Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

MYTHS AND REALITY: Největší ekonomické problémy od Velké deprese

Určitě jste už také mnohokrát slyšeli tuto velmi často frekventovanou větu. Je ovšem takové srovnání skutečně na místě? Opravdu zažívá svět nejhorší ekonomické problémy od 30. let? Co se týče zemí Východního bloku, určitě to pro ně platí. Žádná větší recese ani deprese je nezasáhla. Většina z nich byla totiž v permanentní recesi, či depresi několik desítek let. To je i případ bývalého Československa. Přestože český ekonom Josef Goldman dokázal existenci hospodářského cyklu i za socialismu, růst ekonomiky v socialisickém táboře nikdy nebyl takový, aby se případný dlouhotrvající pokles dal vůbec označit za recesi. Nebo snad chce někdo říci, že Severní Korea je v recesi? Ponechme tedy tyto země stranou a mimo ponechme také Čínu, která na tom byla ekonomicky tak špatně, že už to snad ani nemohlo být horší. Její otevírání se světu od konce 70. let ji tedy přineslo velmi výrazný ekonomický růst. Tvrzení podobná nadpisu článku však zaznívají i ze 4 donedávna největších ekonomik světa. (Nyní se mezi ně dostala Čína) I v USA, Japonsku, Německu a Velké Británii se mluví o největších problémech od 30. let. Všechny tyto země byly součástí vyspělejšího Západu a kapitalistického zřízení minimálně od konce 2. světové války. Mohou i představitelé těchto zemí skutečně hovořit o současné recesi jako o té nejhorší od GREAT DEPRESSION?

Nejprve si vysvětleme jen pár opravdu základních pojmů. Někteří lidé mají tendenci mluvit o současné ekonomické recesi jako o ekonomické krizi. Média je v tomto omylu bohužel neustále podporují. Recese je z makroekonomického hlediska pokles ekonomické aktivity (pokles HDP) ve dvou a více po sobě jdoucích čtvrtletích .

Deprese = krize je pak dlouhodobý pokles HDP pod potenciál ekonomiky. (dlouhotrvající a hluboká recese) Světová ekonomika neklesala hluboko a ani více než rok, je tedy na místě hovořit pouze o recesi. Označení "krize" je na místě pouze mluvíme-li o krizi finanční. Finanční sektor se opravdu ocitl ve velkých a nebývalých problémech srovnatelných dokonce i se 30. léty 20. století, a proto je toto označení zcela správné. Nyní můžeme přejít k vlastní analýze. Zvolil jsem 6 makroukazatelů (Nezaměstnanost, pokles HDP, pokles průmyslové produkce, pokles maloobchodních tržeb, pokles akciového trhu, inflace) a čísla z let 2008-09 jsem porovnal s jejich staršími sourozenci. Podíváme se teď na každou ze 4 zmíněných zemi zvlášť a pokusíme se shodnotit, nakolik jsou vyjádření o největších ekonomických problémech relevantní.

 

 

USA - Spojené státy Americké - 2008-09 vs 1980-82

Na začátku 70. let se zcela zhroutil do té doby hlavní způsob keynesiánského ekonomického myšlení. Do USA a VB dorazila STAGFLACE. (pokles či stagnace HDP současně s vysokou inflací) Koncept trade-of mezi inflací a nezaměstnaností dostal zásadní trhlinu. Ropné šoky z let 73 a 79 situaci ještě vyhrotily. Nezaměstnanost vystoupala na vysokou úroveň (byť byla mnohonásobně nižší, než za Velké deprese) a inflace byla dvojciferná. Po celá 70. léta se americká ekonomika nemohla dostat zcela na nohy. Problémy přetrvávaly až do roku 1982, kdy už byl americkým prezidentem Ronald Reagan a v čele FEDU Paul Volcker. Nezaměstnanost byla v porovnání s nejhlubším rokem právě odeznívající recese ještě o téměř 1,5 % vyšší. Procentuální pokles HDP byl velmi podobný, ale ekonomika tehdy byla na nižším základu. Maloobchodní tržby klesaly 3 roky po sobě. Inflace byla na poměrně vysokých 13,3 %. Do centra ekonomického myšlení se začali dostávat Monetaristé, kteří kladli důraz na nízkou míru inflace. Přesto ještě v roce 1982 byla inflace přes 6 procent. Americká ekonomika se přiklonila "konzervativním obratem" k ekonomii strany nabídky a postupně se její rány zahojily. Kombinace dvojciferné inflace a nezaměstnanosti však straší ve snech američany ještě dnes. Je tedy na Vás, abyste si obě období porovnali sami, mě osobně se však zdá, že USA prožily v 70. letech těžší chvíle.

