Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemáš Twitter?

Je to jako bych přišel do samoobsluhy do oddělení čokolád, podíval se a vzal do jedné ruky Milku a do druhé ruky Studentskou Pečeť. Na první pohled jednoduché. Milka je kvalita, mají ji rádi všichni, prodává se a je to trend. Studentská je takový mladší sourozenec krčící se v koutě. Všimne si ho jen někdo, ale když už, tak si ho oblíbí a objeví jeho tajemství.

Chápu, zní to divně. Už to budou 3 měsíce, co jsem naposledy zahýbal svým líným zadkem a něco napsal. Původně jsem měl v plánu psát tradiční vánoční klišé, přát světu mír, aby si lidé pomáhali a podobné iluze. Taky jsem chtěl napsat shrnutí roku 2012, popřípadě seznam xn cílů pro rok 2013. V hlavě mi zní takové to „Žitovské“ NE! Dál to možná znáte… „Fotky? Ne, nejsem veřejný majetek…“. Ale teď už zpět k tématu.

Vrátím se k těm čokoládám (ano, i na název článku se časem dostane…).  Co je vlastně to tajemství Studentské Pečeti oproti Milce? Ona ta Pečeť stojí zhruba stejně jako „fialová kráva“, dokonce je i o něco těžší – to proto, že toho v sobě má daleko víc, než jen kouzlo chuti v obyčejné čokoládě, která přiláká víceméně každého. Má v sobě například rozinky, oříšky, může být i hořká, a pokud jste opravdoví gurmáni, vyberete si i mezi brusinkami, hruškami atd. Nyní se můžeme vrátit zpět před ty monitory, tablety nebo jiné ohavnosti, díky kterým si mě teď můžete číst úplně kdekoliv.

Dnes jsem si jako každý den prošel svou „tajmlajn“ na Twitteru (to je takový ten modrý pták, o kterém jste se v prvouce nikdy neučili a přesto, že máte seminář z biologie, tak stejně neznáte jeho latinský název) a narazil jsem na několik zajímavých tweetů (to je zase ten nesmysl, na který nemůžeš dostat „lajk“ a ani se tam nerozepíšeš, když to má jenom 140 znaků), díky kterým jsem se na chvilku zastavil a popřemýšlel, co vlastně dělám proto, abych byl jednou v životě šťastný a úspěšný. Nechápu tu propast mezi Facebookem a Twitterem. To není o tom, že bych zatracoval Zuckerbergův zdroj prachů, když ho denně využívám a je mi k dosti věcem platný. Proč nemůže být stejně (a možná i více platný) “modrý pták“?

Všechno zlé, napjaté, ambiciózní a cílevědomé jsem přišlo od těch zrůd amerických. Najednou dneska každý chce být úspěšný, každý chce jezdit károu, jíst luxusní jídlo, nic nedělat a žít si svobodně a dožadovat si práv na spokojený život. Dobře, možná se u nás vyrojilo množství lidí, kteří jsou právě schopni projít peklem, aby si později mohli užívat svých úspěchů. Stačí se mrknout na rodiče, zejména ty starší, jako mám například já. Stejně kolem té 7. - 8. hodiny sednou na ten gauč, zapnou si úplněkničemuakorátnanasrání Zprávy TV H*vna, ve kterých se dozví asi 5% podstatných věcí, které zdravý člověk ví dávno přes den z jiných zdrojů. Potom si rozladí svou romantickou duši u Ordinace a jdou spát. A že je to jiné u mladých? Vůůůůbec… Možná většina z nás má spoustu aktivit na odpoledne ať už jsou to jakékoliv druhy sportu nebo cokoliv jiného. Stejně ale zapneme ten Facebook kolem 8. hodiny a na co čumíme? Co nám FB dá? Přesně to co ta Milka, jenom to co jsme naučení chtít, ale ne to, co skutečně potřebujeme. Jasně, sledovat vtípky, přát někomu k narozkám aby se neřeklo, prodrbat kdo s kým zrovna „chodí“ nebo kdo se včera poblil na akci a nějaký „social boss“ to sdílel na FB. Abych nezapomněl, hlavně všechno upravit instagramem z nejlevnějšího Androidu a dát si srdíčko.

