Zemřel "Lipský" sovětské a ruské komedie Eldar Rjazanov

"Dlouhej nebo krátkej život?" ptal se Jan Werich když mluvil o sto letém Bernardu Shaw, aby si sám odpověděl: "Krátkej život... protože pořád měl co říct." A takovým byl i "teprve" 88 letý E. A. Rjazanov.

Komediální tvorba režiséra Rjazanova měla u nás dost trnitou cestu k českému divákovi.

Jednak byla zčásti nepochopitelná, protože svojí povahou, zpracovávanými tématy i charaktery byla bytostně ruská. I když velmi často se věnovala všeobecně lidským otázkám.

Jednak měla tu smůlu, že s výjimkou excentrické crazy komedie "Pozor na auto!" (1966), se k nám další a v podstatě nejlepší Rjazanovovy film dostávaly v normalizačních letech. A protože zákonitě bylo vše sovětské nenáviděno - odnesly to i Rjazanovovy komedie. Jakž takž diváci ještě zaregistrovali crazy komedii "Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku" (1973). Ale filmy z žánru tzv. romantické komedie již plně spadly do klatby a diváckého bojkotu.

Postiženy tak byly dvě nejlepší komedie.

"Ironie osudu aneb Rozhodně správná koupel" (1975) o stejném klíči ke dvou bytům ve dvou různých městech, který se stane klíčem k lásce - patří ke každoročním silvestrovským tradicím televizní zábavy v Rusku.

"Služební román" (1977) je pak ironickou komedií na téma Pygmalionu, kdy se z falešné touhy po povýšení vyvine -  jak jinak - služební, milostný román. Já osobně mám na tuto komedii i své osobní vzpomínky tady na blogu.

Jedna Rjazanovova komedie se i u nás dočkala nepřízně oficiálních míst. Film "Garáž" (1979) se našim činitelům zdál příliš odvážný svojí společenskou kritikou, jak se tehdy říkalo. A tak se příliš nepromítal. Svým způsobem i činitelům jako záminka hodilo to, že poněkud jednotvárnou výpravou, a také vršením satirických situací byl pro českého diváka poněkud nudný a těžkopádný.

 

Jen málokdo se věnoval tak systematicky komediální tvorbě jako režisér Eldar Rjazanov. Jeho životopisy i přehled celé tvorby můžete najít na stránkách dvou našich předních filmových databází ČSFD a FDB.

Ve své bytostně národní tvorbě, postižením normalizací a zaujetím komedií je, při vší úctě, tak trochu paralelně přirovnatelný k našemu legendárnímu režisérovi Oldřichu Lipskému. Jakkoli jsou jejich samotné filmy diametrálně odlišné a nedovolil bych si je srovnávat.

 

Je neuvěřitelné, že ještě v 80 letech Eldar Razajov filmoval. Odmítal se podřídit laciným tendencím nové ruské kinematografie a po celá 90. léta i milenium zůstával věrný sám sobě a především svémi divákovi. Jakkoli několikrát ohlašoval "konec kariéry", vždy se vrátil, protože pořád měl co říci.

Dnes se tedy uzavřel život režiséra Eldara Alexandroviče Rjazanova. Dožil se 88 let.

Další legenda filmové komedie odešla rozdávat svůj smích do nebe.

 

Fotografie je pořízena z tv obrazovky a je ze vzpomínkového pořadu TV1 - "Ať mluví".

Autor: Martin Faltýn | pondělí 30.11.2015 19:05 | karma článku: 11,70 | přečteno: 526x