Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EU: STOP Nesmyslné Evropské Zemědělské Politice

V Evropské Unii dnes žije asi půl miliardy obyvatel. V zemědělství působí asi 11 311 000 zemědělců, což představuje asi 5 % práceschopného obyvatelstva. (2,3 % obyvatel EU) Tato populace vytvoří produkt ve výši 1,8 % unijního HDP. Rozpoče EU pro rok 2010 bude 141 miliard eur.  Přestože v tomto sektoru pracuje minorita celkové populace, do zemědělství připluje v letošním roce v rámci "společné evropské zemědělské politiky" přes 42 % veškerých výdajů evropského rozpočtu. A toto číslo bylo 70. letech ještě mnohonásobně vyšší. (tehdejší rozpočet byl ale samozřejmě v absolutních hodnotách daleko nižší) Jak je tedy možné, že z rozpočtu, který má sloužit zmíněné půl miliardě lidí, plyne takové menšině, jakou zemědělci představují, taková obrovská část celého koláče. O tak obrovských benefitech, které požívají evropští zemědělci, si mohou nechat ostatní obyvatelé a jednolivá odvětví jen zdát. (údaje z http://machay.blogy.novinky.cz/1004/jak-funguje-spolecna-zemedelska-politika)

 

Ponechme teď stranou můj názor na smysluplnost samotného evropského rozpočtu, jakož i na celý koncept politické federace, ke které Unie zcela jednoznačně směřuje a věnujme se té jediné a podle mého názoru nejvíce na hlavu postavené politice - zemědělské politice. Ta začala vznikat ještě před vznikem EHS. V 50. a 60. letech se snažila Evropa o potravinovou soběstačnost. Na Východě stála velká hrozba Sovětského impéria a jeho satelitů a pravidelné zásobování potravinami by bylo v případě válečného konfliktu klíčovou záležitostí. Dovážet zemědělské produkty v dostatečném množství by bylo pro II. světovou válkou zadluženou Západní Evropu neřešitelným problémem. Alespoň takové byly ty hlavní oficiální hlasy, které zněly ve prospěch vznikající zemědělské politiky. Jedním z hlavních cílů také bylo zajištění přijatelné životní úrovně všech zemědělců. Kdo si tehdy dovedl představit, že tento cíl bude plně naplňován i v daleko bohatší současnosti.

 

Na jakém základě celý koncept pracuje?

Jak jsem již zmínil, jedním z hlavních cílů byla snaha o potravinovou soběstačnost Evropy. Jak ale tohoto dosáhnout? Jedinou možností bylo uzavřít trh před konkurencí vysokými cly. To se také stalo a následkem toho se utvořilo jakési vakuum, ve kterém pomalu ale jistě vzkvétala neefektivnost. Nikdo nebyl motivován zahraniční konkurencí zlepšovat své poskytované služby a postupně se začaly světové ceny potravin vzdalovat těm evropským. Náklady na vyprodukovanou jednotku statků v agrarním sektoru se snižovaly daleko pomalejším tempem, než ve zbytku Svobodného světa. Postupem času už zemědělcům přestávaly stačit cla k tomu, aby jim zabezpečily dostatečné zisky, a tak musely na řadu přijít vládní subvence. Dnes je situace taková, že v Evropské Unii jsou například náklady na výrobu jedné libry cukru zhruba 2,5 krát vyšší než v Indii, či dokonce 5 krát vyšší než v Zambii, Thajsku, Malavi a dokonce i Brazílii. Co z toho plyne pro průměrného spotřebitele? Každá rodina zaplatí ročne o 2300 kč více, než by musela v případě volného trhu s potravinami. A to se jedná pouze o cukr. Ročně každého z nás stojí celý tento neperspektivní kolos 2968 kč. (včetně batolat, kojenců, důchodců apd...) Čtyřčlená rodina tedy zaplatí ročně přes 12 000 kč navíc. (údaje z: http://www.mesec.cz/clanky/cukrova-perverze-made-in-eu/)

EU ve snaze zajistit nadstandartní životní úroveň i tomu nejméně efektivnímu zemědělci nejenže stanovuje velmi vysoká cla ( v případě cukru je sazba na dovoz 324 %), ale také stanovuje kvóty. A to nejen ty dovozní, kvóty stanovuje i na vnitřním trhu, aby mohla zemědělcům garantovat minimální výkupní cenu. V praxi tak dochází k tomu, že jsou mnozí placeni za to, aby své pole neoseli vůbec. Představte si, že jste v práci placeni za to, abyste nedělali nic. Neskutečné, že? Příjemná představa, přestáváte se už protestujícím zemědělcům divit? Zemědělec není vůbec ničím motivován, aby se stal efektivnějším, v případě že své zboží neudá na vnitřním trhu, EU je povina jeho zboží za stanovenou minimální tzv. "intervenční cenu" odkoupit. Popřípadě mu pomoci vyvézt jeho produkty mimo Unii. Kdo by ale chtěl až 5 krát dražší potraviny.? Na řadu musí přijít subvence. Za potraviny tak platíme vlastně 3 krát. Nejprve dáme zemědělcům peníze na to, aby něco vůbec vyprodukovali, (přičemž světová náklady na výrobu jsou daleko nižší), podruhé jim zaplatíme na subvencích, aby to mohli někam vyvézt. A v konečném případě si tak následkem nesmyslného kvótování (zákon nabídky a poptávky = čím více zboží je k mání, jinými slovy, čím větší je nabídka, tím nižší je obvykle cena) ještě za potraviny připlatíme více, než bychom museli, kdyby tyto kvóty neexistovaly. A takhle to v EU skutečně chodí!