 

 

Velká Británie - Spojené království - 2008-09 vs 1980-82

Velká Británie neprožívala po válce tak oslnivé období růstu jako její zámořský a větší soused. U moci byli labouristé, chvilku konzervativci a pak opět labouristé. Stejně jako celý tehdejší svět se i Spojené království řídilo keynesiánským ekonomickým myšlením a jeho makroekonomickou teorií. Podle upravené Philipsovy křivky se vládnoucí politici snažili řídit hospodářství k nižší nezaměstnanosti za cenu vyšší inflace. Na počátku 70. let však spadla klec a Británie se ocitla ve velkých problémech. Vysoká inflace a nezaměstnanost se na delší dobu trvale usadili v britské ekonomice. Nezaměstnanost byla o téměř 3 % vyšší než v loňském roce. HDP kleslo o 2 procenta v roce 1980 a o dalších 1,2 % i následující rok. Průmyslová výroba klesla o 7 %. Maloobchodní tržby neklesaly v Británii ani tehdy ani dnes, přesto byl jejich růst velmi nízký. Akciové trhy kupodivu na situaci nijak nereagovaly a ceny akcií i nadále rostly. Naopak v recesi, která nás nedávno potkala byly stejně jako i ve 30. letech akciové trhy tím prvním makroukazatelem blížící se recese. Nejděsivějším číslem je pak jednoznačně inflace na úrovni 18 % z roku 1980. Po nástupu Margaret Thatcherové v roce 1979 musela britská ekonomika projít velkými změnami, které sice na krátkou dobu utlumily růst, ale ekonomika se uzdravila a v Británii začala opět růst životní úroveň. Příklon k liberálnějším trhům učinil přítrž hanlivému označení Spojeného království jako "nemocného muže Evropy". Velká Británie prožila v 70. a části 80. let nesporně horší období, než zažívá dnes.

 

 

mecko - Spolková republika Německo - 2008-09 vs 1973-75

Německo je zcela jiným případem než předešlé 2 státy. Po II. světové válce bylo naprosto zničené, německá města byla rozbombardovaná a životní úroveň nízká. Na této neúrodné půdě bylo zaseto semínko německého hospodářského zázraku. Konrád Adenauer usedl na kancléřskou židli nově vzniklé SRN a začalo období nebývalého růstu životní úrovně. Raketový růst Západního Německa ostře kontrastoval se stagnací NDR. Zdálo se, že jej jen tak něco nezastaví. Sedmdesátá léta však znamenala menší otřesy i pro znovustvořenou ekonomickou velmoc Evropy. Nezaměstnanost byla až do sjednocení v roce 1991 velmi nízká a omezovala se pouze na svou přirozenou míru. Zajímavostí snad na tomto místě je, že od znovusjednocení Německa neklesla míra nezaměstnanosti pod 7,8 %. Pokles HDP byl pouze pětinový v porovnání s poklesem let 08/09. Průmyslová výroba klesla v minulém roce 3 x více v porovnání s lety 73-75. Akciové trhy reagovaly v obou případech prudkým poklesem. Pouze ukazatel inflace tak vyznívá ve prospěch loňského roku. Jsou-li tedy tyto makroekonomické údaje správné, pak čtvrtá největší ekonomika světa skutečně loni a předloni prožila největší ekonomické problémy od konce II. světové války.

