Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Se zelím nebo šípkovou?

Určitě jste ten pocit zažili také. S něčím se pipláte dlouhé hodiny a najednou se cosi zvrtne, něco uděláte špatně a celá vaše snaha přijde vniveč. To pak máte vztek na celý svět. Tak takový pocit zažívám pravidelně týden co týden většinou v sobotu, když si vařím oběd respektive večeři. S přípravou se většinou pipláte hodiny, pak to naservírujete a za 20 minut je vše v čudu, resp v žaludcích vašich mlaskajících blízkých či přátel.

Samozřejmě, že vás jako autora těch dobrot potěší, když hosté snědí vše, neřku-li některý z nich se zmíní v tom smyslu, že to nebylo nejhorší. To se pak tetelíte blahem, křeníte se blábolÍce při tom takové ty kecy jakože to nic nebylo, většinou to bývá lepší, ale asi jsem neměl ty správné suroviny atd…., ale ve skutečnosti zažíváte pozorujíce hosty, kterak lížou vaše talíře, neskonalé blaho.

O to více líto vám je, když hosté odejdou a z vašeho pracně a s láskou vytvořeného díla zůstane jen hora špinavého nádobí. Frustrace se ještě zvýší, pokud nemáte myčku, a co hůř, ani manželku stejně jako já.

Také já jsem zažíval tyto marnivé smíšené pocity. Což o to, když přišli hosté a když jim výjimečně dokonce i chutnalo, to ještě šlo, vjemy z jejich chuťových buněk se přesunuly do jejich buněk paměťových a přeci tam jakous takous dobu ještě zůstaly, minimálně do další návštěvy.

Co ale dělat, když žijete sám jako já a máte takového, řekl bych přímo společnost vyžadujícího, koníčka? Celou sobotu se pipláte s obědem, upravujete každičký kousíček rajčete na talíři a nakonec to všechno večer u televize sežerete! Hrůza. Povedlo se vám dílo? Máte to marné, nikdo to neocení, nikdo vás nepochválí, neboť krom vás vaše veledílo nikdo ani okem nespatřil, natožpak ochutnal.

Až mě jednoho krásného dne osvítil duch svatý! Napadla mě báječná myšlenka: „Tak si to vyfoť, než to sežereš a zůstane zachovaný aspoň obraz tvého pracného díla!“ Nápad mě nadchnul a tak od té doby vždy to, co sám sobě sám uvařím, nejprve vyfotím a až pak to teprve celé sežeru. Své hladové přátelé a známe pak ukazováním těchto úchylných fotek, nejčastěji v pivnici, kde vrchol kulinářské nabídky většinou tvoří maximálně tak utopenec, docela potrápím.

A od focení pak už nebylo daleko k myšlence taky si to zkusit. Co? No přece vlastní kuchařku. Koneckonců, dnes má svou kuchařku skoro každý – od Bohdalky přes Petra Novotného až po Lenku Kořínkovou. Možná má svou kuchařku i slavné komické trio Tros Sketos, kdo ví? Nemáš kuchařku? Nejsi Nic. Řekni mi kolik jsi napsal kuchařek a já ti povím kolikrát jsi člověkem. A tak jsem se rozhodnul také se stát člověkem a při každém mém vaření, celý proces vyfotit, opatřit potřebným textem a vzniklé „veledílo“ umístit zde na můj blog.

Protože můj původ je z mého jména zřejmý, mohu vám slíbit, že to budou jídla také řecká, tak jak mě je naučila vařit moje maminka. A taky jsem dnes jedno takové uvařil a tak bude mít premiéru jídlo, v Řecku velice časté a nazvané podle hlavní suroviny prostě Krytharaki (čti krytharati, th jako anglické th), česky trochu kostrbatě a nepoeticky zvané těstovinová rýže. Co se týká mě, já toto jídlo zbožňuji ve všech jeho variantách. A tak, kdo má chuť, najde je jako první jídlo v mé virtuální kuchařce v rubrice Moje kuchařka (recept zde). Doufám, že u tohoto jednoho jídla nezůstane a brzy tam přibydou další mé "výtvory".

