Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

MYTHS AND REALITY: Válka přináší rychlejší technologický pokrok

Na světě existuje spousta mýtů, polopravd a omylů, které lidé považují za pravdivé. Jen málo jich je ovšem tak rozšířených a všeobecně přijímaných jako tento. V mládí jsem mnohokráte slyšel tu otřepanou větu, že za války dochází k obrovskému technologickému pokroku, který je posléze použit v běžném životě. Média dokázala mnoho lidí o této „iracionální nepravdě“ dokonale přesvědčit. Možná si teď říkáte sami, copak to tady ten člověk píše? Vždyť je to přece nezpochybnitelné? Jak to tedy ve skutečnosti je?

Válka sebou přináší naprosto jedinečné podmínky. V těchto jedinečných podmínkách se umně využívá propaganda. Ta propaganda, která pak vytváří tyto zcela chybné názory. Jejím cílem je lidi přesvědčit o nutnosti válečného úsilí s použitím jakýchkoli metod, tedy i lží. A jak se říká - tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. Koncept tohoto od základu nepravdivého tvrzení lze však velice snadno napadnout a budeme-li se jím zabývat trošku hlouběji, zhroutí se jako domeček z karet. Z čeho tedy pramení mé přesvědčení o mylnosti tohoto tvrzení?

Z jednoduchého faktu - stát je špatný hospodář. Milton Friedman vytvořil velice známou a krásnou tabulku využití peněz, ze které jednoznačně vyplývá, že největší alokační efektivnosti zdrojů je učiněno za dost, využíváme-li své peníze pro sebe. Využití svých peněz pro někoho jiného je efektivní méně, ale přesto lepší, než použití cizích prostředků pro sebe. V tomto případě totiž postrádáme šetrnost. (Z cizího se přeci jen utrácí lépe.) Nejméně efektivní situací alokace zdrojů je ta, kdy rozhodujeme o cizích penězích pro někoho jiného. To je prakticky problém všech státních zakázek - vojenské a válečné nevyjímaje.

Byrokratický systém tyto peníze vezme a přelije do nějakého válečného výzkumu, který se mu v tu chvíli jeví jako nejlepší. Bez znalosti detailnějších informací prostě peníze vysype. Nejsou totiž přímo dotyčného člověka,jenž o nich rozhoduje, a tak není důvod zabývat se detailně tím, kam peníze vlastně jdou. Poté si odškrtne splněný úkol a čeká na vyplacení mzdy za odvedenou práci. Tyto peníze se pak, jakkoli dobré mohou být byrokratovy úmysly, v systému z větší části utopí. Přitom mohly být použity zcela jinde, na jiné a jistě užitečnější účely. O těchto příležitostech ale ví pouze jednotlivec díky své rozptýlené znalosti (koncept rozptýlené znalosti vytvořil a podrobně rozebral F. A. Hayek ve svých pracích), kterému moc záleží na tom, co se stane s jeho penězi. Velmi dobře ví, že na tom závisí jeho osobní prospěch či budoucí zisk, a proto by nikdy neinvestoval do vědeckého programu, ve kterém by neviděl žádný ziskový potenciál. (byť nemusí být nutně vyjádřen penězi) Nikdy by tedy své peníze neinvestoval do výzkumu, o kterém by nebyl přesvědčen, že mu v budoucnu přinese kýžený benefit.Tohle státní byrokrat neřeší, prostě peníze vylije do portfolia válečných výzkumů a on už se nějaký ujme. Ano, nakonec možná 5 – 10 % peněz skutečně přinese nějaké výsledky, ale zbylých 90 % prostředků prostě nenávratně zmizí. Tyto prostředky přitom byly ve formě daní lidem odebrány a ti je nemohli využít pro své vlastní investice. Společnost tedy chudne a chudne v kontrastu toho, jak by bohatla, kdyby k žádné válce nedošlo. Bez války by společnost byla bohatší a mohla investovat své větší prostředky (plynoucí právě z tohoto bohatství) do širokého spektra příležitostí  - výzkum a vývoj nevyjímaje. Takto vynaložené peníze by pak měly daleko větší návratnost.

Další problém alokační neefektivnosti je pak spojen i se samotným účelem zkoumání.  Za války je většina věcí vyvinuta se záměrem ničit. Pakliže by byl tedy argument o rychlejším technologickém pokroku ve válečném stavu pravdivý, byla by v současné době nejlepší ekonomikou světa Haiti. A v neposlední řadě existuje ještě jeden velice pádný argument proti tomuto tvrzení. I kdybychom snad připustili, že technologický pokrok za války a bez ní je srovnatelný, musíme se slovy mého vyučujícího doktora Tajovského zeptat:

„myslíte si, že ti mrtví by s tím souhlasili?“ (Phdr. Ing. Tajovský)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Hendrych | neděle 21.3.2010 9:26 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

21.8.2010 v 19:00 | Karma: 34,56 | Přečteno: 5984x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

7.8.2010 v 14:20 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Je to v rozporu s Ústavou, vyčítá opozice návrhu na korespondenční volbu

9. května 2024  5:15,  aktualizováno 

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:45

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

9. května 2024  10:35

Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici...

Moskvou burácely tanky. Putin v projevu obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  10:32

Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ve čtvrtek ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!