Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škodí stromy lidem?

Po nedávné tragické události, kdy padající strom zabíjel, se opět ozývají hlasy žádající pokácení vzrostlých stromů v obcích a městech. Je pravda, že stromům rostoucím u domů, okolo cest a silnic se musí věnovat zvýšená pozornost, aby nakonec místo svých předností, kterými dovedou ovlivňovat životní prostředí okolo nás, neznamenaly spíše nebezpečí. Teď se znovu budou přiživovat se svými žádostmi lidé, kterým vadí více padající listí nebo ucpaný okap, než strach o svojí bezpečnost. Pojďme se společně podívat blíže na tuto problematiku.

    Strom může být defektní a nebezpečný jak ve své nadzemní, tak podzemní části. Rozdíl je v tom, že nebezpečí číhající z nadzemní části lze většinou včas odhalit, zatím co kořeny stromu zkontrolovat nelze. Nejlepší dobou k prohlídce stromu jsou letní měsíce. Snadno se poznají suché a odumřelé větve. Na kmeni vyrůstající různé houbičky většinou signalizují uvnitř probíhající hnilobu, jejich plodnice také snadno najdeme v různých dutinách a prasklinách. Nevhodné kosterní větvení se dá u stromu, na kterém nám záleží, zajistit instalací bezpečnostní vazby. Podstatně horší situace je, když je napadena hnilobou podzemní část – kořenový systém. Ve většině případů ale za takový defekt může zase jen člověk. Vzpomínám na provedené výkopové práce v Rokycanech na Plzeňské ulici, někdy v roce devadesát, kdy se zde pokládal do země optický kabel. Aby se nemusela bourat silnice, prováděly se výkopy v zeleném pásu bezprostředně u pat zde rostoucích lip. Je jasné, že po této straně byly stromům překopány hlavní kořeny, zajišťující jejich stabilitu. Pak se všechno zahrnulo a za čas není nic poznat. Není to tak dlouho, co se dělala rekonstrukce chodníků v té samé ulici a výkopové práce se jako na potvoru dělaly hned na druhé straně tohoto zeleného pásu. Divíte se pak tomu, že po čase, když vítr zafouká z té „správné“ strany, strom spadne? 

        Bohužel, běžně se údržba nadzemních částí dělá nejčastěji tak, že se na strom čtyřicet let nesáhne a pak se řežou silné kosterní větve a mnohdy se strom rovnou zakrátí čtyři, pět metrů nad zemí. Laici tomu říkají, že bylo potřeba strom zmladit, odborníci tomu říkají „závažné poškození dřeviny provedené radikálním zakrácením kmene nebo kosterních větví“ nebo-li „hlavový řez“.  Tady už si zase nikdo nepřipustí odpovědnost (jako u těch výkopů), protože časem se strom zazelená, ale – velké rány po řezech se nezahojí, do holého dřeva se dá houba, následuje vznik dutin, do dutin nateče voda, kmen trhá mráz, až se pak strom z ničeho nic rozlomí. Nakonec nezbývá než strom porazit. Jenže časový sled popsaných událostí může být třeba patnáct, dvacet let a kde je konec autorovi takové „práce“?

        Dalším nebezpečím pro stromy je paradoxně samospráva menších obcí. Ptáte se proč? Zde vydává povolení ke kácení nelesní zeleně většinou starosta, který ve svém úřadě podle zákona takto provádí přenesený výkon státní správy. V praxi to vypadá sice jako v Kocourkově, ale je to v souladu se zákonem: Starosta si nejdříve napíše za svojí obec žádost o pokácení dřeviny a tu adresuje svému obecnímu úřadu. Žádost dá ze šuplíku do šuplíku a pak si sám sobě dá štempl na povolení, kde napíše: „Obecní úřad povoluje obci pokácení stromu“. To se děje tehdy, když strom roste na obecním pozemku. Roste-li na soukromém, to se většinou zase jedná o starostovy voliče - přece nebude dělat sousedovi problémy. To vše se děje bez sebemenších odborných znalostí z oboru dendrologie nebo arboristiky, potřebných k posouzení oprávněnosti žádosti. A požadovat odborné posudky se už dnes nenosí. Někde se dokonce zcela v rozporu se zákonem povoluje kácení usnesením zastupitelstva obce. Tak se často stromy likvidují jako o život. I z tohoto důvodu se v parlamentu připravuje novela zákona, podle které by měly vydávat povolenky ke kácení zase „trojkové“ obce, v našem případě tedy Rokycanský úřad.  

        Má vůbec význam starat se o vzrostlé stromy okolo našich domů a vysazovat nové? Pokud nechceme, aby se stala z měst a obcí poušť, tak rozhodně ano! Stromy jsou naší součástí a to navzdory tomu, že hrabat listí je pro mnoho lidí práce zbytečná. Soužití se stromy nám vylepšuje životní prostředí. Posuďte sami: Stromy ovlivňují proudění větrů, ovlivňují teplotu, zvlhčují vzduch, zadržují srážky, zadržují sluneční světlo, tvoří stín, příjemně voní, zadržují hluk, vytvářejí  pozitivní mikroklima a také nám „vyrobí“ trochu toho kyslíku, že… Dočetli jste až sem? Tak co - je lepší strom nebo beton?

