Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo asi vyhraje příští parlamentní volby?

      Příští parlamentní volby, ať předčasné nebo konané v řádném termínu, budou doprovázeny a ovlivněny faktory, které jsme za dvacet let fungovaní demokracie ještě vůbec nezažili, nemuseli jsme je doposud řešit, či s nimi počítat.

       Bohužel tyto faktory jsou natolik závažné, že by na ně měla proběhnout jakási společenská diskuze, která mi na idnes,přiznám se, hodně chybí. Budu mluvit o takových faktorech, které by mohli ovlivnit příští parlamentní volby natolik, že levicové strany budou mít natolik velkou voličskou podporu, která by nám všem mohla velmi uškodit. Budu hovořit o takových problémech naší společnosti, které nejsou mediálně sledovaná a nemají takovou čtenou podporu, ale to neznamená, že nejsou závažnější a v důsledku ještě horší, než stokrát malicherná a dokola omílaná kauza s poplatky u lékaře. Možná se Vám bude zdát, že tento článek je tak trochu předčasný, vždyť parlamentní volby se budou konat nejdříve za půl roku (pokud budou předčasné), nicméně chci poukázat na problémy, které já, jako fanda středopravicové demokracie nemohu přehlížet, protože silně podrývají demokratické myšlení v naší společnosti, a které jsou v důsledku nemediální podpory často opojímány a vůbec nediskutovány. 

První faktor – hospodářská recese (obrovské posílení KSČM)

   Největší zásluhu na hospodářské recesi mají krom zkrachovalých bankovních domů  ve Spojených Státech také média. Co si budeme povídat, média mají v naší zemi obrovský vliv. Jenže dále je tu také ten fakt, že nikdo vlastně ani neví, co bude, nebo co se má se vzniklou situací udělat. Handluje se s lidským strachem, politické strany navrhují  nicneřešitelná zázračná opatření, a využívají jakékoliv příležitosti v tomto směru, aby si ohřály svojí karmu u českého potencionálního voličstva. Chřipka, mor, dočasná doba ledová v oblasti mezilidských vztahů - je úplně jedno jak tuto recesi nazýváte. Co ale není jedno, je jak to ovlivní výsledky budoucích voleb. Já tvrdím, že pokud se tato vzniklá mediální panická hrůza nepodaří včas zastavit, silně to bude nahrávat do karet naší jediné nedemokratické straně KSČM.

    Samozřejmě, vše se bude odvíjet od toho, kolik lidí přijde skutečně o práci. A ve kterém termínu se parlamentní volby budou konat. Je jasné, že komunisté, nebudou chtít předčasné volby, protože dobře vědí, že v závislosti na chronologickém vývoji hospodářské recese mohou jen získat.

   Spousta lidí se dostane díky ,,recesokrizi“ do takové životní situace, kdy ztratí práci, bude mít problémy se splácením svých závazků na dům nebo byt, nebo na další věci, které nutně potřeboval ke svému ,,šťastnému životu“( leasing,podnikatelský úvěr…)Ano, banky se na otevření trhu po roce 89 pěkně rozrostly, a snad i díky politické neschopnosti pěkně napakovaly. Tím chci říct, že spousta lidí u nás chce podnikat, jenže jedna věc je podnikat tak, aby byl zákazník vždy spokojen a druhá, naše podnikání financovat.

   Nás Čechy obecně tohle nikdo neučil, nikdo nás na to nepřipravil,  neumíme svoje kroky a rozhodnutí promítnout do budoucnosti. A tak jsme čím dál více svědky toho, že šikovní řemeslníci vzdávají své podnikáni jen proto, že je tíží dluhy, které si na rozjezd své živnosti půjčili, a netušili, komu se možná na celý život upsali. A díky tomuto bodu si dovolím tvrdit, že spousta lidí začne demokracii nenávidět. A začne tvrdit, že demokratický kapitalismus je horší než komunismus.

 Neumíme si přiznat, že my kolektivně (a to prosím neberte jako komunistické heslo) jsme něco nezvládly, něco zvorali (viz kupónová privatizace), a co je horší, neumíme se z našich chyb poučit.

Co ale pokaždé dokážeme kolektivně a masově je, že si vždy my Češi najdeme svého obětního beránka, ať je vinen či nevinen.  Kdyby se naplnily nejčernější obavy, že o zaměstnání přijde až jeden milión lidí v České republice před konáním příštích parlamentních voleb, umíte si představit, co to udělá s volebními výsledky? Nejen s volebními výsledky, ale i s myšlením celého našeho společenstva? Lidé budou naštvaní a zklamaní. Bude vládnout chaos a frustrace.