Takže pokud máte chuť a rozhodli jste se podle některého z mých, nyní zatím ještě budoucích, receptů něco ukuchtit, držím palce, aby se Vám dílo co nejčastěji povedlo, a pokud možno mě neproklínejte.

A pokud chuť na žádné jídlo, natož nějaké vaření, nemáte, pusťte si Menzlovu klasiku Slavnosti sněženek a garantuji vám, že chuť cosi polknout zaručeně dostanete.

Takže jak to mám udělat? Šípkovou nebo se zelím? A nebojte se, na půlnoc určitě bude dršťková polévka.

Autor: Georgis Fasulis | neděle 5.8.2007 5:15 | karma článku: 19,47 | přečteno: 3774x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Prašivé a líné Řecko? Mýty a fakta okolo řecké dluhové krize

Ti zatracení Řeci už zase požadují další prachy! Tak to teda ne. Takhle to přece dále nejde! To se všichni v Evropě zbláznili? Už toho máme (my, pracovití Evropané) fakticky tak akorát! Proč bychom měli nadále platit ze svého už tak střídmého měšce ty nic nedělající, líné žebráky z jihu Balkánu, kteří bez jakýchkoliv skrupulí jen natahují ruce, aby si už ve svých 47 letech mohli užívat svého průměrného důchodu 2000 €!

2.6.2011 v 7:33 | Karma: 46,42 | Přečteno: 37898x | Diskuse| Politika

Georgis Fasulis

Kuře s těstovinovou rýži a lilky

Já vím, že jsem vlastně recept na téměř stejné jídlo už jednou na svůj blog dával, ale rozhodnul jsem se dát ho sem ještě jednou. A to hned z několika důvodů: Jednak začíná léto a toto jídlo je vyloženě letní, jednak mám od loňska konečně pořádný foťák a toto jídlo si zaslouží lepší foto než stařičkou Nokiou 6234, a jednak jsou tam oproti původnímu receptu navíc "lilci", kteří se ke "krytharaki" výborně hodí. Pro neznalé: Tak se těstovinové rýži říká řecky - krythari znamená řecky ječmen, krytharaki je pak zdrobnělina; řekněme "ječmínek", který těstovinová rýže svým tvarem připomíná.

29.5.2011 v 19:00 | Karma: 20,08 | Přečteno: 4049x | Diskuse| Ona

Georgis Fasulis

Ústavní soud jen řekl, že pravidla se během hry nemění. A má pravdu

Sociální demokracie slaví. Ústavní soud již po druhé v krátké době potvrdil oprávněnost jejich stížnosti. Dvojice K+K, tedy Klaus s Kalouskem zuří. Klausův postoj asi není třeba zvlášť komentovat. Jednak bojuje proti ÚS, podobně jako Frodo Pytlík proti Mordoru prostě už jen z principu, jednak, jak ukázalo jeho chilské extempore, pan prezident už ztrácí fazónu a měl by ve vlastním zájmu uvažovat o definitivním odchodu z veřejné scény.

28.4.2011 v 7:40 | Karma: 40,90 | Přečteno: 7164x | Diskuse| Politika

Georgis Fasulis

Nové právo dle Tomia Okamury

Je tomu přesně rok, co na jaře roku 2013 proběhly předčasné parlamentní volby. Dopadly podle očekávání. Všechny známé strany v nich tehdy převálcovala zbrusu nová strana SNS TO – Strana nové spravedlnosti Tomia Okamury.

24.3.2011 v 7:32 | Karma: 24,06 | Přečteno: 6193x | Diskuse| Politika

Georgis Fasulis

Týden o Topolánkovi lže, až se mu od rotaček práší!

„Novináři jsou hlídacím psem demokracie, svobodný žurnalista je zárukou svobody, je v nejsvatějším zájmu občanské demokratické společnosti si novináře hýčkat přímo v bavlnce,“ říkají jedni a já se k nim vždy hrdě hlásil.

4.3.2011 v 7:31 | Karma: 26,08 | Přečteno: 4373x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.