Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ze studentských vzpomínek: Český dům v Moskvě

Z uzavření restaurace v Českém domě se dělá národní tragedie, srovnatelná, jako bychom s Ruskem prohráli v hokeji. Oč ve skutečnosti naši diplomaté přicházejí? Vím svoje. Však jsem v Moskvě studoval pět let.

Český dům v Moskvě

Předem podotýkám, že jsem během svých studií v letech 76 až 81 zažil poněkud jiný Český dům. Byl na trochu jiném místě, mnohem blíž velvyslanectví a byl – Československý, stejně jako ta ambasáda.
Ten dům pak připadl Slovenské republice, po roce 1993, v souvislosti s rozdělením na dvě republiky.
Byla to nesrovnatelné menší budova, možná tak třetinová, v porovnání s tím monstrem, které se začlo stavět v roce 1986. Tehdy ještě všichni věřili že je to "na věčné časy a nikdy jinak."

Také v tom původním Československém domě bylo drobné ubytování, kinosál, další kulturní prostory, a pochopitelně bar a restaurace – rovněž za velmi přijatelné ceny, jak praví klasik.
Pro nás studenty to bylo jakési pojítko s domovem. Zpravidla v den stipendia, ti snaživější i v jiných dnech, jsme chodili vystát frontu do restaurace.

Na oběd nebo na večeři.
K jídlu byla zpravidla polévka bujón. Typická velko restaurační kostka s bujonem, do které kuchař rozklepal syrové vajíčko. Mělo to nezaměnitelnou chuť.
Jako hlavní chod jsme všichni samozřejmě hledali jídlo s knedlikem. Což byl zpravidla guláš, ve vyjímečných případech vepřo knedlo zelo. Zapíjeli jsme pochopitelně pravým plzeňským.
Občas to jídlo připomínalo mistrovskou improvizaci z místních, sovětských produktú. Zejména v dobách, kdy se zpozdil kamion se zásobou piva nebo hrubé mouky a šéfkuchař musel improvizovat.

Cenově jedno jídlo odpovídalo 3-5 rublům, což bylo na tehdejší poměry 36-60 Kčs.

První dva roky moje stipendium představovalo 90 rublů, později 120 až 160… Tuším že dva roky k tomu přibylo i nějaké to prospěchové stipendium. Vzhledem k ostatním denním nákladům, že jsme si všechno museli pořizovat sami a zdarma jsme měli jen ubytování - vysokoškolské koleje, tak to zase žádný zázrak nebyl.
V posledních ročnících mi díky stipendiu zbylo i na malou návštěvu baru a jednu dvě Becherovky.
Jak už jsem předestřel, byli i snaživější kolegové. Nemyslím tím studiem a prospěchovým stipendiem…

Ale hlavně vexláckými ekonomickými aktivitami.
Hlavním artiklem byly džíny, které dováželi z Československa. A za (ne)stržený peníz prodali Rusům.
Snaživí českoslovenští spolužáci ze všech možných vysokých škol pak v baru za to nakupovali láhve Becherovky, pivo, ano i ruskou vodku (zejména v dobách kdy byla deficitem), čokolády i bonboniéry, dokonce kávu (ta ruská byla nepitelná, uměle napůl decofeinovaná břečka) i další pochutiny často i tuzexového (západního) chatakteru – kterými pak hojně upláceli své ruské okolí.
Byla to čilá takzvaná kulturně obchodní výměna.

Pár prominentních studentů, synáčků z lepších diplomatických rodin, s těmito produkty dokonce nepokrytě kšeftovalo. Což procházelo do té doby než jeden z nich se pokusil pár věcí prodávat přímo na schodech onoho českého kulturního domu a profláklo se to, když je nabídl jednomu z nových pracovníků velvyslanectví. Pak jsme asi rok měli do baru přístup zakázán.

I jinak jsme žili kulturním životem.
Jednou za čas jsme šli do Českého domu na nějaký film. Tehdy to byla doba kdy třeba běžely filmy jako Den pro mou lásku nebo Hra o jablko.