A co více? Toto naše rozmazlování této skupiny obyvatel v konečném důsledku znamená problémy života a smrti pro mnoho afričanů a lidí, žijících v rozvíjejících se oblastech. Jejich ekonomiky stojí z velké části právě na agrárním sektoru. Zavedením kvót a vysokých celních tarifů jim bereme možnost obchodovat s námi, tedy jim bereme možnost požívat jeden z největších objevů lidstva - vzájemně prospěšné směny .Dochází tak k silně paradoxním situacím, kdy evropští zemědělci blokují dálnice a vylévají mléko a v Africe mezitím lidé umírají. (nehledě na to, že spousta lidí, kteří pracovat chtějí a musí, se kvůli jejich blokádám nedostane do práce včas nebo vůbec, kdo jim na to zatraceně dal právo?) Afričanům posíláme místo toho miliardy dolarů, ze kterých většinou profituje jen úzká skupina lidí blízkých diktátorovu režimu, kteří si za ně pak nakoupí zbraně, aby ještě déle prodloužili svou tyranii. Přitom by stačilo tak málo, otevřít trhy jejich produktům.

Často se setkávám s názorem, že nikdo si neumí představit, jak v těch zemích "třetího světa" produkují potraviny. Bůhví, čím je to hnojeno a jaký to má vliv na  naše zdraví. Lidé mi tvrdí, že si raději budou kupovat potraviny z Evropy, u kterých mají jistotu kvality, než nějaké pochybné potraviny z třetího světa. Ponechme stranou bezmeznou víru v dodržování vysokých unijních standardů (bruselský úředník je stejně snadno zkorumpovatelný jako ten český, nehledě na to, že jsem sám viděl několik dokumentů o drůbežárnách, kde se o nadměrně vysokých hygienických normách rozhodně nedalo hovořit) a zabývejme se otázkou dostupnosti těchto komodit v případě otevřených trhů. Ty by totiž nikomu nebránily v možnosti vybrat si mezi daleko levnějšími produkty ze zahraniční a produky zemědělců z EU. Člověk, který by neměl důvěrů v levnější produkty by si mohl stále kupovat produkty dražší. Zákonem poptávky a nabídky by se v tomto případě řada skutečně efektivních a dobrých evropských zemědělců na trhu jistě udržela. Na druhou stranu by ale nebylo bráněno lidem jako jsem já, aby si kupovali potraviny levnější. Volný trh dává obrovské množství výhod. Jedinými, kteří by na něm skutečně nejvíce tratili, by byli ti nejméně efektivní zemědělci. Jen ty by trh nemilosrdně vyhnal z odvětví. V EU existuje určitě spousta velmi dobrých zemědělských firem, které jsou schopny obstát i v celosvětové konkurenci. Proč ale mají platit ti efektivní a úspěšní těm neefektivním a neúspěšným.?Jaký morání nebo jiný kodex jim k tomu dává právo?

Společná zemědělská politika Evropské Unie je jednou velkou dírou, do které sypeme peníze, abychom v budoucnu sypali ještě více! Kdykoli hrozí, že by mohly být privilegia zemědělců omezeny, vytáhnou do ulic s nesmyslnými hesly a plakáty, zatlačí na vládu a ta se jim často podvolí. Úkázkově to v tomto případě funguje ve Francii. Pokud lidé v Německu nebo alespoň v Británii nezvednou varovný prst proti této politice, Francie se svou silnou zájmovou zemědělskou skupinou nikdy z tohoto vlaku samovolně nevystoupí. Říká se, že EU je dobrovolný svazek všech států, ve kterém jsou si všichni rovni. Faktem ale zůstává, že na čem se nedohodne Německo s Francií, to se nestane. Bohužel Evropa se ubírá zcela opačným směrem, než by dle mého názoru měla, cestou větších regulací a silnějšího progresivismu. Cestou, která nevede k větší prosperitě a už vůbec ne k větší individuální svobodě. Přetrvávání, prodlužování a v mnohém dokonce i posilování zcela iracionální zemědělské politiky je toho jasným příkladem.

 

Zdroje: Cukrová perverze "Made in EU", http://www.mesec.cz/clanky/cukrova-perverze-made-in-eu/ dat. stažení: 6. května 2010

Jak funguje Společná zemědělská politika, http://machay.blogy.novinky.cz/1004/jak-funguje-spolecna-zemedelska-politika, dat. stažení: 7. května 2010

Obrázky mají v názvu stránku ze, které jsou staženy, tímto velmi děkuji Všem výše citovaným článkům za užitečné údaje, poznatky a čísla.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Hendrych | pátek 7.5.2010 18:00 | karma článku: 18,37 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

21.8.2010 v 19:00 | Karma: 34,56 | Přečteno: 5984x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

7.8.2010 v 14:20 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!