Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zaujalo mne:"Podobně se zřejmě i energie fotonů může měnit jen po maličkých diskrétních krocích. Ale to už jsme někde v království budoucí kvantové gravitace, která kvantuje i prostoročas a to zřejmě (podstatně?) jemněji než současná "kvantovka".

Zdroj: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=752670";.

Časoprostor musí být kvantovaný, protože gravitace je deformace časoprostoru baryony nikoliv další silou a při přenosu z multivesmíru do našeho časoprostoru musí být otisk(zjednodušení) multivesmíru v D4 diskrétní v časové i vzdálenostní škále multivesmíru D5+, tedy v mnoha řádech velmi malý. Představuji si to jako laser tiskový obtisk D2 našeho D3 prostoru. Navíc provedený v časová škále multivesmíru D5+ pro dané časoprostorové kvantum D4. V multivesmíru se do dalšího otisku (zjednodušení) provede miliony pohybů častic v pátém a vyšším rozměru, proto nelze stanovit v D4 časoprostoru lokalizaci částice - jde o vždy jinou konkrétní částici a pravděpodobnostní vlna je otiskem pohybu v D5+.

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že s baryony to nemá nic společného. Jakákoliv částice s hmotností, tedy i fotony třeba, zakřivují prostoročas. Dál je to spíše poezie než vědecká úvaha, třebaže hypotetická. :-)

0 0
možnosti

Nejlépe jsem pochopila podstatu Vašeho povídání, podle obrázku z wikipedie "když elektron klesne v atomu z vyšší oběžné dráhy na nižší" - normální nefyzik, jako jsem já totiž tyto principy fungování způsobu, jak vzniká záření, nezná. Pak už to začalo být i to ostatní pro mně trochu průhlednější. Bohužel jsem příliš "nefyzik", a tak jen trochu. Ale jsem ráda, že i fyzikové píší co nejsrozumitelněji pro nás ostatní. Budu se snažit dál chápat. Takto jsem si z toho všeho kvantování energie vzala, že vlněním se nepohybuje jen proud vyzářených fotonů, ale také celek - jestliže je dost drobounký. Jak mile říkáte "diskrétní". Díky. :-)

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se. Sice se snažím vykládat věci co nejjednodušeji a názorně, neboť jsem vizuální typ a metafory mě baví, ale primárně píšu tyto blogy pro sebe, pro své pochopení (nebo když mi něco dojde). :-( Takže je docela možné, že některé pojmy nevykládám, neboť jsou mi naorostor jasné už třeba od puberty, kdy jsem si nastudoval, jak atomy vyzařují fotony. A do výkladu takových, pro mě banalit, se mi fakt nechce. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.