Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Legalizovat marihuanu? A proč ne?

Ano, několikrát v životě jsem si dal jointa. Nejsem sám. Stejně jako já to aspoň jednou udělalo 23 % všech obyvatel Česka.    

V případě věkové kategorie do 35 let se jedná dokonce o 40 % a ve věkové kategorii 20-24 let alespoň jednou za život kouřilo trávu 70 % populace. Marihuanu v jakékoliv podobě za poslední rok konzumovalo 22 % mladých lidí do 35 let a přibližně 10 % všech obyvatel ČR. V posledním měsíci se “zhulilo” 6 % mladých a 2 % celkové populace. V absolutních číslech to tedy znamená, že v České republice je přibližně 200 000 lidí, kteří pravidelně užívají marihuanu. Tato čísla prezentovalo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti ve své nejnovější výroční zprávě.

Nejsem adiktolog, proto nechci hodnotit, jestli je to málo nebo moc, ale jedna věc z těchto dat plyne celkem jasně. Marihuana je běžně dostupná a je součástí životů mnoha lidí. Proto zastávám názor, že kromě již platné dekriminalizace by mělo dojít k její částečné legalizaci. Proč? Protože marihuana není nebezpečnější než alkohol a tabák. Navíc v některých státech USA již k legalizaci marihuany pro rekreační účely došlo a zkušenosti jsou veskrze pozitivní. 

Zkušenost s legalizací v USA? Veskrze pozitivní

Historie legalizace a dekriminalizace marihuany v USA sahá až do 70. let 20. století, ovšem za speciální zmínku stojí otevřený dopis prezidentu Bushovi z roku 2005, který podepsalo více než 530 ekonomů. Jedním z nich byl i Milton Friedman, laureát Nobelovy ceny a světoznámý liberální ekonom, z jehož učení vychází moderní pravicové strany dodnes.

V tomto dopise se vypočítává, že v případě kompletní legalizace konopí by dosáhly úspory pro státní rozpočet výše 10 – 15 miliard dolarů ročně. 

V současnosti je možno si již přes rok pro léčebné i rekreační účely koupit marihuanu legálně ve státech Colorado a Washington, od letoška v Oregonu a ve státě Aljaška, a od prvního června je konopí legalizováno i pro rekrační účely v srdci USA - hlavním měste Washingtonu. Ve spoustě dalších amerických států je konopí legální pro léčebné účely. Závazná referenda se v příštích měsích chystají v dalších šesti státech včetně Kalifornie a podle výzkumů veřejného mínění lze očekávat plnou legalizaci i tam. Konopí je plně legalizováno v Uruguayi a k témuž kroku se chystá i několik dalších jihoamerických států. Stav v Holandsku je obecně znám, už méně se ale ví, že především v jižní Evropě je na vzestupu koncept "social cannabis clubů" - tedy sdružení pěstitelů, kteří pěstují pro členy těchto klubů za tolerance policie. Legislativa byla ve většině amerických států zavedena nedávno, tudíž je brzy na vytváření definitivních závěrů.  Předběžně ovšem všechno vyznívá jednoznačně ve prospěch propagátorů legalizace. Kriminalita neroste, dokonce i mírně klesá, počet řidičů pod vlivem marihuany také ne, stejně tak neroste počet uživatelů. Naopak rostou příjmy do státní kasy. V Coloradu se v důsledku prodeje marihuany vybralo na daních za první polovinu roku 2014 v přepočtu o 400 miliónů Kč více než před rokem.

Jak je marihuana vlastně nebezpečná?

