Scholz nechce válčit s Čínou, raději na ní bude závislý

A je to tady: Německo ústy spolkového kancléře odmítlo vyšetřování čínské dotační politiky, která hrozí zlikvidovat evropský automobilový průmysl.

Zatímco Evropská komise zahájila obchodní vyšetřování podporované Francií ve věci čínské podpory místním značkám, v Německu existují obavy, že takové vyšetřování – a potenciální antisubvenční cla, která by mohla být uložena – by mohly vést k otevřené obchodní válce s Čínou. Ta by samozřejmě ohrozila asijské investice firem jako je Volkswagen, Mercedes nebo BASF.

Čínský automobilový průmysl pohánějí politická rozhodnutí a veřejné peníze a Evropa je jejím aktuálním politicko-byznysovým bojištěm. Evropa se konečně rozhodla bránit, což učinila prostřednictvím šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která oznámila, že Evropská unie zahájí vyšetřování čínských dotací na elektromobily.

A nyní se opět projevuje typická evropská „svornost“. Německý ministr hospodářství Robert Habeck minulý týden varoval, že německé automobilky se obávají, že pokud by EU uvalila cla na čínská elektrická vozidla mohla by je zasáhnout odveta.

Němci se snaží problém dovozu čínských aut, která využívají státní podporu, bagatelizovat. Kancléř Scholz ve čtvrtek pravil: „Stále si pamatuji velké debaty, které začaly, když japonská auta přišla do Německa. Nyní jsou součástí trhu – jsou tu německá auta v Japonsku a japonská auta v Německu. Jaký je problém?“

Inu, je to prosté: Scholzův postoj odráží strach německého byznysu o své investice v Číně. Což je úplně stejný strach, který Evropu v čele s Německem přivedl ke kritické závislosti na ruské ropě a plynu. Proboha, buďme předvídaví a postupujme jednotně, jinak se z Evropy skutečně stane chudý skanzen.

zdroj: https://www.kreuznacher-rundschau.de/deutschlands-scholz-warnt-vor-protektionismus-in-chinesischer-elektroauto-studie-politico/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Řehák | sobota 30.9.2023 8:32 | karma článku: 11,58 | přečteno: 312x