Už to začíná být zdlouhavé, zaznamenal jsem. Twitter má něco víc, co Facebook mít nikdy nebude. Ta jednoduchost a myšlenka minimalizace podporuje nejefektivnější způsob jak shromáždit co nejvíce PODSTATNÝCH a ÚČELNÝCH informací. Je všeobecně známo, že oříšky a hlavně rozinky má rádo strašně málo lidí. Jen se zeptejte náhodných 5 lidí kolem sebe a 4 z nich vám řeknou, že rozinky nesnáší. Jenomže ty rozinky, to navíc, o co má zájem jen málo lidí vám v té Pečeti dá tu nejlepší chuť v kombinaci s čokoládou. A to samé platí pro Twitter. Můžete číst přesně to, co potřebujete. Všechno, v čem se chcete naučit něco nového, nebo zdokonalit, nebo prostě být v kontaktu s něčím, na čem vám záleží je tam a nikde jinde nezjistíte víc, protože to jsou informace přímo od zdrojů, od reálných lidí. Jednoduchý příklad. Udělal jsem rozhovor s českým reprezentantem Theo GebreSelassiem, aniž bych zvedl zadek ze židle. Stačilo ho kontaktovat na Twitteru. Samozřejmě, je celkem náhoda, že se zrovna on ozval a kývl mi na možnost zeptat se ho na pár otázek, ale není to perfektní mít zadarmo z vašeho domu možnost komunikovat s takovou osobností?

Hlavní myšlenka, proč vůbec Twitter používat a proč vůbec stát o to být informovaný a zajímat se o věci? Proč jsem vůbec porovnával nějaké dvě čokolády, vzhledem k dvěma nejznámějším sociálním sítím? Začínám mít dost toho, co se šíří vzduchem každým dnem silněji. Je to taková vnitřní touha čím dál více lidí být bohatý, mít majetek, být hvězdou, mít život jako v pohádce. Hlavně nestarat se o nic a věřit, že je všechno fajn a bude fajn. Bez ničeho. Nejlépe hned. Klíčem k úspěchu ale není to, že si osvojíme cizí standarty. Štěstí a úspěch nejsou majetek a přepych. To, co se teď děje u nás se dělo již před 100 lety v Americe, jak je to možné? Necháváme se krmit něčím, co se zdá být zajímavé, věříme tomu, čemu chce věřit. Proč? Aby pak hrozila reálná možnost, že na prezidentském trůnu bude sedět Avatar? Díky tomu, jak je většině z nás všechno jedno, a jak si většina z nás myslí, že se všechno vyřeší samo, tak to reálné opravdu je.

Tak co je potom lepší? Obyčejná Milka, protože jí mají všichni, anebo Studentská Pečeť, když vím, co v sobě doopravdy skrývá? :-)

Autor: Filip Bartoš | úterý 8.1.2013 22:34 | karma článku: 8,21 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Filip Bartoš

Podzimní rozjímání

Opravdu je podzim jen "čas", "období", nebo nějaký abstrakt? Podzim je sice jedno ze čtyř ročních období, ale zároveň hmatatelnou věcí a výjimečnou nápovědou. Léto se líbí každému, stěží na něm někdo hledá tmavé stránky. Proto po něm přichází tajemný podzim, který se snadno může jevit jako Jeckyll and Hide. A to je správně!

17.11.2014 v 9:54 | Karma: 3,76 | Přečteno: 145x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Bartoš

Jak vidí ročník 95 revoluci?

Nerad hodnotím něco, co jsem nezažil, přesto můžu porovnat situace alespoň papírově. Když trochu dáme přičichnout konspiračním teoriím, zapadá nám 89. rok celkem zajímavě do skládanky.

17.11.2014 v 0:32 | Karma: 14,45 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

Jak jsem se naučil vstávat nejpozději v 9 hodin?

Zhruba před půl rokem byla databáze „vstávacích časů“ v mém budíku hodně široká. Našli byste tam široké rozpětí od 5:55 až po 11:30. Objevovaly se tam dokonce časy typu 16:30. Když jsem se na výběr časů podíval dnes, jakýsi vývoj byl zřejmý. Pár časů, z nichž žádný nepřekročil „magickou“ devítku. A jaké to má odůvodnění a důsledky?

23.10.2014 v 23:58 | Karma: 7,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

7 nejbizarnějších a nejklasičtějších příležitostí na psaní blogu

Být blogger, to je vlastně celkem těžké. Dnes už se blogy tvoří opravdu "za pochodu" a píše je téměř kdokoliv. Sednete si vedle někoho, kdo zrovna tlačí croissant a za pár hodin čtete jeho článek jako slova celebrity. Jenže ona ta inspirace nepřichází zrovna ve chvílích, kde by se to očekávalo a už vůbec ne 10x za den...

9.10.2014 v 7:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Média

Filip Bartoš

Lampard srdcař a úžasní fanoušci

Modrá část Londýna mohla mít po neděli neporazitelnost a luxusní náskok na čele tabulky Premiér League. Jenže zázrak Costa (ne to poleno ze Sparty pozn. red.) nastřelil tyč a o několik chvil později rozběsnil Ropný stánek Frank Lampard.

23.9.2014 v 16:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday