Aktuálně.cz zaměstnává teroristy aneb Noviny naruby

Na pražském letišti dnes byly ohroženy stovky životů. Jen několik dní před výročím 11. září tam teroristi nastražili bombu. Jak se ukázalo, atentátnicí byla Sabina Slonková, krycím povoláním působící jako novinářka. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Ve vzduchu ale visí otázka – zatočí vnitro s teroristy, nebo všechno po česku zase vyšumí?

Nebojte se. Ve skutečnosti se nikomu nic nemohlo stát. Slonková si všechno jenom vymyslela, aby zvýšila prodej inzerce domovského deníku.

Přiznám, když jsem před chvílí narazil na Aktuálně.cz na zprávu Na letišti Ruzyně byla bomba, policie posiluje ochranu a dočetl ji do konce, ani jsem nekroutil hlavou.

Internetový deník si všechno vymyslel: na letiště poslal svého člověka vybaveného falešnou bombou, a pak o tom všem sepsal skandální zprávu. Skandální by opravdu byla, kdyby byla pravdivá: kdyby skutečně na letiště pronikli teroristé a pokusili se umístit tam bombu.

Média v Česku si poslední dobou oblíbila vytvářet realitu, namísto toho, aby ji popisovala, případně komentovala. Hájí se veřejným zájmem – odhalují korupci a šlendrián, který u nás vládne.

Nelíbí se mi to. Médiím taková role nepřísluší. Noviny tady nikdy nebyly od toho, aby si vymýšlely události, ale aby o nich referovaly.

Proč máme věřit, že se všechno událo tak, jak tvrdí Sabina Slonková? Co když prostě zašla na kafe se svojí kamarádkou z letiště, a pak se s ní dohodla, že tam někde pohodí krabičku s falešnou bombou?

A proč se Aktuálně pokrytecky tváří, že odhalilo skandál, když ho celý sehrálo ve filmovém studiu? Pokud by na Ruzyni skutečně někdo donesl bombu, měl by skončit v cele minimálně za pokus o atentát. Proč by ale v cele neměla skončit Slonková? Jenom proto, že si to vymyslela a doopravdy se nemohlo nic stát? Nebo snad proto, že byla novinářka a plnila svoje posvátné poslání? Houby!

Noviny, které si vymýšlejí události, jsou noviny naruby; stěží je může někdo považovat za důvěryhodný a seriózní zdroj.

A pokud Aktuálně neví, jak jinak si udržet klesající návštěvnost, mělo by se držet něčeho méně kriminálního. Co třeba slíbit odhalení Sabinina poprsí v zítřejším vydání?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Fekar | čtvrtek 8.9.2011 22:02 | karma článku: 20,07 | přečteno: 1466x