Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co odpověděla umělá inteligence na otázku "Proč je moje žena chytřejší než já?"

Všichni řeší umělou inteligenci a já na tu módu moc nedal, ale zaujaly mě různé zprávy, kde ve vědě AI už pomohla. Tak jsem si řek, že je nejlíp její schopnosti v tomto směru osobně vyzkoušet. Ovšem zajímavější byla jiná otázka.

Když jsem si tak s AI hrál, přesněji s ChatGPT4 (viz https://chat.openai.com/), přichomýtla se k tomu má žena, a že ať se zeptám takhle: "Proč je moje žena chytřejší než já?" A milá AI odpověděla na českou otázku česky a mazaně: 

Jak asi bude AI vypadat v budoucnu. Takhle nějak?

"Je důležité si uvědomit, že inteligence je mnohem širší a komplexnější než pouhé porovnávání jednotlivých schopností. Každý člověk má své jedinečné silné stránky a schopnosti ve specifických oblastech.

Přestože se zdá, že vaše žena je "chytřejší" než vy, není to důvod k obavám nebo srovnávání. Důležité je přijmout a ocenit své vlastní schopnosti a najít svou vlastní cestu k osobnímu růstu a úspěchu.

Každý člověk má své vlastní přednosti a talent, které mohou přinášet hodnotu do různých aspektů života. Vztahy a partnerství jsou o vzájemné podpoře a spolupráci, a nikoli o soutěžení a porovnávání inteligence."

Nevypadá blbě, že? Ovšem dostat ji do úzkých zase není takový problém. Stačí se zeptat na něco, co na internetu není. Klidně si vymyslete nějaké slovo a zeptejte se, co znamená.

Pro vědu se asi dobře hodí na to, abyste se dotazovali na mainstream, tedy názory ve vědě obvyklé, nejrozšířenější. Logické úvahy po ní moc nechtějte, pakliže to není logika již prozkoumaná v onom vědeckém hlavním proudu. Řešení otázek, které ještě vyřešeny nejsou, od ní nečekejte. Jinak právě tohle je definice inteligence, schopnost odpovědět na zcela novou otázku. A zmást ji také můžete celkem snadno, když jí budete odporovat. To se vám bude neustále omlouvat. Je to užitečná pomůcka, ale že ovládne svět od ní fakt nečekejte, tedy od téhle dnešní. To ještě inteligence není, i když se ten termín pro její označení používá.

Něco takového jsem si pořídil od sponzora mé soutěže Miss Internet firmy Olympus v roce 1997.

Ale hrát si s ní budu dál. Jsem totiž "futurista" a hračička. Měl jsem asi jeden z prvních digitálních fotoaparátů v Česku, a to Olympus Camedia C-800L s 0,8 megapixelu v roce 1997, a marně jsem tenkrát přesvědčoval profesionální fotografy, že tahle digitální fotografie vytlačí tu filmovou. Těšně po revoluci 1989 jsem si zase pořídil plnohodnotné PC firmy ESCOM a v roce 1996 jsem otevřel první VŠ internetový kurz pod hlavičkou Univerzity Karlovy, který byl, jak jinak, o filosofii virtuální reality. Prostě nové technologie, to je moje. A v roce 2005 jsem si "hrál" na EU experta pro budoucí a vznikající technologie, a slušně mi za to platili. Tak si zase budu hrát i teď s AI, ale zadarmo. :( I když... když se naučím správně se ptát AI, mohlo by to být časem mé další zaměstnání, protože právě tento typ zaměstnání nyní vzniká.

------------------------------------------

Kam dál? Třeba:
Proč se skoro všechny děti ve Francii jmenují stejněJak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohyJak můj táta svým opilectvím ušetřil Československu těžké desítky miliónů

Autor: Jan Fikáček | úterý 23.5.2023 9:07 | karma článku: 34,99 | přečteno: 8636x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma: 30,88 | Přečteno: 2261x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma: 39,61 | Přečteno: 7125x | Diskuse| Společnost

Jan Fikáček

Kdy věčnost trvá jen 40 minut

Nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2012 Franz Wilczek vymyslel kdysi tak zvané časové krystaly. Teď vědci objevili jejich nový druh, o němž dokonce někdo prohlásil, že je nesmrtelný.

7.2.2024 v 9:47 | Karma: 22,64 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Jak se něco naučit 10x rychleji? Použijte AI !

Znáte ten typ lidí, kteří se do něčeho zakousnou a dělají to 12 hodin denně, ať jsou to motorky, stavba baráku nebo věda. Tak takový já určitě nejsem. Ale i takoví jako já mají šanci stát se v něčem machry a to velmi rychle.

9.1.2024 v 9:07 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

O tom, že bakterie myslí tak jako my

Jestli si myslíte, že si chytnete nějakou bakterii a pokecáte si s ní, tak to těžko. Ona "mluví", pokud víme, jen s viry. Ukážeme si třeba, jak bakterie umí abstraktně zobecňovat! Cože? To přece umíme jen my lidé, ne?

19.12.2023 v 9:07 | Karma: 25,74 | Přečteno: 1107x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. Nechtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.