V roce 2010 publikoval tým pod vedením profesora Nutta, bývalého hlavního poradce britské vlády pro drogovou problematiku, studii srovnávající nebezpečnost legálních i nelegálních drog podle míry nebezpečnosti pro uživatele a jejich okolí ve Velké Británii. Nejnebezpečnější je alkohol, který dokonce předstihl heroin a crack. Tyto nelegální drogy sice představují vyšší riziko pro uživatele, ale nejsou již paradoxně takovým nebezpečím pro okolí konzumenta a pro společnost. Studie ale současně zohledňuje i dostupnost daných drog. Pokud by tedy šel teoreticky koupit heroin v supermarketu stejně jako alkohol, byl by rozhodně na nejvyšší příčce, protože by jeho užívání bylo mnohem rozšířenější. Proto nelze brát daný žebříček absolutně, ale spíše na něm lze vysledovat obecné trendy. Z nich plyne, že marihuana je rozhodně mnohem méně nebezpečná než nejrozšířenější legální drogy. Minimálně v tom, že marihuanou se prakticky nejde předávkovat a ani dlouhodobé užívání nezpůsobuje selhání životně důležitých orgánů, zatímco jen v ČR zemře na nemoci způsobené dlouhodobou konzumací alkoholu přibližně 6000 lidí ročně. Do těchto statistik navíc nejsou započítány smrtelné dopravní nehody, násilná trestná činnost a úrazy způsobené pod vlivem alkoholu.

To ale neznamená, že užívání marihuany je bez rizika. Stejně jako je rozdíl mezi vypitím dvou sklenek vína k páteční večeři a pravidelným snídáním dvou velkých panáků rumu, je rozdíl mezi “zahulením si” jednou za čas a pravidelnou každodenní konzumací, která může mít fatální následky především na duševní zdraví.

Cesta pro ČR? Postupná legalizace

Největší problém s legalizací marihuany je především v našich hlavách. Alkohol zkrátka patří k našemu životu po staletí, zatímco marihuana se výrazně rozšířila až po Sametové revoluci, proto sebevíc studií dokazujících, že marihuana není tolik nebezpečná droga, některé lidi nepřesvědčí.

Současná situace v ČR sice ve většině případů nekriminalizuje drobné pěstitele, ale velkou část produkce, a tím pádem i zisků, ovládá černý trh.

Prvním krokem by tedy měl být vznik koncesovaných podniků, kde se nebude smět podávat alkohol, ale personál bude moci prodávat marihuanu v omezeném množství na osobu od 21 let. Zkrátka něco na způsob holandských coffee shopů a prodejen v Coloradu a Washingtonu. Po pilotní fázi si zástupci státu, samospráv, policie a adiktologů mohou říci, zda došlo k nějakému nebezpečnému nárůstu kriminality či konzumace marihuany v populaci a zda pokračovat v udílení dalších koncesí, nebo postupně celý program utlumit.

Podniky, kde si na baru můžete koupit marihuanu, již samozřejmě existují, ovšem nyní se odehrávají veškeré transakce mimo daňovou a společenskou kontrolu.

Velmi pravděpodobně se nikdy nedocílí toho, aby se marihuana prodávala v supermarketu u pokladen společně s cigaretami, ovšem postupnou legalizací se bude snižovat podíl narkomafie na celkovém trhu a z pěstování marihuany se stane normální (byť regulovaný) byznys. Nebude proto důvod pro existenci nelegálních velkopěstíren provozovaných drogovými kartely a policii zbyde více sil na stíhání producentů a prodejců skutečně nebezpečných drog, jako je heroin a pervitin.

 

Nejčastější argumenty odpůrců

A co děti? To chcete, aby kouřily trávu?

Ne, nechci. Částečnou legalizací se umožní ve vybraných prostorách prodávat a konzumovat marihuanu lidem nad 21 let. Těchto několik prostor bude důsledně kontrolováno a při prokázání, že prodávají marihuanu nezletilým, dojde k odebrání licence. Mnohem větší problém je pití alkoholu u mladistvých a ten si mohou koupit v každém supermarketu a v každé hospodě.

Dnes zlegalizujete marihuanu a zítra pervitin a nakonec budou všichni fetovat.

Snahou o legalizaci pouze reagujeme na fakt, že už v současnosti pravidelně konzumují marihuanu stovky tisíc lidí v celé ČR, čili represe se očividně míjí účinkem. Marihuanu kouří lidé napříč věkovými i sociálními skupinami a stát by se neměl chovat jako rodič vůči dospělým a svéprávným lidem. Legalizace jiných drog není na pořadu dne a je pro tuto diskuzi irelevantní. Při legalizaci v USA nedošlo k nárůstu spotřeby marihuany, pouze ti lidé, kteří si ji předtím kupovali nelegálně, nyní chodí do obchodu.

