Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY-KOTZOUR

10. 5. 2010 11:01
karma

zemědělská politika EU patří do minulého (možná spíš do předminulého století)

0 0
možnosti
SH0

sir Humprey 002

10. 5. 2010 10:59
0 0
možnosti
M

Mareš

10. 5. 2010 10:33
Rozmazlováni nejsou ti naši zemědělci ale ti západní

Naši naopak musí bojovat nerovnou válku proti jejich vysokým dotacím. A tím pádem nižším cenám. Potravinově soběstačná by ale měla být každá země. Už proto že KVALITNÍ potraviny se nedají vozit přes celou Eu kamiony jak se to děje dnes. Češi si ale na nekvalitní potraviny zvykli.

Úvahu o dovozu potravin z Afriky nechávám bez komentáře. Autor to sám pochopí až bude někdy s černochy pracovat.

http://hobby.idnes.cz/proc-jsou-rajcata-z-obchodu-jako-malovana-ale-chutnaji-jako-amarouny-11h-/hobby-domov.asp?c=A100430_103433_hobby-domov_bma  "Jasně že naše rajčata nemají vůbec žádnou chuť," překvapí mě upřímností Antonio Ortega, předák ve firmě Cristallplant

0 0
možnosti
N

Novotnak

8. 5. 2010 8:39
Tak na 80 % souhlas

Souhlasím, že by se mělo skončit s dotacemi, ale nesouhlasím, že je právě kvůli tomu v Africe hlad. Ten cukr kterej kvůli clům nemohou dovést k nám, proč by si s ním nemohli osladit život sami? Aby sami hlady netrpěli? Protože otevření trhů z Afriky bídu nevyvede, to by se musela Afrika otevřít tržnímu hospodářství uvnitř sebe a musely by přestat existovat diktátorské režimy, musela by tam být větší vzďělanost jinak budou na dovozu do efropy vydělávat zase jenom někteří a všichni ostatní budou dřít bídu.

Nesouhlasím s tím, že by byla u nás nízká efektivita práce, ono totiž v africe či indii je efektivita podstatně nižší. Jenomže afrika a či jižní amerika má úrodu 2x až 3x do roka a podstatně levnější pracovní sílu. Takže náklady na výrobu kilogramu cukru tam budou samozřejmě menší i při nžší efektivitě práce.

0 0
možnosti
N

Novotnak

8. 5. 2010 8:41
Re: Tak na 80 % souhlas

A poslední argument. Přesto že nesouhasím s dotační politikou, tak každá koruna, která je zadotována zemědělcům v podstatě stejně zůstane v Evropě, ale každá koruna, za kterou je nakoupen zahraniční cukr odejde pryč.

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 5. 2010 23:47
Funguje ještě nějaké soukromé podnikání bez dotací?

Soukromý sektor je očividně neefektivní a nemá cenu ho dál vydržovat z našich společných peněz.

0 0
možnosti
N

Novotnak

8. 5. 2010 8:25
Re: Funguje ještě nějaké soukromé podnikání bez dotací?

Za komančů bylo zemědělstní dotováno podstatně víc než je tomu teď a o efektivnosti se nedalo mluvit vůbec, když se po revoluci zvládne stejná práce s desetinou lidí.

0 0
možnosti
H

hash55

7. 5. 2010 22:52
...

Hlavně stop ničení národního hospodářství...

0 0
možnosti

Tramp_007

7. 5. 2010 18:41
No, nevím

awl posuzovat význam zemědělství jenom podle toho, kolik v tom pracuje lidí a jakou hodnotu vytvoří je poněkud zcestné. Bez toho levnýho žrádla se neobejdeme.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

7. 5. 2010 18:45
Re: No, nevím

JE levnější nakoupit jídlo v Jižní americe a dovézt ho do Evropy než platit evropské zemědělce. I přes ty cla.

Narozdíl od afriky by sme na to ještě peníze měli. Místo toho evropské přebytky se cpou horem dolem pod menší než výrobní do afriky jenom aby se jich někdo zbavil. Rozdíl pak dotuje EU.

Zemědělství je třeba zeefektivnit. Evropu by snadno nakrmila polovina současného stavu zemělců. (To co by lidi zaplatili by šlo ovšem do kapes méně lidem tudíž by je nebylo třeba dotovat)

Kámen úrazu je co udělat s tou druhou půlkou zemělců... kolonie už bohužel nemáme.

0 0
možnosti
BS

boblanek

7. 5. 2010 18:05
Také jsem si to donedávna myslel.

 Teď se vrátil můj syn z USA a viděl tam opuštěné vesnice i městečka - když to tam přestalo šlapat - a byl z toho hodně smutný. Venkov dnes u nás navíc dělá, co do plus i mínus, velmi malou část rozpočtu. Horší jsou ty promrhané peníze na dálnicích a v jiné korupci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!