Jen pro pořádek dodám, že jsme často chodili nakupovat české knihy do centra Moskvy, do prodejny zahraniční literatury. Tam se bez problému daly sehnat knížky, které u nás každý čtvrtek naši českoslovenští spoluobčané doma pracně sháněli pod pultem. Tady to leželo téměř ladem, protože česká ani slovenská literatura přiiliš nikoho nezajímala. Dodnes tyto knihy tvoří základ mé knihovny. Jako například Kuchařka naší vesnice nebo kompletní pětidíné vydání Příběhů tisíce a jedné noci, stejně jako několik prvních dílů Dějin umění od Pijoana.

Zpět k tehdejšímu Československému domu.
I ten pochopitelně přednostně sloužil našim diplomatům. Bylo zde několik málo hotelových pokojů. A celkově ten komplex sloužil navazování jakýchsi společenských vztahů s místními ruskými, neboli sovětskými, pracovníky nejrůznějšího druhu.

Neboli, pro naše diplomaty a nejrůznější pracovníky velvyslanectví, konzulátu, atd. to bylo jednak jakési útočiště a pojítko s domovem a jednak místo k takzvaným diplomatickým aktivitám. Neboť, jak známo, spousta věcí se nejlépe dohodne při obědě. Pochopitelně služebním, tudíž s účtenkami proplácenými státem. Na rozdíl od těch našich studentských.

Personál Českého domu? Určitě jeho vedení, hlavní kuchař a vrchní v baru byli Češi a Slováci. Zbytek, pomocné  síly, číšníci, úklid, pochopitelně zásobování… To všechno už bylo sovětské obyvatelstvo. Měli tuto práci pochopitelně za odměnu. A zcela jistě bylo mezi nimi několik pracovníků, kteří měli i své další poslání. Kulantně řečeno.

(Československo bylo po Pražském jaru r. 1968 vždycky tak trochu podezřelé, o čemž bych mohl vyprávět i během mých moskevských studií na filmové škole VGIK - viz foto níže.)

To je, laicky řečeno, asi tak všechno.

Současný Český dům jsem zažil jen jednou. Byl jsem tam pozván do restaurace, v době kdy jsem byl v Moskvě počátkem devadesátých let. Z mého pohledu naprosto nepochopitelná, zbytečně rozlehlá budova – její velikost byla snad ospravedlnitelná jen tím, že se do ní mohly nastěhovat různé české firmy které přišly o své působiště se zánikem instituce a budovy "Rady vzájemné hospodářské pomoci" mezi socialistickými státy, tzv. RVHP.
Celkově to je budova prostorové naddimenzovaná. Víc chodeb než užitku. Architektonicky: skleněná nudná kostka. Restaurace tu připomínala spíše obrovskou závodní jídelnu, bohužel i klesající kvalitou jídla.
A opět ceny vzorné, improvizace z ruských produktů na české variace. A hlavně to pivečko a Becherovka, že.

A k aktuálnímu stavu Českého domu?Pakliže dům patří Českým centrům, neměl by být problém, aby si tam dodal svůj personál, jakkoli celý ten cirkus patří pod ministerstvo zahraničí.

Celá aféra je jen mediálním plácnutím do louže vody.

Do několika málo měsíců se podle mne situace opět obnoví do normálu.

Přece si diplomatičtí a obchodní Češi v Moskvě nenechají ujít vepřo knedlo zelo!

 

P.S.: Já sám jsem využil dobrodiní darů baru jen jednou. To když jsme pořádali velkou oslavu naší třídy, po ukončení prvního roku studia. Zakoupil jsem tehdy asi metrovou bonbonieru. Což vedlo k řetězu dalších událostí, ale... to už je, jak praví Kypling, jiná historka.

Autor: Martin Faltýn | pátek 30.4.2021 16:29 | karma článku: 25,66 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 12,98 | Přečteno: 282x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,17 | Přečteno: 804x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,09 | Přečteno: 818x | Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 1309
  • Celková karma 16,13
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.