Spousta lidí na recesi prodělá, ti vzdělanější vědí, že recese je normální cyklus ekonomiky, jenže takových u nás moc není. Což by ještě nebyla taková katastrofa kdyby… tu nebyl někdo, kdo kapitalistický problém jménem recese, bude chtít prohloubit v krizi. Ano já tvrdím, že právě přívrženci KSČM, rozpoutávají právě tu mediální kampaň, která tolik přiživuje českou recesi. Je strašně jednoduché říci, že za vše může kapitalista, který vše po roce 89 rozkrad a nahrabal si, co kde mohl. Spousta mladých, mnohdy velice vzdělaných, a hodně dobře se v psaném i v mluveném slově vyjadřujícím, píše, nebo se vyjadřuje v dobrém jménu KSČM. Zatím jen skrytě a nenásilně, mají jinačí taktiku než tehdy ve dvacátém století. Zatím vypouští z článků slovo kapitalista, a také autor tvrdí, že není komunista-jen vyjadřuji svůj názor. Tady je opravdu vidět, že naše učebnice dějepisu vůči této době opravdu nejsou objektivní, a člověk jako takový, má krátkodobou paměť. Když slyším stále častěji, že za komunistů bylo lépe, běhá mě mráz po zádech…Já se tedy ptám, kde my demokraté děláme tu chybu, že preference KSČM místo toho aby klesaly, se neustále zvyšují? Kde děláme chybu, že spousta mladých a inteligentních lidí začínají projevovat své tiché sympatie k této straně?

     Druhý faktor, který může Demokracii zlomit vaz-tříštivost ODS.

Co se asi stane s preferencemi naší největší demokratické strany ODS, když se rozděluje na další politické subjekty a strany? Kolik lidí přiláká Machova strana s beranem v logu a tichou podporou Václava Klauze? Nebo Železného Libertas ? Za normálních okolností bych přivítala vytvoření další demokratické strany-těmi normálními okolnostmi myslím to, že by tato nově vzniklá pravicová strana přilákala voliče z levicových, nebo extremistických stran. Jenže bohužel takovouto funkci tyto nově vzniklé strany neplní. Jenom sbírají hlasy jiné demokratické straně, kterou díky honbě za mocí jenom rozdělí, rozhádá a nakonec absolutně zničí. Nezničí jenom tu štěpící se odsku,ale zničí i sami sebe, neboť snít o tom, že tyto strany budou spolu spolupracovat, je opravdu naivní. A pravicový volič bude natolik znechucen, že se odkloní od těchto stran a kdo bude profitovat?

 

Třetí faktor-Hádavost uvnitř politických stran

Tak to bude odstavec celý o straně zelených neboli ekoteroristech a jejich bývalých voličů, v současnosti již nevoličů.(Autor se počítá mezi ně.) Boj o post předsedy strany mezi panem Bursíkem a Danou Kuchtovou spoustu lidí, kteří byli v počátku fascinováni touto stranou, absolutně vyčerpal.(A nejen to!) Lidé, zejména ti mladí, věřili této straně. Chtěli, aby byla jiná, než ostatní strany. Jednotná, nehádává, bez politických skandálů-a snad trochu rebelská. Voliči očekávali jasnou a střízlivou koncepci ochrany živ. prostředí. Místo toho se pouze dočkali se boje o koryta, výstup s poslaneckého klubu Zubové, a propuštění rebelujících zelených ze strany zelených. Dle mého soudu Bursíkové se stali již nyní vyhynulým druhem a doufejme, že Dana Kuchtová založí Zelené dvě- třebas pod názvem ,,Probuzení zelení“ Protože pokud v našem parlamentě budou chybět lidé, kteří nechtějí jen z přírody profitovat, ale také jí i něco vracet…bude to velká škoda…

Čtvrtý faktor-extremistické skupiny

  Romské, nebo chcete-li cikánské otázky a jejich řešení, mají obrovskou mediální sledovanost. Vzpomeňme pana Čunka, který se vypracoval do senátu a dalších funkcí vlastně jenom díky tomu, že začal tuto problematiku nějak řešit. Je jedno-jestli jeho kroky se vydaly správnou cestou nebo ne. Ale v budoucnosti, se nám hodně vymstí, že se jen málo lidí touto problematikou zabývalo. To dobře ví i Dělnická, strana-která si vystavěla svojí popularitu jenom díky Romům. Osobně si myslím, že ti, co budou volit DS jsou povětšinou lidé bez vlastního názoru, a plní agresivity. Jenže takových mezi námi běhá, že? Dle mého názoru se DS určitě dostane do parlamentu. S kým se asi tak spojí, když je to dělnická strana? Každopádně, pokud tato extremistická strana bude uplatňovat i svá extremistická řešení, extrémně přibude Romů…co vyjdou do ulic, a budou bránit svá práva. Toto téma, je velké lákadlo pro voliče, a hlavně rasismus v nás stále bují. Každá vláda se do tohoto tématu moc nerada zaplítává, bohužel se nám tato nerozhodnost vymstí. Ale kdo této nerozhodnosti a naší neschopnosti určitě využije je DS 6.2%

Pátý faktor-dvě nejsilnější parlamentní strany nedokáže dělat kompromisy mezi sebou!