Je to levičácké a marihuanu kouří pouze „zhulenci“.

Prostě to není pravda. Marihuanu kouří lidé napříč sociálními vrstvami i politickými stranami. Legalizací umožníme vznik nových pracovních míst. Co je levicového na tom nezavírat do vězení lidi za něco, co je mnohem méně škodlivého než alkohol? A co je navíc legálně využíváno jako léčebný prostředek u některých nemocí.

A co dál?

V rámci ODS existují na legalizaci pochopitelně protichůdné názory. Nicméně podle mého názoru současný stav legislativy, kdy je možné marihuanu kouřit, ale už ne pěstovat či prodávat a kupovat, nemůže díky své schizofrenii dlouhodobě trvat. Stejně tak je třeba vyřešit situaci s prodejem marihuany pro lékařské účely.

Řešením je postupná legalizace, která může kopírovat zkušenosti z amerických států, kde k legalizaci již přistoupili. V případě potřeby budu osobně apelovat na naše poslance, aby postupnou legalizaci podpořili, případně si osvojili rozumný návrh zákona legalizaci umožňující.

Ruku v ruce musí jít zpřísnění trestů pro pachatele trestných činů pod vlivem návykové látky, protože marihuana za volant nepatří stejně jako alkohol.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Humplík | čtvrtek 4.6.2015 7:00 | karma článku: 23,95 | přečteno: 2528x
  • Další články autora

Filip Humplík

Převlíknu se na Mikuláše za čerta: Jsem ještě v pořádku?

Časopis Time zveřejnil osmnáct let starou fotku kanadského premiéra Justina Trudeaua. Pochází ze školního karnevalu s tématem arabských pohádek Tisíc a jedna noc, na kterém se tehdejší učitel Trudeau převlékl za Aladina.

23.9.2019 v 11:57 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

No Future nebo Soudný den? Budoucnost bude přesně taková, jakou si ji uděláme

Kdysi v pubertě jsem začal poslouchat punk. Tvrdou hudbu mám rád dodnes, ale punkové heslo No future! (Žádná budoucnost!) už mi nic neříká. Jak totiž člověk dospívá a bere rozum, dochází mu, že je to jen na něm.

15.3.2019 v 7:00 | Karma: 18,46 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

Mávání vlajkou. Tibet a rodina.

Všimli jste si? Po celém Česku dnes vlají vlajky Tibetu. Na první pohled je to jen symbol solidarity s nezávislou himálajskou zemí, kam v říjnu 1950 vtrhla čínská okupační vojska.

8.3.2019 v 7:45 | Karma: 17,77 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

Transgender sportovkyně: zůstane svět normální?

O pořádný rozruch se v minulých dnech postarala legendární česko– americká tenistka Martina Navrátilová. Jak možná víte, otevřeně se hlásí ke své lesbické orientaci.

1.3.2019 v 7:17 | Karma: 44,53 | Přečteno: 4795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

Češi by měli víc umírat, zlevnily by pohřby!

Nebo “Kokain je tak drahý, protože feťáci málo šňupou!” Nebo “Čím víc budeme jezdit autem, tím levnější bude benzín!”

21.2.2019 v 12:22 | Karma: 29,87 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Premiér se sešel s kandidátem na ministra Ženíškem, navrhne ho na jmenování

10. května 2024  10:36

Premiér Petr Fiala v pátek odešle návrh na jmenování Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

10. května 2024  10:20

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN...

Soud poslal do vazby muže bez domova obviněného z vraždy přítelkyně v Plzni

10. května 2024  10:14

Plzeňský okresní soud poslal do vazby sedmatřicetiletého bezdomovce obviněného z vraždy přítelkyně....

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3564x
Táta 5 dcer, podnikatel, hrdý Pražák a pražský zastupitel za ODS.

Seznam rubrik