejeli kopec, vše se naráz změnilo jako mávnutím kouzelného proutku. Lesy, hory, zeleno. Paráda. Oddechl jsem si ...


Začal jsem pociťovat nervozitu. Blížili jsme se k Huasce. Dost možná k místu, které napíše velmi důležitou kapitolu mého života. Jací budou tamní lidé? Nalezneme studenty toužící po vzdělání? To se mělo koneckonců ukázat již za pár desítek minut ...

 

 

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

www.communityinspiration.com

 

 



Autor: Filip Šena | středa 19.11.2008 21:07 | karma článku: 13,06 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.