Jedna je levicová, druhá je pravicová. Každá nabízí jinou cestu, jiný názor, jiné společenské uspořádání.

Tyto strany rozdělují prakticky obyvatelstvo na dva myšlenkové tábory. Oba se nesnášejí. Všichni se navzájem hádají a urážejí. Jak na hradě, tak v podhradí. Člověk aby se pomalu styděl, za to-jakou stranu z nich volí. Jakmile jedna strana udělá chybu, hned jí to ta první dá pěkně sežrat. Volby vyhrává většinou ta strana, která je zrovna v opozici. Většinou více kritizovala, nebo více naslibovala. Hádky ale voliče unavují. V podstatě je každý znechucen zdravotnickými reformami, a otázkou zda platit nebo neplatit. V každé lékárně by tak měl být jakýsi manuál, jak se vlastně nestát zlodějem. Doplácíme všichni na to, že se dvě naše nejsilnější strany nedokáží dohodnout. A to demokratického voliče silně odpuzuje. Tyto dvě strany by si měly uvědomit, že ačkoliv je jedna pravá, druhá levá, v rámci zachovaní demokratického ducha v naší společnosti- by měli spolu spolupracovat a umět se dohodnout!

Vím, že tento text je hodně pesimistický, někdo by si možná mohl říct, že je lepší nechodit k volbám a nikoho nevolit-není tomu tak. Je důležité hlasovat. Proč? O tom zase jindy, a třebas i někdo jiný. Čekají nás všechny zkouškové časy, ale jaký národ vlastně je, se nepozná, když vládne všeobecný klid a pohoda-právě naopak.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Filáčková | úterý 17.3.2009 22:49 | karma článku: 12,07 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Veronika Filáčková

Vím,že jste to měli těžké,ale stejně děkuji!

Děkuji,že jste tam šli....

6.6.2009 v 19:16 | Karma: 14,90 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Veronika Filáčková

Pan Jakl (Václav Klaus) Události, komentáře…

(Události, komentáře ČT2 6.dubna2009)

7.4.2009 v 1:09 | Karma: 16,34 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Veronika Filáčková

Všem nejmenovaným Bovinářům...pro inspiraci

Hubám klid,rukám čest!

1.4.2009 v 10:44 | Karma: 8,58 | Přečteno: 880x | Diskuse| Ostatní

Veronika Filáčková

Od půlnoci jsem Čech s náhubkem na puse,ale s provazem v ruce!

Nejmenovaný předseda nejmenovaného subjektu se shodl s nejmenovaným předsedou nejmenovaného druhého subjektu na termínu nezveřejněné události, která se uskuteční nejpozději k nezveřejněnému a neznámému datu. Ostatní nejmenované subjekty k této nezveřejněné události nemají žádné výhrady!

31.3.2009 v 23:46 | Karma: 17,35 | Přečteno: 890x | Diskuse| Politika

Veronika Filáčková

Pro mne přestal býti dobrým prezidentem...

A jaký je Váš názor?

29.3.2009 v 23:30 | Karma: 23,75 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Izraelci v Gaze objevili těla tří dalších rukojmích, včetně přítele zavražděné Shani

24. května 2024  13:38

Izraelští vojáci v noci na pátek objevili v severní části Pásma Gazy těla dalších tří rukojmích...

Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit

24. května 2024  13:37

Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....

Ozbrojený lupič maskovaný rouškou přepadl benzinku, odnesl si peníze a losy

24. května 2024  13:22

Policisté pátrají po lupiči, který v noci na dnešek přepadl čerpací stanici v Blatné na...

Tenisového bosse Kaderku propustili z vazby, trestní stíhání pokračuje

24. května 2024  13:13

Pankrácká věznice propustila z vazby stíhaného prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 930x
Obyčejný český občan,který chce být hrdý na svoji rodnou vlast. Občan,který nezakrývá svůj zrak . Ten,který chce být vyslyšen,ale i ten,jenž chce naslouchat!