 

 

Japonsko - Japonské císařství - 2008-09 vs 1997-79 vs 1973-75

Japonsko bylo na tom po válce velmi podobně jako Německo. Bombardování japonských ostrovů zcela zničilo infrastrukturu a velká města, ale nezničilo japonského ducha. Silně spořiví a ekonomicky aktivní japonci postavili svou zemi brzy na nohy a vedle německého hospodářského zázraku se brzy začalo mluvit i o tom japonském. Císařství zažívalo dobu rychlého ekonomického růstu nepřerušeně až do 70. let, kdy i zemi vycházejícího slunce zastihly světové hospodářské problémy. Jedna z nejvyšších inflací  70. let postihla právě Japonsko. Růst spotřebitelských cen (i když to není úplně správný ukazatel inflace) o 23,2 % byl vskutku hrozivý. Deflace 08/09 a mírná inflace let 97-99 snad ani nesnese srovnání. Nezaměstnanost je v Japonsku tradičně velmi nízká a i ta nejvyšší by byla úspěchem pro každou jinou zemi. Pokles HDP byl loni jednoznačně největší za posledních 70 let, avšak už po celá 90. léta byl japonský růst velmi slabý a vyvrcholil 2 procentním poklesem v roce 1998. Indikativní plánování se definitivně zhroutilo. Nevýrazný růst 90. let je často připisován deflaci, ale to je příliš velké zjednodušení. Deflace neznamená automaticky problém pro ekonomiku, jak se mnozí domnívají. (více na: http://mises.org/daily/1254 - deflation: The Biggest Myths) Důvodů bylo určitě více. Nicméně po srovnání všech releventních čísel vychází i pro "zemi vycházejícího slunce" recese let 08/09 jako období největších hospodářských problémů.

 

 

Conclusion

Loni a předloni byla globální ekonomika vtažena do recese a po dlouhé době klesl i globální HDP. Z největších ekonomik rostla pouze Čína. Už od roku 2007 se začalo hovořit o nejhorší recesi od 30. let minulého století. Recese 08/09 patřila určitě k těm největším už jen jejím rozsahem, ale ty nejhorší ekonomické problémy za posledních 70. let pro mnohé země neznamenala. Třeba se ale ještě vrátí. Vládní stimuly uvrhly ekonomiky do dluhových pastí a jejich účinky brzy pominou. Pak se teprve ukáže, zda je oživení opravdu tak silné a stabilní, jak se ještě před nedávnem zdálo. Recese se tedy může vrátit (tvar  písmene W),  anebo oživení může být velmi pomalé (tvar písmene U). Je velkým štěstím, že dluhová krize konečně poukázala na to, co doopravdy nejvíce škodí ekonomice - vládní intervence a fiskální nezodpovědnost. Žádné další nesmyslné utrácení ekonomiku z recese nevyvede! Může ho sice urychlit, ale pouze za cenu neúplného ozdravení a budoucí další recese. Ani centrální banky by si už neměly nesmyslně hrát s tiskařskými stroji a úrokovou mírou. Není to hračka, se kterou se dá libovolně hýbat. Recese let 08-09 nebyla způsobena nedostatkem spotřeby a nadvýrobou, jak se mnozí keynesiánci domnívají, ale hlavně nedostatkem reálných úspor. O příčinách ekonomické recese ale snad v dalším článku. Jestliže jste článek dočetli až jsem, velmi Vám za to děkuji a pakliže nebudete vulgární, budu vděčný za každý Váš poznatek.

 

Zdroje: Veškeré údaje staženy z webu OECD a z:

http://www.thisismoney.co.uk/economy
http://stats.oecd.org/index.aspx
http://www.miseryindex.us/URbymonth.asp

1980-822008-09
USA
Nezaměstnanost10,89,3
-1,9-2,4
-5,1-9,3
-6,0-6,9
(+)-22,0
inflace13,3-0,4
Autor: Filip Hendrych | pondělí 26.7.2010 10:15 | karma článku: 12,30 | přečteno: 2455x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

21.8.2010 v 19:00 | Karma: 34,56 | Přečteno: 5984x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

7.8.2010 v 14:20 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!