Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odcházení aneb Bůh i král jsou víc, než prezident

Notabene ex. Exprezident. Vypůjčil jsem si laciný oslí můstek z cizího titulku, abych popsal svoje pocity z režisérské prvotiny Václava Havla. Film jsem viděl už ve čtvrtek, dal mu 50 procent... a jak tak o něm pár dní přemýšlím, vůbec to není tak špatný film, jak vypadá.

Začnu tím, co je mi nejvíc hnusný... že totiž Havlův film nehodnotíme podle jeho kvalit, ale podle toho, jaký vztah k prvnímu polistopadovému prezidentovi máme. Nejsem žádný havlovec, ale... shodit jeho film jenom proto, abych se k němu vymezil, to by mi přišlo sprostě nečestné a nesportovní.

Co mám k tomu filmu říct? Ano, král poráží exprezidenta, více lidí láká americký Oscar než česká novinka. Tady si vypůjčuji titulek i iDnesu. Diví se ale někdo? Nás všechny přece víc láká lamborghini než mercedes, ten zas víc, neš škodovka, a i té bysme dali přednost před dvacet let starým trabantem. Po pravdě, já sám bych na obyčejný český film nešel, šel jsem tam právě kvůli jeho režisérovi, protože jsem chtěl mít vlastní názor proti změti všech těch kritiků, kteří znechuceně odfrknou: "Havel? Film? Pche! Obyčejný divadlo!"

No. Je to divadlo. Absurdní divadlo vyprávěné filmovou řečí. Troufnu si říct, že na tom není nic špatného. Kdyby se Havel chtěl pasovat do role režiséra i někdy příště a kdyby chtěl filmy točit podle stejného mustru, byla by to bída, propadák, hnus. Ale jako debut? V záplavě "nejfilmověji zfilmovaných filmů"? Každý se chceme odlišit, o tom přece marketing je a film v dnešní době není ani tak umění, jako marketing trhu volného času.

Šel jsem na ten film s přítelkyní E. se slibem, že když to nebude stát za to, sebereme se a jdeme na panáka. Vím, že ona by se nebránila ani trochu, kdybych jí pošeptal, jestli nepůjdeme. Ale slíbila mi, že to se mnou vydrží, mně se to zdálo líbivé, místy komické, jinde satirické, takže já jsem se na Odcházení dodíval, aniž bych odešel předčasně.

Na čsfd.cz jsem mu dal přesto jen tři hvězdičky z možných pěti. Neprotiřečím si, jen opakuji svoji oblíbenou tezi: kdyby všechno kolem nás fungovalo aspoň standardně (= průměrně), to bychom si žili! Ten film není špatný, ale na můj plytký vkus zhýčkaný americkou komerční zábavou nic víc než 50 % dostat nemůže. Politika sem ale nepatří – na ten film se prostě dá koukat.

Pokud patří můj blog k vašim oblíbeným, jistě víte, že to tady poslední dobou zanedbávám. Omlouvám se, ale finišuju s diplomkou a přípravou na ukončení studia. Proto jsem tady nenapsal o úžasném filmu Králova řeč (5 hvězdiček z pěti), který je pro mě za poslední dobu úplně nejvíc nejúžasnější film, jaký jsem viděl, ani o Správcích osudu (4 hvězdy z pěti).

Ten titulek, mnou ukradený z iDnesu a trochu vylepšený, je trefný. Český exprezident prostě nemůže porazit Jeho královskou Výsost, ani nemůže konkurovat boží prozřetelnosti. Což ale ještě není důvod k odsouzení filmu jenom proto, že Václava Havla "nemusíte".

O obou amerických blockbusterech jsem chtěl napsat tak strašně moc. Shodou okolností jsem je viděl krátce po sobě a na obou se mi líbí myšlenka, která mě (vás) tak často drží při životě: když něco opravdu chceme, dokážeme to; všechno je jen otázka správného naladění a píle.

Ach jo, jsem nudnej, že?

Autor: Zdeněk Fekar | úterý 12.4.2011 9:09 | karma článku: 13,54 | přečteno: 2924x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.