        Nakonec nesmím zapomenout pochválit při této příležitosti rokycanskou Správu a údržbu silnic, která nechala vysázet na podzim okolo silnic v okrese tolik nových stromů, kolik jich nikdy před tím nevysadila ani za třicet let. Jen bych se nerad dožil toho, že za čas bude tato nová výsadba suchým silničářským mementem roku 2008. Než tyto stromy vyrostou, bude to ještě starost. Kontrolou pověřuji své vnuky…

Autor: Karel Ferschmann | středa 18.2.2009 15:37 | karma článku: 17,45 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Karel Ferschmann

Protizákonná vyhláška o kácení stromů

Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která platí od 15. července 2013, zcela mění kritéria a podmínky, za kterých lze kácet stromy v zahradách. Podle této vyhlášky už majitel oplocené zahrady nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy na své zahradě. Tuto vyhlášku komentovala řada médií, každé však trochu jinak.

4.8.2013 v 15:32 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kam s ním (s odpadem)?

Nerudovo problém kam se slamníkem, narážel už v devatenáctém století na to, že bude potřeba někam nepotřebný odpad ukládat. Jeho fejeton o slamníku sice řeší trochu jinou situaci, avšak stejná otázka zaměstnává vyspělou civilizaci už přes dvě století. Ještě do šedesátých let byl hlavním obalovým materiálem papír a sklo, příp. plech na konzervy. Otázka kam s ním, se tehdy řešila většinou samovolným výběrem vhodného místa za vesnicí, kde vznikla černá skládka, kam se pak veškerý odpad vozil.

4.8.2013 v 14:29 | Karma: 8,13 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Potká se masopust s metylem?

Doufejme, že lihová mafie, která má na svědomí zbytečnou smrt čtyřiceti lidí a zničené zdraví další stovky, bude po zásluze potrestána (tedy pokud nebude zase nějaká další mo(u)drá amnestie). Všichni však vědí, že je stále mezi lidmi velké množství lahví alkoholu s přimíchaným metylem. Jsou lidé, kteří než by podezřelý alkohol vylili, tak ho raději vypijí. Činí tak možná ze spořivosti, nevědomosti, nebo ze závislosti. Najdou se také „dobráci“, kteří takovou lahví klidně někoho obdarují. A tady je potřeba především na vesnicích zbystřit pozornost.

18.1.2013 v 17:47 | Karma: 8,34 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Nová pravidla proti erozi zemědělské půdy. Konečně.

Ministerstvo zemědělství konečně zaregistrovalo výsledky odborných posudků, které potvrdily, že na některých půdních blocích dochází opakovaně k erozi, přestože jejich sklonitost „nezapadá“ do tabulkových předpokladů, tzn. že tyto lokality nejsou zařazeny do mapy erozního ohrožení. Zemědělci tak nemohou přijít o dotace, protože neporušují platnou metodiku, ačkoliv půda z jejich pozemků opakovaně způsobuje škody na sousedních pozemcích či infrastruktuře.

15.10.2012 v 10:36 | Karma: 14,53 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kukuřice - žrádlo pro železnou krávu

Budou obce platit „feudální desátky“ jako důsledek podnikání zemědělců v energetickém průmyslu? Budou obce nuceny téměř pravidelně vynakládat finanční prostředky na obnovu svého zbytečně poničeného majetku za to, že jiný pěstuje kukuřici do bioplynek? Je spravedlivé, že jeden subjekt má zisk na úkor toho druhého, kterému vzniká škoda?

4.8.2012 v 7:50 | Karma: 21,17 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Silné deště zastavily provoz vlaků na několika místech, někde omezení potrvá dny

3. června 2024  7:14,  aktualizováno  11:18

Kvůli podmáčené trati u stanice Žalhostice nejezdí od nedělního večera vlaky mezi Lovosicemi a...

To je lež, pustil se Vondra do Macha. Lídři se přou kvůli migračnímu paktu

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 11:15

Přímý přenos Zpravodajský portál iDNES.cz vysílá od 11 hodin živě velkou předvolební superdebatu. Vystupují v ní...

VIDEO: V Portugalsku se při přehlídce srazila dvě letadla, pilot nepřežil

3. června 2024  10:46

V portugalském městě Beja se v neděli během akrobatického vystoupení střetla dvě letadla. Jedno z...

Rusové poprvé nasadili novou houfnici. Malva pálí na charkovské frontě

3. června 2024  10:34

Rusko v bojích na Ukrajině zřejmě vůbec poprvé nasadilo svoji zbrusu novou houfnici 2S43 Malva....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2042x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz