Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechat je integrovat nebo integrovat sám sebe? II

Původně jsem na komentáře k mému článku „Nechat je integrovat nebo integrovat sám sebe?“ nechtěl reagovat, ale nakonec to udělám…Proč tvrdím, že: nejen přistěhovalci by se měli mezi Němce integrovat, ale hlavně také němečtí občané by se měli integrovat mezi přistěhovalce?…Rád bych připomněl jeden historický pojem čímž je „Německý hospodářský zázrak“.

Obnova poválečného Německa probíhala v padesátých a šedesátých letech nevídaně rychle. Příčiny tohoto hospodářského růstu byly mnohé, na jedné straně to byl Marshallův plán, na straně druhé to byly kontroverzní hospodářské reformy a na straně třetí, což mnozí považují za zásadní, to byla migrační politika Německa. Jelikož byla po válce mužská část populace téměř zdevastována, vytvářelo Německo pracovní příležitosti pro migranty. Ti přicházeli zejména z jihu, v nemalé míře to byli např. Turci. A právě tito migranti, jako pracovní síla, se zásadně podíleli na znovuvýstavbě Německa. Docela jednoduše řečeno nový německý stát byl po válce vybudován a postaven holýma rukama přistěhovalců, neboť pracovní síla v Německu téměř nebyla. Mnohým „chytrolínům“ z diskuzního fóra doporučuji shlédnout pár filmů od R. W. Fassbindera, který mimo jiného, velmi dobře reflektuje, jakým způsobem byli v poválečném Německu, stále plném rasistických předsudků, migranti jako pracovní síla využíváni a zneužíváni. Dnešní integrační politiku, tedy sociální podporu přistěhovalců můžeme z určitého úhlu pohledu vidět jako jakési „špatné svědomí“ Němců…tedy jako jakousi snahu politicky kompenzovat „traurige Geschcihte“. Problém však je, a to zdůrazňuji a chtěl jsem zdůraznit i v předešlém článku, že tato kompenzace probíhá pouze na politicko-byrokratické úrovni- ne na úrovni emocionální…Komentáře v diskuzi, že když někdo přijde do mého domu, tak by se měl on přizpůsobit, jsou jakž takž logické, ovšem v kontextu toho, že ten dům mi postavil vlastníma rukama ten někdo, trochu směšné…

Otázku německého nacionalismu, je velmi těžké nějakým průzkumem analyzovat. V tomto případě je nejsnadnější pomůckou vlastní zkušenost. A já z vlastní zkušenosti mohu říci, že problematika nacionalismu je v Německu stále živá, a ten kdo tvrdí že ne, tedy že si Němci k přistěhovalcům vybudovali nejen politicko- byrokratický vztah, ale také emocionální /jak plyne z některých komentářů k mému předchozímu článku, založených na argumentech, že Já jsem v Německu několik let žil, a všechno je ok.../, je buď velmi naivní nebo slepý nebo jednoduše hloupý. Na problematiku trvajícího nacionalismu poukazují také samotní Němci…Doporučuji zajet si někdy na německý venkov, kde někteří „sedláci“ stále věří, že Německo válku vyhrálo – řečeno samozřejmě s nadsázkou…Opět doporučuji shlédnout pár Fassbinderových filmů /i když jsou již staršího data vzniku/, např. „Strach jíst duše“, kde je dokonale reflektována problematika, na kterou poukazuji. Jelikož před válkou vyhrála NSDAP volby téměř s poloviční většinou a za války byla velká část populace členem NSDAP, je zřejmé, že ti co přežili, vychovávali nějak své děti, i když „pravděpodobně“ již ne v duchu nacionalistických myšlenek- přesto když už si jednou „nácek“ byl, tak už to nezměníš a z psychologického hlediska to samozřejmě na výchovu potomků určitý vliv má. Tito potomci jsou teď částí produktivní generace Německa, čímž vůbec nechci tvrdit, že jsou to „náckové“- opět pouze poukazuji na danou problematiku. Nehledě na to, že bývalí „náckové“, tedy ti co přežili válku, se v padesátých a šedesátých letech spolupodíleli na obnově Německa. Zde se nabízí srovnání se situací u nás, tedy v ČR, se stále aktuální otázkou bývalých členů Komunistické strany. Je však třeba si uvědomit, že ideologické základy nacismu a socialismu jsou z morálního hlediska poněkud odlišné, ne-li protikladné. Ovšem nechci se zde pouštět do nějakých spekulací….

Pokud se s nějakým Němcem bavíte o problematice přistěhovalců, většina vám řekne, to co jsem již zmínil, tedy, že oni sem přišli, oni by se měli přizpůsobit, aniž by tušili, že jejich stát ve skutečnosti z velké části vybudovali právě oni, ti co přišli, což je v kontextu druhé světové války velmi zajímavý paradox…Tato problematika je ovšem samozřejmě mnohem složitější, než ji zde načrtávám, článek je jen reakcí na mnohé „hloupé“ komentáře v diskuzi k mému předešlému článku.

Nechci zde v žádném případě kritizovat Německo, neboť v něm sám žiji, pouze poukazuji na danou problematiku, která zde jednoduše je…A tak bych se rád vrátil k původní otázce… tedy- kdo by se měl v daném kontextu integrovat?“ 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Machač | středa 29.1.2014 19:55 | karma článku: 7,01 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Filip Machač

Sépiová kost

Krůpěje rosy padají na vlakové koleje a ona nadává. Všude kolem plive. Zlost. Nenávist. Sedím vedle ní v kině. Film o dělnících v Indii, co páchají sebevraždu. Protože jim nadnárodní koncerny prodávají geneticky upravená semena, ze kterých skoro nic neroste.

13.2.2015 v 23:42 | Karma: 6,71 | Přečteno: 313x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Machač

Představy

Byla noc. Probral jsem se do samoty svítání. Velkým oknem do pokoje svitlo Slunce. Jinak šedo. Dovnitř vešla M. a lehla si vedle mě. „Celou noc se mi zdálo o otci,“ povzdechla si. Předloni zemřel.

3.2.2015 v 12:10 | Karma: 7,27 | Přečteno: 370x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Machač

Komm

Bylo dusno. Předurčen k dekonstrukci své duše jsem bloudil ulicemi Schoenebergu. Byly plné šlapek a teploušských barů. „Hey, wie gehts?“ ptá se mě jedna na rohu.

23.1.2015 v 12:02 | Karma: 11,93 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Machač

Podoby

Acid jazz na DonauV mojí posedlosti tvé drápyVyřčené podoby tebe

30.12.2014 v 22:40 | Karma: 4,69 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Machač

David Böhm a Jiří Franta (Making of)

V berlínských prostorech Galerie Švestka vystavují od 20.9 do 25.10. 2014 David Böhm s Jiřím Frantou. Jedná se převážně o jejich kresby a několik animací. Výstava na mě zapůsobila jako jedna z mála jasných hvězd na „smetišti“ berlínské galerijní scény.

29.9.2014 v 11:14 | Karma: 7,25 | Přečteno: 361x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  16:22

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřují podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  16:17

V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) zasahují policisté, hasiči i záchranáři kvůli...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  16:03

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Mladík vyhrožoval přes QR kódy vystřílením školy. Byl to vtip, řekl policii

16. května 2024  12:53,  aktualizováno  15:57

Mladík vyhrožoval, že vystřílí Integrovanou střední školu ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku....

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 480x
jsem latentní na volné noze

Seznam rubrik