Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2) Já v. monstrózní Mexico City. První oťukávání, první dojmy ...

Tak a je to tady. Neklidný a dostatečně rozrušený sedím u počítače v monstrózním Mexico City. Teď již opravdu nelze couvnout, vyvlíknout se z příslibu nadcházející půlroční dobrovolnické mise. Jsem mimo Evropu. Prvně v životě za Atlantikem. Pro cestovatelského panice mého kalibru celkem „vodvaz“ ...

Ulice Mexico City mimo dopravni spicku ... filippo

Z portugalské vesničky Quiaios jsem vyrážel včera ve 2h ráno. Následoval přesun přecpaným nočním vlakem do Lisabonu, přelet do Londýna a konečně cesta z Anglie do Mexico City. Do mexické metropole jsem přiletěl cca ve 2h ráno západoevropského času, takže než-li jsem se dostal až k Tomovi domů, procestoval jsem více než-li 26h. Cesta byla poměrně klidná, přelet přes Grónsko poněkud zdlouhavý, nicméně pohodlný.

Nad Mexikem jsem se dal do řeči se spolucestujícím Juanem Medinou. Sympatický, nejméně padesátiletý a maximálně sto padesát centimetrů vysoký muž mi byl ve všem nápomocný. Poskytl mi své telefonní číslo, pro případ že bych se ocitl v nesnázích. Můj první mexický přítel. Neopomněl mi několikrát zdůraznit, abych byl velmi opatrný. Jeho spoluobčané prý nejsou příliš přátelští a dovedou být nebezpeční ...

Pomoci zatím naštěstí nebylo potřeba. Zapeklité a mně ne zcela srozumitelné migrační formuláře jsem i s jeho pomocí vyplnil uspokojivě (prošel jsem kontrolou) a ačkoliv jsme měli nakonec asi 2h zpoždění, čekala na mne na letišti dle dohody Rebeca. Tomova kámoška pracující pro stejnou mikrofinanční instituci.

Vzali jsme to taxíkem k Tomovi, který je nyní na konferenci v Paraguayi. Taxikář byl sympaťák. Pokecali jsme o fotbale. Dokonce znal Spartu Praha! Raději jsem mu objasnil, kdo že to po posledním derby kraluje Praze ... Jen ať je v obraze. Nic nenamítal. Možná mi nerozuměl.

Rebeca mi posléze sdělila, že ráno v pět vstává a na dva dny odjíždí do terénu. Do nějaký vesničky. A že teda druhý den pojedu vyzvednout na letiště Helen sám. Že se vrátí ve čtvrtek a domluvíme se co a jak dál. V pátek pojedeme všichni tři do místa mého prvního působiště – HUASCA DE OCAMPO. Mělo by to být cca 3h cesty.

Rebe opravdu ráno v 5 zmizela. Nastala chvíle, kdy jsem měl sám vyrazit do nebezpečných ulic největšího města na světě. Jen malinkej trénink. Průzkum pár sousedních ulic. Omrknutí situace před obávanou odpolední cestou metrem na letiště pro Helen. Nic víc, nic míň.

Zvolil jsem strategii vybavovat se s co největším počtem lidí, působit vesele, komunikativně a sympaticky. Tím určitě předejdu problémům. Jen jsem otevřel dveře od bytu, prošel tam kluk, kterej na mne místo odpovědi na moje usměvavý „hola“ vrhnul akorát dosti drsnej pohled. Na jistotě mi to nepřidalo.

Na ulici jsem se chtěl doptat nejbližšího obchodu či supermarketu. Týpek v krámku s bůhvíčím, kterého jsem oslovil, nebyl o moc příjemnější. Moc jsem mu nerozuměl a že by se tvářil zrovna přátelsky, tak to fakt ne. Když jsem se pak zeptal na cestu ještě jednoho uniformovanýho chlapíka a v podstatě mu nerozuměl nic krom toho, že musím někam metrem, začlo mi bejt úzko.

Ulice jsou přeplněné auty, nikde jsem nenašel semafory pro chodce. Přecházení křižovatek mi přijde jako taková malá lokální loterie, ruská ruleta. Mexico City má mezi 30 a 40 mil. obyvatel, leží ve výšce 2.240 m. n. m. a potýká se s obrovskými problémy se znečištěným ovzduším. Lze to rozpoznat každým nadechnutím. Prošel jsem pár ulic a docela se zadejchal. Těším se na venkov.

Po počátečních ne zrovna příjemných dojmech jsem se rozhodl zajít na snídani do prvního slušně vypadajícího objektu. Restaurace se přeci jen jevila kultivovaněji než-li naturalistický „život ulice“, slibovala chvilku bezpečí a jistoty. Potřeboval jsem se trošku rozdejchat, uklidnit.

Pracovala tam matka s dcerou a bylo to místo, kde se mi konečně sázka na „otevřenost a sympatii“ vyplatila. Co jsem nerozuměl španělsky, to jsme s dcerou doladili anglicky. Dal jsem si čaj a americký koláče. Bohužel ještě nevím, co se tu snídá, co to ostatní v jídelním lístku znamenalo. Trošku jsme „poklábosili“ o tom, odkud jsem a proč jsem vlastně tady a nakonec mi bylo polopaticky vysvětleno, jak se dostanu metrem do supermarketu. Slíbil jsem, že zítra znova zajdu. Moje malá oáza uprostřed lidské džungle. Mám se kam vracet, což není pocit k zahození ...

Cesta za nákupy byla nakonec v pohodě, co jsem potřeboval, to jsem pořídil. Cestování metrem v Mexico City přináší bizarní pohledy. Boháči cestují s chudáky, bankéři v sakách s žebráky. Co chvíli se vagónem prodírá tu naivní kytarista, tu slepec s kazeťákem hrajícím na plné pecky na zádech, tu prodejce cédéček či jiného artiklu. Všichni žádají o almužnu, málokterý uspěje. Toť realita Mexika.

Z orientace v podzemce jsem měl značný respekt, metro zde má zhruba 10 linek a 135 stanic, ale asi to nakonec nebude tak hrozný. Zatím jsem jel jen 3 zastávky a nemusel přestupovat. Až pojedu odpoledne na letiště pro Helen, bude to patrně složitější.

Ale až to zmáknu, o to to bude lepší pocit. S každou novou zkušeností člověk roste. A když si dodá odvahu a zkusí něco, do čeho se mu nechce, a vyjde to, dodá mu to sebedůvěru. Tak jako moje první dopolední vycházka do ulic monstrózního Mexico City ...

 

 

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

www.communityinspiration.com

 

Autor: Filip Šena | úterý 18.11.2008 14:51 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.