Zeman i Svěrák & spol. na Českém lvu nedělali v podstatě nic jiného

Radujte se. Máme demokracii. Tedy jak pro koho. A hlavně: jak a komu vůbec dovolenou ji prezentovat. Takže když oba jmenovaní využili veřejnoprávního přímého přenosu, bylo to vlastně v pořádku?

Když se Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu obul do novinářů, do veřejnoprávní České televize, strhnul se pochopitelně povyk.Význam této skutečnosti samozřejmě zveličili na protest odešedší politici. Mohli být v klidu: schůze poslanecké sněmovny formálně skončila aktem přísahy, takže měli vlastně "po šichtě".  A i kdyby, plat jim nikdo krátit nebude.

Že se zvedne vlna odporu a protestů se dalo očekávat.

Že by někdo protestoval proti oněm 4000 prezidentským setkáním s občany se taky dalo očekávat a zmínil se o tom vlastně jen Miloš Zeman sám.

Sebechvála prý smrdí. Ale co dělat, když vás nikdo nepochválí? Prezident Miloš Zeman tedy využil mediální prostor, kam se jindy běžně nedostane (a ruku na srdce, TV Barrandov nemá tu potřebnou sledovanost).

A tak: přímý přenos České televize.

Tady se nedá nic zastavit, zcenzurovat, vystřihnout nebo v okamžiku projevu "uvést na pravou míru vyváženým komentářem".

Toho samého využili i umělci na udílení cen Český lev.

Včele s režisérem Janem Svěrákem, který originálně stvořil "Pět vět" a po plamenném projevu hned pohotově přistrčil podpisové archy na obhajobu veřejnoprávnosti České televize. Následovala smršť protestních vyjádření dalších oceněných, kteří tak až na pár výjímek rovněž využili přímého přenosu a dali průchod svým uměleckým pocitům.

Dalo by se to shrnout do věty: Ano, veřejnoprávnost České televize ohrozil Miloš Zeman!

Ostatně, koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Miloš Zeman těmto umělcům peníze na film nedá, kdežto Česká televize ano.

I v přímém přenosu.

 

Foto:
https://zpravy.idnes.cz/inaugurace-milos-zeman-prezident-slozeni-slibu-vysoke-skoly-hejtmani-rektori-pozvanky-g6e-/domaci.aspx?c=A180307_134949_domaci_bja
https://www.novinky.cz/kultura/465805-ceske-lvy-ovladla-baba-z-ledu.html

 

P.S.:
Zastávám názor, že diskuse pod blogy JE třeba otevírat a nechat právo čtenářům se demokraticky vyjádřit. To ovšem ještě neznamená, že onu diskusi budu číst a reagovat. Zejména na známé trolly, "příznivce" a jiné, kteří mají potřebu "mi to nandat". Většina z nich ani neví, co to diskuse je, jak argumentovat a na víc než osobní invektivy se nezmůže. Nebudu na toto ztrácet čas. To je pro změnu MOJE právo. DEMOKRATICKY.

Autor: Martin Faltýn | pondělí 12.3.2018 10:54 | karma článku: 44,18 | přečteno: 7029x