O spokojenosti se životem v Teplicích

Reagujeme správně na negativní jevy v našem okolí? Můžeme žít v Teplicích za nynějších okolností opravdu spokojený život? 

Okolnosti se k našemu prospěchu vyvinou bez naší podpory jen zřídkakdy. Nejedná se o životní poučku která nám byla v mládí sdělena rodiči, nýbrž o spontánně nabitou informaci, jejíž obsah si skoro neuvědomujeme, avšak jejíž důsledky dennodenně pociťujeme.  Ten, kdo vbíhá na trať života ze startovního bloku bez větru v zádech brzy zjišťuje, že bez efektivního zapojení svých vlastních duševních a fyzických sil nemůže žít spokojeně.

Naše síly bychom měli vynakládat na dosažení cílů, které jsme si sami určili či které jsme si vlivem vjemů a emocí vzali za své. Pokud se cíli postupně díky  vlastní píli přibližujeme, po jeho dosažení nás čeká dvojitá odměna – nejen plody plynoucí z dosažení cíle (ať již fyzické či abstraktní), ale i náležitá hrdost a pocit sebeuspokojení z práce, která dosažení cíle předcházela.

V Teplicích přijímáme mnoho vjemů, díky nimž bychom mohli dojít k určení cíle o jehož získání bychom se snažili. Vjemy jsou míněny různé negativní jevy v Teplicích (kriminalita, absence občanské vybavenosti aj.). Namísto kroku, který by přijmutí vjemu měl ideálně následovat (tedy vytyčení cíle a cesta k jeho naplnění), přichází na řadu ve velké většině případů stěžování si, obviňování, neochota nést odpovědnost a snaha o přenesení zodpovědnosti. Ve všech případech se jedná o záměrné ignorování kreativní části přijímaného negativního vjemu z okolí.

Záměrné ignorování které nevede ke kreativitě je způsobeno leností a pocitem marného boje. Lidé mystifikují a udělají podvědomě z relativně dosažitelného cíle cíl nedosažitelný proto, aby sebe i další demoralizovali, sami se vyhnuli práce a zároveň ospravedlnili svůj přístup.

V našem městě chybí dlouhodobě venkovní koupaliště v blízkosti centra. Letní koupání není aktivitou nikterak důležitou, avšak jedná se o malou životní radost, která člověka činí spokojeným a níž se jen velmi nerad vzdává. Ač koupaliště občanům chybí, dosud se neobjevila iniciativa díky níž by mohlo dojít k vybudování koupaliště.

Úroveň kriminality je v částech Teplic poměrně vysoká a tento stav se nemění. Tepličané tento fakt registrují, nicméně nenaznačují žádné možné řešení.

Dva výše zmíněné případy jsou pouze zlomkem problémů, které nám činí život v Teplicích méně komfortním. Koupání ve venkovním bazénu, nebo procházka bezpečnou čtvrtí nám pravou spokojenost nepřinese, nepřičiníme-li se o tento výsledek sami. 

Nepřehazujme si všechny problémy jako horký brambor. Uchopme je a využijme k vlastní seberealizaci. Zpětné hodnocení procesu dosáhnutí výsledku nám přinese větší spokojenost, než výsledek samotný.

Mohou být Tepličané opravdu spokojení? Mohou, ale jen pokud budou spokojeni se svým okolím a hlavně sami se sebou.

Autor: Dominik Feri | středa 2.10.2013 20:37 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1467x
  • Další články autora

Dominik Feri

Úvod k teplickým čtvrtím

1.3.2015 v 19:49 | Karma: 24,89

Dominik Feri

Manifest současného bytí

26.4.2014 v 16:25 | Karma: 8,61

Dominik Feri

Čeho se v Teplicích bojím

2.1.2014 v 12:28 | Karma: 14,11