Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J38o10s88e19f 42P41o79t98r

11. 6. 2020 23:44

Nechtěl bych se vyjadřovat k Velkému třesku, časoprostoru, evoluci člověka, zaujala mě vaše věta :" Kvarky jsou ty částice, které třeba v trojici tvoří protony a neutrony, a jsou k tomuto "účelu" spojovány gluony.

Vědci popisují velký třesk jako výron nanejvýš uspořádané energie, která se v následujících milisekundách degradovala na hmotu a to hlavně na elektrony, fotony a kvarky. Při tom obrovském, nepředstavitelném , fantastickém výbuchu vznikly elektrony (jako základ budoucí hmoty), které mají elektrický náboj (podle lidských měřítek) 1,6021 *10-19C .

Dále proti tomu elektrickému náboji elektronu vznikly "kvarky, ty částice".(jako základ budoucí hmoty) které mají buď přesně 1/3 nebo -2/3 náboje elektronu a tak můžou vytvářet atomy hmoty. Kvarky, kromě elektromagnetické síly obsahují silnou a slabou interakci. Silná jim slouží k tvoření vlastního jádra a jader atomů, slabá interakce slouží naopak k jejich rozpadu, a tím umožňuje existenci termonukleárního pochodu.

Prostě ve Velkém třesku zapracoval NÁHODA. Nebo, snad je to jinak_?

0 0
možnosti
Foto

Náhoda je jen slovo, za kterým se v přírodovědě skrývá zákonitost, kterou v danou chvíli neznáme. :-) Náhoda je spíše bůh. Má-li totiž svobodnou vůli, jsou jeho rozhodnutí zcela náhodná.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že v laboratořích se alespoň na nepatrnou chvilku (řádově mikrosekundy a méně) jiné prvky vytvořit povedlo. V principu se jedná o atomy, kde je jádro, obal nebo obojí tvořeno jinými částicemi, než běžnými nukleony a elektrony.

Příkladem budiž mionové nebo pionové atomy. Pokud se to daří v laboratořích, proč ne i ve Vesmíru?

1 0
možnosti
Foto

Jo, to určitě. Psal jsem o prvcích, které vydrží alespoň minuty. :-)

0 0
možnosti
DT

R^ Karma. Moc prima počtení.

Dokud neexistovaly (z důvodu moc vysoké "teploty vesmíru") základní stavební kameny, nemohly existovat ani prvky. A supertěžké už vůbec ne. Problém je v jejich tendenci k rozpadu, která roste s rostoucí hodnotou nukleonového čísla a je nezávislá na teplotě.

Otázka je, co je s temnou hmotou. Vytvořila se předtím, než se oddělily slabá a elmg interakce? Zůstala pak horká a dalo by se to nějak zjistit - a tím pádem zjistit i to, kdy vznikala? Zdá se, že je dost řídká a tedy by mi to s tou teplotou připadalo logické. Ale možná uvažuju příliš baryonicky. A neovládám potřebnou matematiku.

3 0
možnosti
Foto

I97v11o 90C52i36l93i94c75h

7. 6. 2020 19:56

Zrovna včera v noci jsem měl s mojí humanisticky vzdělanou partnerkou dlouhou debatu o tom, kdo vlastně "stvořil" to prvotní zrnko, které vybuchlo ve velkém třesku. Moje vysvětlení, že to byl možná pozůstatek předchozího vesmíru, který se vlivem gravitace smrštil do toho zrnka příliš neuspělo (a to jsem raději ani nezmiňoval, že se náš vesmír podle posledních poznatků bude rozpínat až do ledové tmy). Pořád jí neumím vysvětlit jak teda vznikl ten vesmír předtím a pokud je to v cyklech, tak jak vznikl ten úplně první ...

2 0
možnosti
Foto

Netřeba ji vysvětlovat nekonečnou řadu, protože u boha je úplně stejný problém. :-) Jinak chyba je v tom, že se naivně domníváme, že naše logika je absolutní a může mít absolutní dosah, tedy i do nekonečna. Není. Po pár krocích v tomto případě začne dávat nesmyslné výsledky, a je třeba ji zobecnit. Taky se zde předpokládá, že naše pojmy jsou absolutní, pojmy jako větší nebo předešlý. Nejsou, ale po určitém počtu kroků přestávají dávat smysl.

Obecně každý pokus o něco absolutního je pavěda, neboť taková vlastnost, taková operace pak nejde falsifikovat (Popper), a proto není vědecká.

3 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.